Γενική

Η συγκυβέρνηση για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Με τα επιχειρήματα των τραπεζιτών απέρριψε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ
Σύμφωνα με την Νομαρχιακή επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ η τρικομματική πλειοψηφία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ απέρριψε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή την πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (αυτή έχει κατατεθεί εδώ και επτά μήνες). Σε πρωτόγονο αντικομμουνισμό, βγαλμένο από τα κιτάπια της αντιδραστικής Ευρωένωσης, που τον έχει για επίσημη ιδεολογία της, προχώρησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς, αλλά και ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλ. Παναγιώταρος, που μίλησαν σαν εκπρόσωποι των τραπεζιτών. Η πρόταση δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία, με βάση την απαράδεκτη ερμηνεία σχετικού άρθρου του Συντάγματος που κάνει η εκάστοτε πλειοψηφία.
Η πρόταση νόμου, διατηρεί την επικαιρότητά της ακριβώς γιατί κλιμακώνεται η ολομέτωπη επίθεση στα λαϊκά νοικοκυριά. Στοχεύει στο να προωθήσει μέτρα που οδηγούν σε επιμέρους ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας, που οδηγείται σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης, στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, που έχει στόχο να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων.
Στο όνομα, της ικανοποίησης της αναγκών του κεφαλαίου, θυσιάζεται το σύνολο των αναγκών της λαϊκής οικογένειας και οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτό που εκτιμά το ΚΚΕ, ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια οποιαδήποτε κρίση, αλλά για κρίση βαθιά του καπιταλιστικού συστήματος. Με τις εξελίξεις στην Κύπρο, χρεοκόπησαν απότομα οι προτάσεις για ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης ή για μια διαφορετική διαπραγμάτευση μέσα στην ΕΕ.
Η πρόταση νόμου που καταθέσαμε, απαντάει στη σημερινή κατάσταση με την υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες, αφού η μεγάλη τους πλειοψηφία πνίγεται από τα τραπεζικά δάνεια και οδηγείται στην απόγνωση. Η εξέλιξη αυτή, δεν είναι τυχαία και είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμοζόταν και πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης. Όπως η υπερχρέωση δεν ήταν τυχαία, αλλά ταξική επιλογή, αφού έτσι βρήκαν επικερδή τρόπο να τοποθετηθούν τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλιακών ομίλων.

Σχετικά Άρθρα