Γενική

Μείωση ενοικίων, όχι όμως και λουκέτων στην Ξανθιώτικη αγορά!

Παίρνει τα πάνω της η αγορά δικαιώνεται ο Αντώνης Σαμαράς
Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης
Πραγματικές μειώσεις της τάξης του 30%, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει και το 40% καταγράφουμε όσο αφορά τα ενοίκια στους επαγγελματικούς χώρους της Ξάνθης! Η γενικότερη κρίση στην αγορά έχει αναγκάσει πολλούς καταστηματάρχες να μετεγκατασταθούν, με αποτέλεσμα (αφού υπάρχουν και πολλά λουκέτα) να μένουν πολλά ξενοίκιαστα καταστήματα στους εμπορικούς δρόμους της περιοχής και βέβαια η ανασφάλεια των ιδιοκτητών να μεγαλώνει. Φυσικά τα ενοίκια πριν την κρίση, ήταν υπέρ του δέοντος αυξημένα, για αυτό και οι όποιες περικοπές τους και μάλιστα μεσούσης της κρίσης, θεωρούνται αυτονόητες και επιβεβλημένες.
Σύμφωνα με την αγορά οι μεγαλύτερες μειώσεις γίνονται από τους ιδιοκτήτες που έχουν ήδη ξενοίκιαστα τα καταστήματα τους. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι μειώσεις μπορούν να φθάσουν και το 50% σε σχέση με τα όσα έδινε ο προηγούμενος μισθωτής» μας είπε επαγγελματίας ένδυσης.
Τα λουκέτα συνεχίζονται…
Παρά την σταθεροποίηση που πάει να έρθει και την παραπάνω θετική, ως ένα βαθμό, κατάσταση με τα ενοίκια τα άλλα προβλήματα παραμένουν στην αγορά, όχι μόνο της Ξάνθης, αλλά και ολόκληρης της Θράκης. Τα λουκέτα σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη πληθαίνουν και η αβεβαιότητα εντείνεται, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης.
Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο, ότι ενώ τα ενοίκια μειώνονται σε αρκετές περιπτώσεις, σε ακόμη περισσότερες τα λουκέτα αυξάνονται και ως εκ τούτου, τα καταστήματα μένουν άδεια. Μια βόλτα να κάνει κάποιος στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπως η 28ης Οκτωβρίου, η Μιχαήλ Καραολή, η Δαγκλή κ.α. αντιλαμβάνεται την κατάσταση.
Δεν έχουν βοηθήσει οι εκπτώσεις…
Δυστυχώς για τους καταστηματάρχες, οι εκπτώσεις που εδώ και δέκα μέρες έχουν αρχίσει, δεν βοηθούν, ούτε αναμένεται να βοηθήσουν στην αύξηση του εισοδήματός τους και στην επίλυση των άμεσων οικονομικών προβλημάτων τους για αποπληρωμή ΔΕΗ, ΔΕΥΑΞ, ΟΑΕΕ, εφορίας, ΦΠΑ, ΙΚΑ κλπ. «Η πρώτη εβδομάδα κύλησε καλά, από την άποψη της επισκεψιμότητας, που ήταν αυξημένη. Ο τζίρος όμως είναι εξαιρετικά μειωμένος σε σύγκριση με πέρυσι» μας είπαν.
Να σημειωθεί, ότι οι εκπτώσεις συνεχίζονται για ένα μήνα ακόμη έως τις 28 Φεβρουαρίου και είναι βέβαιο ότι οι συμπολίτες μας μπορούν να βρουν ποικιλία προϊόντων και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές. Υπάρχουν και οι εξερέσεις αλλά εκεί πρέπει όλοι μας να είμαστε επιφυλακτικοί. Υπενθυμίζεται, ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων ποικίλουν, από 20% έως και 70% (!) σε κάποιες περιπτώσεις. Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι, βέβαια, να υπάρχουν και χρήματα από τους καταναλωτές, που μέχρι στιγμής φαίνεται ότι δεν υπάρχουν! Όπως μας είπε άλλος φίλος επαγγελματίας που είναι χρόνια στην αγορά της Ξάνθης το γεγονός, ότι οι εκπτώσεις είναι τόσο κοντά με τα Χριστούγεννα λειτουργεί αποτρεπτικά στους πολίτες, αφού ακόμη και εάν ήθελαν να αγοράσουν κάτι, το έχουν κάνει από τα Χριστούγεννα, όπου υπήρχαν σε αρκετά καταστήματα ελκυστικότατες προσφορές.
Πάντως κλείνοντας καταγράφουμε μια σταθεροποίηση της κατάστασης και ίσιος μια μικρή άνοδο στην υγιείς επιχειρήσεις που σημαίνει ότι φτάσαμε στον πάτο και τώρα μόνο θετικά έχουμε να καταγράψουμε. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι και ο Αντώνης Σαμαράς, παρά τις δυσκολίες που πέρασε η χώρα μας δικαιώνεται για τις επιλογές του και για την πολιτική του. Αν μάλιστα δεν είχε και τα «βαρίδια» του ΠαΣΟΚ γύρο του τότε η εφαρμογή της πολιτικής διαφυγής από την κρίση θα ήταν και αμεσότερη και ποιο αποτελεσματική!!!

Σχετικά Άρθρα