Γενική

Συστράτευση φορέων της Ξάνθης για θετική απόφαση από το ΣτΕ για το αρδευτικό

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο ΕΒΕ Ξάνθης
Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης σύσκεψη των φορέων της πόλης ενόψει της συζήτησης της υπόθεσης του μεγάλου αρδευτικού έργου στο Συμβούλιο της Επικρατεία, στις 6 Φεβρουαρίου.
Στη σύσκεψη που συγκάλεσαν το Επιμελητήριο, η ΈΑΣ Ξάνθης και το Εργατικό Κέντρο και παραβρέθηκαν ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Αλέξανδρος Κοντός, ο Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης Μπάμπης Δημαρχόπουλος, ο Δημ. Σύμβουλος Τοπείρου και εκπρόσωπος των νέων αγροτών Κώστας Δαλάτσης, o πρώην Νομάρχης Γιώργος Παυλίδης, ο Μητροπολίτης Παντελεήμων, αγρότες, μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕ, πρόεδροι ΤΟΕΒ, εκπρόσωποι φορέων και απλός κόσμος.
Αλέκος Κοντός: Τεράστιο έργο για όλη την κοινωνία
Στις δηλώσεις του ο βουλευτής της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός επεσήμανε ότι το έργο του αρδευτικού είναι ένα τεράστιο ζήτημα για την τοπική κοινωνία, ένα μεγάλο έργο που μπλοκάρουν οικολογικές οργανώσεις, για τις οποίες άφησε αιχμές. Όπως ανέφερε, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα του Αχελώου χαρακτηρίζεται θετική για την πλευρά τόσο των φορέων του έργου της εκτροπής του Αχελώου όσο και για την Ξάνθη που προωθεί το έργο της υπόγειας άρδευσης της Πεδιάδας της Ξάνθης. Η χρηματοδότηση για το έργο, που είχε εγκρίνει ο ίδιος ως Υπουργός, παραμένει μέσω του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» στα 100 εκατομμύρια ευρώ. «Αυτό που χρειάζεται για να μην κινδυνεύσει το έργο είναι μια θετική απόφαση από το ΣτΕ η έναρξη υλοποίησης του έργου μέσα στο χρόνο και η άμεση δημοπράτηση της δεύτερης φάσης, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και στην επόμενη προγραμματική περίοδο» είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξανδρος Κοντός.
Δηλώσεις φορέων: Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραιτης, στις δηλώσεις του για το σκοπό της σύσκεψης σημείωσε ότι, για όσους ρωτούν τι ρόλο έχει το Επιμελητήριο με το Αρδευτικό, ο ίδιος απαντά ότι κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για συστράτευση και κοινή παρουσία των φορέων στην Αθήνα, στις 6 Φεβρουαρίου όταν και συζητείται η υπόθεση στο ΣτΕ καθώς είναι ένα έργο που δεν αφορά μόνο τον αγροτικό κόσμο αλλά όλη την τοπική οικονομία και την κοινωνία.
Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Κώστας Χατζηελευθεριάδης, σημείωσε ότι και η Ένωση- εκτός από το Υπουργείο και την Περιφέρεια- έχει αναθέσει σε δύο νομικά γραφεία την υποστήριξη για το θέμα ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πολλαπλές θετικές συνέπειες από την δημιουργία του έργου, όπως π.χ. οι εξαγωγές που θα υπάρξουν από την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.
Ο Κώστας Δαλάτσης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι με το μεγάλο αρδευτικό έργο θα δώσει τη δυνατότητα για άρδευση χαμηλού κόστους, για άρδευση περιοχών που σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα και για μια τεράστια βελτίωση σε όλο τον πρωτογενή τομέα. Τέλος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άγγελος Μπεμπκίδης επεσήμανε ότι η συνύπαρξη όλων των φορέων είναι «μοναδική ευκαιρία που είμαστε όλοι να αγωνιστούμε για ένα κοινωνικό πρόβλημα».

Σχετικά Άρθρα