Γενική

Αλέκος Κοντός: «Κάποιοι λειτουργούν ως Δούρειοι Ίπποι, στο θέμα της ΣΕΚΑΠ»

Συνέντευξη στον Αλέκο Παυλικιάνο
Γράφει ο Αλέκος Παυλικιάνος
Φιλοξενούμενος στον Super fm ο Αλέξανδρος Κοντός, πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, νυν βουλευτής της ΝΔ στην Ξάνθη και Γενικός Διευθυντής της ΣΕΚΕ, αναφέρθηκε διεξοδικά στην πώληση του πακέτου των μετοχών της ΣΕΚΑΠ που κατείχε η ίδια η εταιρεία στον κ. Σαββίδη. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κοντός ανέφερε ότι αυτή η ενέργεια της ΣΕΚΕ θα δώσει μία πολύ μεγάλη ανάσα στην ΣΕΚΑΠ αλλά και στον τόπο.

Το ΔΣ ανέφερε στην συνέχεια, πείρε αυτήν την απόφαση, λαμβάνοντας υπ όψιν όλες τις παραμέτρους που θα διασφάλιζαν την ανάπτυξη της εταιρείας και τις θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Σαββίδης έχει την εμπειρία διαχείρισης μιας τέτοιος εταιρείας γιατί έχει ήδη μία καπνοβιομηχανία στο Ροστόκ της Ρωσίας που αγοράζει τόνους καπνά και παράγει δισεκατομμύρια τσιγάρα. Με τα κεφάλαια που θα επενδύσει ο κ. Σαββίδης η ΣΕΚΑΠ θα αναπτυχθεί πολύ περισσότερο.

Παράλληλα με την απόφαση του ΔΣ αποφεύχθηκε η εκκαθάριση της εταιρείας γιατί η Αγροτική Τράπεζα αυτό είχε αποφασίσει. Αν δεν γινόταν η ιδιωτικοποίηση η ΣΕΚΑΠ θα πήγαινε στην εκκαθάριση δηλαδή στο κλείσιμο. Στον αντίποδα θα γίνει εξαγωγή των καπνών από την ΣΕΚΕ σε μία αγορά μεγάλη όπως είναι αυτή της Ρωσίας. Σημείωσε ότι μετά την αποσύνδεση του καπνού, η Ρωσία σταμάτησε να αγοράζει Ελληνικά καπνά.

Παράλληλα ο κ. Κοντός ανέφερε ότι εκπρόσωποι της εταιρείας επισκέφτηκαν αρκετές φορές την επένδυση της ΣΕΚΕ στην Σταυρούπολη και ενδιαφέρονται για την αγορά καπνών τύπου Βιρτζίνια αλλά και για τον καπνό τύπου μπασμάς. Αυτό, όπως σημείωσε, αντιλαμβάνεσθε τι σημαίνει για τους Ξανθιώτες καπνοπαραγωγούς. Μετά το άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών που θα γίνουν σήμερα (χθες) από την ΑΤΕ, συνέχισε λέγοντας ο κ. Κοντός, θα γίνουν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες μεταφοράς των μετοχών και θα γίνει η αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. «Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα δούμε τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης της ΣΕΚΑΠ».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ- ΔΟΥΡΕΙΟΙ ΙΠΠΟΙ
Κάνοντας αναφορά στις αντιδράσεις που καταγράφηκαν στον τοπικό τύπο ο κ. Κοντός ανέφερε ότι την ενέργεια της ΣΕΚΕ την αποδέχτηκε σύσσωμη η κοινωνία της Ξάνθης καθώς και η μεγαλύτερη μερίδα των μέσων ενημέρωσης, τονίζοντας ότι κάποιοι λειτουργούν ως Δούρειοι Ίπποι στο θέμα και δεν βγαίνουν ανοιχτά να πουν αυτά που θέλουν. «Απορώ γιατί το κάνουν αυτό. Διότι σε μία τέτοια κρίσιμη ώρα σε μια απόφαση τέτοια που λαμβάνεται, θα έπρεπε όλη οι πολίτες και όλη η κοινωνία να είχε στοιχηθεί πίσω από αυτήν την προσπάθεια. Δεν καταλαβαίνω γιατί γίνονται αυτές οι ενέργειες και πιστεύω πώς ήρθε η ώρα να καταλάβουν και αυτοί οι άνθρωποι ότι τέτοια λάθη σοβαρά δεν πρέπει να γίνονται. Διαπίστωσα και εγώ όπως και όλοι, ότι μία μικρή μειοψηφία, κάνει σοβαρά λάθη και συνεχίζει να κάνει λάθη. Πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι στην μικρή κοινωνία που ζούμε δεν πρέπει να υπάρχουν Δούρειοι Ίπποι και ο καθένας κρίνεται από τα έργα του».
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στην συνέχεια απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που αφορά την παραγωγή καπνού στην περιοχή μας, ο κ. Κοντός ανέφερε ότι η πρώτη θετική ενέργεια για τον καπνό στην χώρα μας και κατ επέκταση στην Ξάνθη ήταν αυτή του κ. Σαμαρά με την πώληση των καπνών στην Φίλιπ Μόρις. Για τρία χρόνια η Φίλιπ Μόρις αγοράζει το 50% των Ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου όπως τον μπασμά της Ξάνθης και της Κατερίνης. Επίσης, σημείωσε, είναι πολύ σημαντικό μία πολύ μεγάλη εταιρεία όπως η Φίλιπ Μόρις να έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Παραγωγή καπνού. Σημαντική επιτυχία θεωρεί ο κ. Κοντός που μπήκε στον κανονισμό της Κ.Α.Π. όταν ήταν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η συνέχιση των επιδοτήσεων του καπνού μετά το 2013. «Επίσης είναι πολύ σημαντική για τα Ελληνικά καπνά η συμφωνία που πάει να κλείσει με τον κ. Σαββίδη. Είναι σημαντικό που η ζήτηση του Ελληνικού καπνού αυξάνετε στο εξωτερικό».
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ;
Απαντώντας ο κ. Κοντός, ανέφερε ότι αυτομάτως αυξάνονται οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις του καπνού στην περιοχή μας, θα υπάρξει αύξηση εισοδήματος για τους καπνοκαλλιεργητές, περισσότερα μεροκάματο για τους καπνεργάτες. Η εξυγίανση της ΣΕΚΑΠ αυτόματα σημαίνει διατήρηση των θέσεων εργασίας, δορυφορικά επαγγέλματα. «Είναι πολύ σημαντικό μέσα στην οικονομική κρίση να υπάρχει μία χαραμάδα ελπίδας και να γίνεται προσπάθεια για κάτι σωστό, αναπτυξιακό. Αυτό σημαίνει ότι ψυχολογικά βοηθάει τους πολίτες αλλά και ουσιαστικά τους ανθρώπους της περιοχής μας».
ΛΥΠΕΙ ΝΟΤΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ;
«Την νότα αισιοδοξίας» είπε κλείνοντας ο Αλέκος Κοντός «Την έχουν ανάγκη όχι μόνο οι Ξανθιώτες αλλά όλοι οι Έλληνες. Πιστεύω ότι με αυτή τη σκέψη, είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε, να προσπαθήσουμε να την δώσουμε».

Σχετικά Άρθρα