Γενική

Το νέο Παζάρι της Ξάνθης εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής


Νέα φιλοσοφία και εικόνα
Αλλάζει η διαρρύθμιση και η ανάπτυξη των εκθετών στην περιοχή της Λαϊκής Αγοράς της Ξάνθης. Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης συζητήθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής και εγκρίθηκε η τελική μελέτη, που επελέγη ανάμεσα σε 5, και αποτελεί την πρόταση της Υπηρεσίας.
Την πρόταση παρουσίασε ο μελετητής Πασχάλης Γώγος, τοπογράφος μηχανικός που σημείωσε ότι στο εξής οι μικροπωλητές θα τοποθετούνται στο κέντρο του σημερινού παζαριού και οι 404 θέσεις (αυξημένες σε σχέση με το παρελθόν) των πάγκων (διαστάσεων 3,75 Χ 3,75) θα αναπτύσσονται γύρω από τα δέντρα, αλλάζοντας τη χωροταξία. Οι διάδρομοι (πλάτους 3,5 μέτρων) θα έχουν ελικοειδή μορφή, θα είναι μεγαλύτεροι από τους υφιστάμενους και θα δίνουν τη δυνατότητα για πιο άνετη κίνηση στους καταναλωτές.
Μετά την εφαρμογή της μελέτης θα καταργηθούν οι θέσεις μικροπωλητών στην οδό Ύδρας, μπροστά στην Πυροσβεστική και άλλους δρόμους που υπήρχε δραστηριότητα μέχρι σήμερα. Από τη λειτουργία του παζαριού δεν θα διαταραχθεί η λειτουργία των καταστημάτων που βρίσκονται πέριξ της μεγάλης πλατείας και θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν την ίδια δραστηριότητα με μεγαλύτερη ευκολία.
Κυκλικός Κόμβος για την ανατολική πλευρά του παζαριού- Διάνοιξη δρόμου πίσω από τη ΔΕΗ.
Κυκλικός κόμβος στην ανατολική πλευρά της Λαϊκής Αγοράς θα διευκολύνει την κίνηση των οχημάτων από όλες τις κατευθύνσεις. Όπως ανέφεραν οι μελετητές, τα οχήματα θα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται σε όλες τις κατευθύνσεις μέχρι την οδό Θήρας και Κλεμανσώ. Οι θέσεις στάθμευσης δεν πρόκειται να μεταβληθούν με την εφαρμογή της νέας μελέτης ενώ υπό διάνοιξη βρίσκεται και ο δρόμος που θα αποσυμφορήσει την αγορά καθώς θα συνδέεται με την οδό Βασιλίσσης Σοφίας, πίσω από τη ΔΕΗ
Στη σχετική συζήτηση ο Ηλίας Βασιλούδης ανέφερε ότι με τις αλλαγές δεν πρέπει να διαταραχθεί ο ανατολίτικος χαρακτήρας του Παζαριού της Ξάνθης, κάτι που κινείται παράλληλα με τις προθέσεις των μελετητών ενώ ο Χρηστος Πούλιος επεσήμανε ότι ταυτόχρονα με τις εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα έργα υποδομών του Δήμου ή των ΔΕΚΟ.
Προτάσεις Βασιλούδη για τους Τουρίστες από τα Κρουαζιερόπλοια
Στο περιθώριο της συνεδρίαση ο Ηλίας Βασιλούδης ζήτησε να υπάρξει από το Δήμο ένας απολογισμός από τα έσοδα που είχε ο Δήμος από διάφορους θιάσους, σημειώνοντας ότι η ρύπανση που προκαλείται είναι μεγάλη και ο Δήμος έχει κόστος για να τα απομακρύνει. Παράλληλα, πρότεινε να υπάρξει μια υποδομή του Δήμου ως προς την υποδοχή των τουριστών που θα έρχονται το επόμενο διάστημα από τα Κρουαζιερόπλοια που φτάνουν στην Καβάλα.

Σχετικά Άρθρα