Γενική

Φέρανε για συζήτηση θέμα ενώ οι προθεσμίες έχουν λήξει

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης απόφασης σύμπραξη με Αθηναϊκή ΑΜΚ

 

 

Ένας μικρός χαμός έγινε το απόγευμα της Δευτέρας κατά την μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης όταν έφτασε η σειρά να συζητηθεί το θέμα για την εξέταση του αιτήματος ΑΜΚ Άνοδος με το οποίο ζητήθηκε η συμμετοχή (σύμπραξη) του δήμου Ξάνθης ως φορέα στο πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», που χρηματοδότει από ευρωπαϊκούς πόρους και είναι ύψους περίπου 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Το πρόγραμμα έχει ημερομηνία λήξης κατάθεσης περίπου στις 15 Φεβρουαρίου και ο Δήμος το έφερε προς έγκριση στην συνεδρίαση της 25 ης του μήνα, αυτή η πρακτική εξόργισε τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης με τον Χρύστο Πούλιο να λέει λίγο πολύ ότι η Δημοτική αρχή εμπαίζει την αντιπολίτευση από την ώρα που έχει εκ των προτέρων συμφωνήσει και φέρνει τώρα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσουν οι σύμβουλοι. Αυτή η παρατήρηση του Πούλιου επέφερε έκρηξη στην αίθουσα και οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα.
Στην ουσία φαίνεται ότι η ΜΚΟ συνεννοούμενη με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Ξάνθης κατέθεσε φάκελο στο υπουργείο με συμπράττων φορά τον Δήμο Ξάνθης και εκ των υστέρων ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έφερε το θέμα προς συζήτηση απαξιώνοντας στην ουσία κοινή γνώμη και δημοτικούς συμβούλους. Αυτήν την απαξίωση εντόπισε και ο Ηλίας Βασιλούδης αλλά και ο αρχηγός των πολιτών για την Ξάνθη Νίκος Ανταμπούφης που ήταν κάθετος στην τοποθέτησή του.
Το πρόγραμμα έχει σχέση με την δημιουργία κοινωνικών δομών (που λείπουν από την πόλη) των οποίων η οργάνωση και λειτουργία επιχορηγείται. Η ΑΜΚ Άνοδος (Αστική Μη Κερδοσκοπική), που εδρεύει στην Αθήνα κατέθεσε πρόταση στον δήμο Ξάνθης για να συμμετάσχουν μαζί στο πρόγραμμα, ωστόσο οι αντηρήσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης ήταν σφοδρή και κάθετη. Μάλιστα παρά την έντονη συζήτηση και την ένταση από τον Απόστολο Αγκόρτζα ακούστηκε και μια πολύ σωστή πρόταση. Να αναζητηθεί άλλος φορέας ΑΜΚ ή ΜΚΟ από την Ξάνθης που θα αναλάβει να υποβάλει πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα και τα χρήματα να μείνουν στην Ξάνθης και όχι να κατευθυνθούν στην Αθήνα.
Βέβαια από την συζήτηση προέκυψε και επιβεβαιώθηκε και από την πλευρά της πλειοψηφίας ότι η προθεσμία υποβολής αντίστοιχων προτάσεων έχει λήξει με αποτέλεσμα ο δήμος να πρέπει είτε να συμμετάσχει με τη συγκεκριμένη ΑΜΚ είτε να μην συμμετάσχει καθόλου και να χαθούν τα χρήματα και οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Ο δήμαρχος Ξάνθης εμφανίσθηκε ως ένθερμος υποστηρικτής της δράσης λέγοντας ότι οι ΜΚΟ έχουν τον τρόπο τους να περνάνε τέτοια προγράμματα που οι δήμοι οι άλλοι τοπικοί παράγοντες αδυνατούν…
 Τελικά παρά τις φωνές αλλά και τις «υποσχέσεις» για καταγγελίες από την αντιπολίτευση το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία. Μένει να δούμε και αν τελικά τα πολλά λόγια που ακούστηκαν στην συνεδρίαση αυτή α μείνουν λόγια ή θα γίνουν και πράξεις από την πλευρά του Βασιλούδη και του Ανταμπούφη.

Σχετικά Άρθρα