Γενική

«ΑΝΑΣΑ» ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ!

Ο Υφυπ. Εργασίας Β. Κεγκέρογλου δεσμεύθηκε για ρυθμίσεις που θα λύσουν τα οξυμένα προβλήματά τους

 

 

Όλο και πιο ανασφαλείς νιώθουν όσο περνάει ο καιρός οι ελεύθεροι επαγγελματίες της Ξάνθης αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι υπάγονται υγειονομικά και συνταξιοδοτικά στον ΟΑΕΕ. Κι αυτό γιατί η σχέση τους με τον ασφαλιστικό τους φορέα διέρχεται μεγάλη κρίση.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως προς την καταβολή των εισφορών τους και κατ επέκταση τη νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη είναι πολλά. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες επαγγελματίες στην Ξάνθη έχουν μείνει το τελευταίο διάστημα ανασφάλιστοι και κυριολεκτικά… τρέμουν μήπως αρρωστήσουν!
Μια «ανάσα» στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ θα επιχειρήσει να δώσει το Υπουργείο Εργασίας, βάζοντας σε εφαρμογή μια σειρά από ρυθμίσεις και αλλαγές στις διαδικασίες θεώρησης βιβλιαρίων, οι οποίες ουσιαστικά δεν έχουν οικονομικό κόστος, απαλείφουν όμως σε σημαντικό βαθμό την γραφειοκρατία και βοηθούν όσους επαγγελματίες και εργαζόμενους βρεθούν σε ανάγκη.
Αυτό ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο υπό την προεδρία του. Στην σύσκεψη αυτή ο υφυπουργός ανακοίνωσε πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο μέγα πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας, αναγγέλλοντας τρία νέα προγράμματα που προωθεί το Υπουργείο για την ανάσχεσή της.
«Το γεγονός ότι η χώρα μας βιώνει μια παρατεταμένη ύφεση μας επιτάσσει να αντιμετωπίσουμε τα σημαντικά προβλήματα που έχουν προκύψει για την επιχειρηματικότητα και ιδίως για τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και επιχειρήσεις και βεβαίως τα προβλήματα που υπάρχουν για τους εργαζόμενους», τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας στις δηλώσει του μετά την σύκεψη.
Ο κ. Κεγκέρογλου δεσμεύθηκε σε δύο βασικά ζητήματα. Πρώτον, να υπάρξει το επόμενο διάστημα αλλαγή του συστήματος καταβολής ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ. Αυτή θα γίνεται ανά μήνα και όχι ανά δίμηνο, όπως συμβαίνει σήμερα. Δεύτερον, να αλλάξουν οι κανόνες έκδοσης του βιβλιαρίου ανασφάλιστου, όπου θα ενταχθούν και οι επαγγελματίες που αδυνατούν να έχουν θεώρηση του δικού τους βιβλιαρίου απ το ταμείο. Αυτή η ρύθμιση, όπως είπε, θα δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα που αφορούν νοσοκομειακή περίθαλψη ή θέματα ασθενείας.
Τέλος, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο διεύρυνσης της δυνατότητας μείωσης των κλιμακίων ασφαλιστικής κάλυψης των επαγγελματιών, καθώς και η καλύτερη πρόσβαση στη ρύθμιση, ώστε να βάλουν σε μία τάξη τις οφειλές τους όχι μόνο όσοι χρωστούν τα πριν του 2012 αλλά και τα τρέχοντα του 2013.

«Η σύνδεση με την πραγματικότητα είναι μία κατεύθυνση στην οποία κινούμαστε για να δώσουμε λύση και σε ένα άλλο μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δεν μπορούν να έχουν σήμερα τη δυνατότητα της ρύθμισης», τόνισε ο Β. Κεγκέρογλου, σημειώνοντας πάντως πως «αυτό θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, δεν μπορεί να είναι μόνιμο, γιατί δεν θα υπάρξει στη συνέχεια το κίνητρο για την ασφαλιστική κάλυψη και δε θα υπάρξει η δυνατότητα να ενισχύσουμε ένα ταμείο που είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Σχετικά Άρθρα