Γενική

Καταγγελίες των Κυπρίων της Ξάνθης κατά του Στέλιου Μωραΐτη

Χαρακτήρισε σε ομιλία του την μικρασιατική καταστροφή ως μικρασιατική έξοδο!!!
Ενδιαφέρουσα αλλά και επεισοδιακή ήταν η ομιλία του Νίκου Λυγερού στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης το απόγευμα της Κυριακής. Ο γνωστός μαθηματικός διεθνολόγος ήταν καλεσμένος της ενορίας της Αγίας Φωτεινής Χρύσας για να μιλήσει για τις αλησμόνητες πατρίδες αλλά και τα σύγχρονα προβλήματα του Ελληνισμού. Περίπου 300 άτομα τον παρακολούθησαν από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς να φύγει κανείς από την αίθουσα αν και μιλούσε για πάνω από δυο ώρες μαγνητίζοντας το κοινό του, αναφερόμενος στην Μικρά Ασία τον πόντο και τον Ελληνισμό στην Κύπρο.
Κατά το κλείσιμο όμως της εκδήλωσης, τον λόγο πήρε η πρόεδρος των Κυπρίων της Ξάνθης κ. Ελένη Χατζηγεωργίου που έδωσε μια «είδηση» η οποία πραγματικά έβγαλε από τα ρούχα τους, τους περισσότερους παρευρισκόμενους.
Η κα Χατζηγεωργίου λοιπόν, ζήτησε την γνώμη του κ. Λυγερού για την πρόσφατη ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Στυλιανού Μωραΐτη, στο τουριστικό συνέδριο με θέμα: «Τουρισμός, ελπίδα στήριξης & ανάπτυξης της οικονομίας- Η επόμενη μέρα» που διεξήχθη την Δευτέρα 13 Μαΐου στο ξενοδοχείο «LE CHALET» στα Πηγάδια Ξάνθης, λέγοντας ότι ο πρόεδρος μεταξύ άλλων, ακούστηκε να λέει και τα εξής:
«H Ξάνθη έγινε μια αγκαλιά και αφομοίωσε ανθρώπους με πλούσιο περιεχόμενο μετά την Μικρασιατική ΕΞΟΔΟ, όπου και αυτοί μαζί με τους γηγενείς διατήρησαν και παράγουν ακόμη και τώρα έναν πλούσιο πολιτισμό»…
Χαρακτήρισε δηλαδή ο πρόεδρος του ΕΒΕ την Μικρασιατική καταστροφή ως «Μικρασιατική έξοδο»… Αυτό το σοβαρότατο, το ιστορικό ατόπημα που υπέπεσε ο κ. Μωραΐτης, αυτήν την ρητορική επιπολαιότητα του προέδρου του Επιμελητηρίου της Ξάνθης την επιβεβαίωσε μάλιστα και η παρευρισκόμενη στην ομιλία του Νίκου Λυγερού κα Ελ. Κίτσου (υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ΕΒΕ Ξάνθης) η οποία αναφέρθηκε στο «ρευστό» κοινό στο οποίο μιλούσε ο Μωραΐτης θέλοντας να τον δικαιολογήσει.
Φυσικά η αντίδραση του Νίκου Λυγερού που κλήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση αυτή ήταν σκληρή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Οι θεσμοί στα θέματα αυτά οφείλουν να έχουν ξεκάθαρη θέση και η θέση της Ελλάδας είναι ότι υπήρξε Μικρασιατική Καταστροφή… ούτε έξοδος ούτε συνωστισμός ούτε οτιδήποτε άλλο. Για την μικρασιατική καταστροφή όσοι πιστεύουν ότι ήταν έξοδος και ασχολούνται με τα κοινά είναι καλό, από τα κοινά, να μπούνε στο κοινό και να μην απασχολούν άλλο τους κοινούς».

Απορίας άξιο είναι πάντως ότι αν και- όπως έμαθα εκ των υστέρων- για αυτές τις δηλώσεις του Στέλιου Μωραΐτη ήταν ενήμεροι και ο Σύλλογος Ποντίων και ο Σύλλογος Μικρασιατιών Ξάνθης, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία αντίδραση καμία διαμαρτυρία καμία ενέργεια και χρειάσθηκε η δημοσιοποίηση του θέματος από την πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης για να δοθεί δημοσιότητα!!!

Σχετικά Άρθρα