Γενική

«Αναξιόπιστοι οι Δήμοι» απαντούν οι Έλληνες σε δημοσκόπηση

Θετικοί στο να μπει Ευρωπαίος Επόπτης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Του Σταύρου Καρυπίδη
Ένα γεγονός που όλοι το ξέρουν αλλά κανείς δεν παραδεχόταν μέχρι σήμερα, τέθηκε ως ερώτημα σε δημοκοπική εύρυνα. Με βάση τα αποτελέσματα ως θεσμός υψηλής αναξιοπιστίας αναδεικνύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι). Η εύρυνα έγινε από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης και του ιστότοπου aftodioikisi.
Σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργήθηκε στο διάστημα 26 με 30 Νοεμβρίου 2012 σε δείγμα 1011 ατόμων, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η διαφθορά ενδημεί στους δήμους και επτά στους δέκα ότι υπάρχει αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων!!!
Αντιστοίχως, επτά στους δέκα πολίτες επιδοκιμάζουν τον θεσμό του Παρατηρητηρίου και της Εποπτείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα ελλείμματα που δημιουργούν οι δήμοι πρέπει να τα καλύπτουν οι ίδιοι και όχι το κράτος!!! Έρχεται λοιπόν εδώ η δημοσκόπηση να επιβεβαιώσει αυτό που ζητούσε και η εφημερίδα μας η «ΧΝ» πριν μερικές ημέρες, όταν λέγαμε ότι αν πέφτουν έξω οι δήμοι θα πρέπει να κόβεται αυτόματα και ο μισθός των Δημάρχων και των Αντιδημάρχων!
Επιστρέφοντας στα στοιχεία της δημοσκόπησης, 83% εκτιμούν ότι υπάρχει διαφθορά στους δήμους και μόλις 7% ότι οι καταγγελίες για διαφθορά στους ΟΤΑ είναι ανυπόστατες. Δηλαδή όταν φωνάζουν οι εφημερίδες για απευθείας αναθέσεις και προβληματικές δημοπρασίες ο κόσμος πιστεύει ότι λίγο πολύ έχουν δίκιο, άσε που καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει!!!
Επίσης σε ποσοστό 69% θεωρούν ότι δεν υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων και μόλις 15% ότι η διαχείριση των οικονομικών είναι διαφανής. Ποσοστό 71% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ αποτελεί θετική και αναγκαία πρωτοβουλία και 15% συντάσσονται με τη θέση της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με την οποία το Παρατηρητήριο συνιστά απαράδεκτη παρέμβαση στην Τοπική αυτοδιοίκηση.
Επίσης, 52% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι δήμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν μόνοι τους τα οικονομικά ανοίγματα που δημιουργούν και μόνο 36% πιστεύουν ότι αυτά πρέπει να καλύπτονται από την κεντρική διοίκηση.
Κλείνοντας θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τον τελευταίο χρόνο έχουμε τουλάχιστον 6 αγωγές και τουλάχιστον 3 μηνύσεις από πολιτικούς της Ξάνθης κατά εφημερίδων, δημοσιογράφων ακόμη και κατά ενημερωτικών site πράγμα που καταδεικνύει τα εξής.
α. Όσοι πολιτικοί παρανομούν προσπαθούν παράλληλα και συντονισμένα να συγκαλύψουν τις πράξεις τους εκφοβίζοντας τους δημοσιογράφους.
β. Οι Δημοσιογράφοι της Ξάνθης παρά του ότι κάνουν καλά την δουλειά τους- και αποκαλύπτουν τις πρακτικές των πολιτικών- δεν έχουν συγκροτήσει ακόμη ένα κοινό μπλοκ κατά των αγωγών και μηνύσεων.
Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πολλούς πολιτικούς- δεκάδες θα έλεγα- που ενδιαφέρονται πραγματικά και ανιδιοτελώς για τον συμπολίτη Ξανθιώτη και για την πρόοδο του τόπου. Το πρόβλημα δημιουργείται από την στιγμή που επιτήδειοι- οι οποίοι είναι λίγοι- βρεθούν σε επίμαχες θέσεις και προσπαθούν να καρπωθούν πολιτικά ή άλλα οφέλη από την θέση τους αυτή. Εκεί μπαίνει ο ρόλος των ΜΜΕ που είναι υποχρεωμένα να ασκούν σκληρότατη κρητική… που ίσος είναι πολλές φορές ακόμη και άδικη, αλλά έχει σαν μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Σχετικά Άρθρα