Γενική

Κάθε μήνα 500 Ξανθιώτες μένουν άνεργοι

Στο «μη παρέκει» η κατάσταση και χρειάζονται άμεσες δράσεις και όχι λόγια
Σε κρίσιμο σημείο είναι οι ανοχές της πόλης και επιτακτική έχει γίνει πλέον η ανάγκη για λήψη μέτρων ανάσχεσης της ανεργίας στην Ξάνθη, η οποία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, προκαλώντας έντονο προβληματισμό και ανησυχία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας από τον ΟΑΕΔ πάνω από 500 άτομα στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης έχασαν τη δουλειά τους μέσα στον προηγούμενο μήνα και ο μόνος τρόπος για να παταχθεί αυτή η μάστιγα είναι οι παραγωγικές και με σχέδιο επενδύσεις ή επιχειρηματικές κινήσεις, που θα εξασφαλίσουν βιωσιμότητα των θέσεων εργασίας.
Με δεδομένο ότι πλέον όσες θέσεις «ανοίξουν» θα είναι σχεδόν αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα, απαιτούνται σημαντικές και άμεσες παρεμβάσεις, όχι μόνο στην περιοχή της Θράκης αλλά και σε όλη τη χώρα. Και σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση Σαμαρά χρειάζονται πράξεις και έργα, όχι μόνο λόγια, θεωρίες και… ευχολόγια!
Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ, οι άνεργοι τον Ιανουάριο εκτοξεύτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη καταγράφοντας αύξηση κατά περίπου 6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ένα μήνα πριν, το Δεκέμβριο του 2012. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων Πανελλαδικά ανήλθε σε 829.787 άτομα, από 797.578 το Δεκέμβριο του 2012. Πρόκειται βέβαια για έναν αριθμό που δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, αφού όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η ανεργία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Το ερώτημα είναι πού θα σταματήσει αυτό το… ράλι ανόδου;
Άμεσες λύσεις…
Με τις συνθήκες αυτές, τόσο στην κοινωνία- κυρίως-, όσο και στην οικονομία να είναι ασφυκτικές από τον αριθμό των ανέργων και τα κλειστά μαγαζιά που διαρκώς αυξάνονται, απαραίτητες όσο ποτέ άλλοτε είναι κάποιες άμεσες λύσεις που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Μια από αυτές θα μπορούσε να είναι η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Πρόκειται για μια πρόταση του Υπ.Αν. η οποία έχει συναντήσει πολλές αντιδράσεις στις τάξεις των εμπόρων και στην Ξάνθη. Και όμως, θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποδώσει, αφού η Κυριακή είναι μια μέρα κατά την οποία ο κόσμος κυκλοφορεί πιο χαλαρός από άλλες ημέρες, οι κεντρικοί δρόμοι και τα καφέ της Ξάνθης έχουν κίνηση και ως εκ τούτου αυξάνονται οι πιθανότητες για προσέλκυση πελατών ακόμη και από διπλανές πόλεις. Σε αντιδιαστολή με το Κυριακάτικο άνοιγμα, οι έμποροι θα μπορούσαν να κλείνουν π.χ. τις Δευτέρες που έτσι κι αλλιώς βαράνε μύγες.
Όχι μόνο αντιδράσεις…
Πάνω απ όλα όμως, αυτό που χρειάζεται είναι να μην υπάρχουν μόνο γενικά και αόριστα αντιδράσεις για ό, τι και αν γίνεται ή πρόκειται να γίνει στην περιοχή και πρόκειται να ανοίξει κάποιες θέσεις εργασίας. Βλέπε Αρδευτικό- Χρυσός- ΕΟΖ κπλ. Βρισκόμαστε πλέον σε μια περίοδο, που πρέπει να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Και αυτό θα γίνει εάν δουλέψουν όλοι, ανεξάρτητα από την ιδεολογικό- πολιτική τους ταυτότητα. Άλλωστε, αυτό που μετρά είναι να μειωθεί η ανεργία. (Και μόνο με θεωρίες ή αντιδράσεις αυτό ποτέ δεν θα συμβεί…).

Σχετικά Άρθρα