Γενική

«Να επιτραπεί η εγγραφή παιδιών στην Πρώτη Δημοτικού στη Θράκη»

Σε σχολεία της Ξάνθης βρέθηκε ο Χ. Ζεϊμπέκ

 

Η νομαρχιακή επιτροπή του Σύριζα Ξάνθης μας ενημερώνει ότι με αφορμή το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε σχολεία της Θράκης, ο Τάσος Κουράκης, βουλευτής και συντονιστής Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, δήλωσε τα εξής: «Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε ορισμένες περιοχές της Θράκης εξαιτίας της άρνησης εγγραφής παιδιών στην πρώτη τάξη του Δημοτικού Σχολείου με το αιτιολογικό ότι δεν φοίτησαν κατά την προηγούμενη σχολική περίοδο στο Νηπιαγωγείο. Συνεκτιμώντας τόσο τις αρνητικές εκπαιδευτικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την εφαρμογή αυτού του μέτρου όσο και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στη συγκεκριμένη περιοχή, εκτιμούμε ότι πρέπει να επιτραπεί η εγγραφή των παιδιών αυτών στην πρώτη τάξη του Δημοτικού.

Τονίζουμε ότι η υποχρεωτική παρακολούθηση της προσχολικής αγωγής είναι ευθύνη της πολιτείας, η οποία ωστόσο δεν έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ως όφειλε, ώστε να λειτουργούν νηπιαγωγεία σε όλη την επικράτεια επαρκή για την κάλυψη των αναγκών όλων των νηπίων. Τούτο έχει ως συνέπεια ένας αριθμός μαθητών να εγγράφονται στο Δημοτικό χωρίς να έχουν παρακολουθήσει το νηπιαγωγείο. Παράλληλα, κάποια παιδιά, και με ευθύνη των γονιών τους (σε κάποιες περιπτώσεις λόγω άγνοιας ή ελλιπούς πληροφόρησης) δεν παρακολούθησαν την τάξη της προσχολικής αγωγής στην εν λόγω περιοχή. Εκτιμούμε όμως ότι δεν μπορεί η πολιτεία γι’ αυτό το λόγο να ασκεί τιμωρητική πολιτική και να στερεί από τα παιδιά την εγγραφή τους στην πρώτη Δημοτικού, παρά την ενδεχόμενη, επαναλαμβάνουμε, ευθύνη των γονιών τους. Η ανάγκη κάλυψης κάποιων κενών θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη τροποποίηση του προγράμματος σπουδών κατά το πρώτο διάστημα ή/και με την εφαρμογή κατάλληλου αντισταθμιστικού προγράμματος εσωτερικής διαφοροποίησης της διδακτικής διαδικασίας στο πλαίσιο ολιγομελών μαθητικών τάξεων.
Καλούμε, συνεπώς, το Υπουργείο Παιδείας να επιτρέψει να εγγραφούν τα παιδιά αυτά στην πρώτη Δημοτικού με ταυτόχρονη λήψη όλων των αναγκαίων από παιδαγωγική άποψη μέτρων ώστε η φοίτησή τους να αποβεί θετική. Παράλληλα, ζητούμε τη δραστηριοποίηση των περιφερειακών γραφείων εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση της πειθούς προς τους γονείς για την υποχρεωτικότητα αλλά και τη εξαιρετική σημασία και της προσχολικής αγωγής για τα παιδιά τους. Σημειώνουμε, τέλος, ότι σταθερή θέση του κόμματός μας είναι η εξασφάλιση υποδομών σε όλη την επικράτεια για την υλοποίηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής».

Η δραστηριότητα του βουλευτή Ξάνθης του Σύριζα

Επίσης με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους 2012- 13 ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν επισκέφθηκε το Μειονοτικό Δημοτικό σχολείο του Εχίνου και το 2 ο & 3 ο Γυμνάσιο Ξάνθης. Συνομίλησε με τους δασκάλους και τους καθηγητές και ευχήθηκε για τη νέα σχολική χρονιά, η οποία ξεκινά με δυσκολίες και αρκετά κενά εκπαιδευτικών. Μεταξύ άλλων είπε: «Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλή σχολική χρονιά, καλή πρόοδο σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, καλή δύναμη σε όλους τους εκπαιδευτικούς και στους γονείς. Ο υπουργός παιδείας δήλωσε την Κυριακή στις εφημερίδες, ότι η δωρεάν παιδεία έχει μετατραπεί σε μια ακριβοπληρωμένη σπατάλη σε βάρος του Έλληνα φορολογούμενου. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Η παιδεία, η υγεία, ο πολιτισμός δε μπορεί να είναι άχρηστες δαπάνες.
Η παιδεία είναι αγαθό, κοινωνικό αγαθό. Τα σχολεία είναι τόπος κοινωνικοποίησης, γνώσης, αλληλεγγύης. Όταν κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή λέει ο λαός μας. Όταν κλείνουν σχολεία και μειώνεται ποιοτικά και ποσοτικά η παρεχόμενη εκπαίδευση είναι σαν να οδηγείς τη νέα γενιά στον κοινωνικό καιάδα. Γνωρίζω πολύ καλά ότι στους εκπαιδευτικούς οι περικοπές αγγίζουν περίπου το 40% των αποδοχών τους. Όμως ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Για να ξεπεράσουμε αυτή τη φουρτούνα χρειαζόμαστε υγεία, καθαρή σκέψη, αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα και αγωνιστική διάθεση. Σας εύχομαι ολόψυχα καλή χρονιά».

Σχετικά Άρθρα