Γενική

Πανηγυρική δικαίωση για την εφημερίδα μας στο θέμα των Δημοσιεύσεων του Δήμου Ξάνθης

Ήρθε και επίσημα η απάντηση από την Γενική Γραμματεία Τύπου
Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης
Την επίσημη απάντηση από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας έχει από προχθές στα χέρια της η εφημερίδα μας XanthiNews με σφραγίδες και επίσημες υπογραφές!!! Το ερώτημα που θέσαμε στην Γενική Γραμματεία στο αρμόδιο δηλαδή υπουργείο που εξέδωσε και τον νόμο 3548/ 2007 ήταν: «Κύριοι μπλεγμένος στην λαίλαπα της τοπικής αυτοδιοίκησης απευθύνομαι προς το υπουργείο σας ζητώντας λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην πόλη της Ξάνθης με την μη δημοσίευση Περιληπτικών Διακηρύξεων Εκμίσθωσης Ακινήτων του Δήμου Ξάνθης σε δύο ημερήσιες και μια εβδομαδιαία νομαρχιακή εφημερίδα όπως ορίζει ο νόμος 3548/ 2007.
Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου δια του νομικού του συμβούλου υποστηρίζει ότι οι Δημοπρασίες για την εκμίσθωση ακινήτων του δήμου διέπονται μόνο από το ΠΔ 270/ 1981 που δεν έχει ως υποχρεωτική την δημοσίευσή τους στις τοπικές εφημερίδες και όχι από τον νόμο 3548/ 2007.
Παρά τις προτροπές της εφημερίδας μας προς τον Δήμο Ξάνθης την ένσταση επί της διαδικασίας και την από 2 Μαρτίου 2012 επιστολή της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων προς τον ίδιο τον Δήμαρχο, (την οποία σας επισυνάπτω) ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Δημήτρης Μπένης προχώρησε στις 5 Μαρτίου 2012 σε Πλειοδοτική φανερή δημοπρασία για την εκμίσθωση δύο ακινήτων του δήμου χωρίς να προβεί στην απαραίτητες εκ του νόμου 3548/ 2007 δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο.
Τη ίδια ημέρα και κατά την ίδια συνεδρίαση προχώρησε σε Πλειοδοτική φανερή δημοπρασία για την εκμίσθωση κοινοχρήστων χώρων και εκμίσθωσης χώρου αμμοληψίας του δήμου Ξάνθη αφού αυτές τις είχες δημοσιεύσει σε δύο ημερήσιες και μια εβδομαδιαία την κάθε μια!!! Για τις δύο πρώτες διακηρύξεις εφάρμοσε το ΠΔ 270 / 1981 ενώ για τις άλλες δύο τον 3548/ 2007.
Παρακαλώ να μου απαντήσετε αν τελικός οι Περιληπτικές διακηρύξεις εκμίσθωσης ακινήτων του Δήμου Ξάνθης πρέπει ή όχι να εξαιρούνται από τη υποχρεωτική δημοσίευση που ορίζει ο νόμος 3548/ 2007 για όλες τις διακηρύξεις του δημοσίου».
Η απάντηση που μας ήρθε φυσικά και δικαιώνει την εφημερίδα μας αφού στην τελευταία παράγραφο αναφέρει επί λέξη: «Όσον αφορά ειδικότερα στις διακηρύξεις (και περιλήψεις διακηρύξεων) εκμίσθωσης ακινήτων (καταστημάτων, καλλιεργήσιμων εκτάσεων, κοινόχρηστων χώρων κλπ) του Δήμου Ξάνθης μέσω πλειοδοτικών δημοπρασιών, είναι σαφές ότι εμπίπτουν στις κατηγορίες δημοσιεύσεων των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα οι οποίες αναφέρονται στη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 3 εδάφιο 2 περ. α του Ν. 3548/ 2007 και ορίζονται ως υποχρεωτικά (σσ. το έχει και υπογραμμισμένο) καταχωρητέες στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο νομαρχιακό και τοπικό Τύπο κατά τις διατάξεις του Ν. 3548/2007»

Σχετικά Άρθρα