Γενική

Καταργούνται ή συγχωνεύονται 225 φορείς του Δημοσίου

Εντός της εβδομάδας αναμένεται η ανακοίνωση κατάργησης ή συγχώνευσης τουλάχιστον 20 δημοσίων οργανισμών από την κυβέρνηση Σαμαρά, ενόψει και της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των υπουργείων έως τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχουν καταργηθεί συνολικά 225 φορείς του Δημοσίου.
Στους δανειστές μας θα παρουσιαστεί και λίστα με τέσσερις εταιρίες του δημοσίου που θα αποκρατικοποιηθούν μέχρι το Φθινόπωρο. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να θέσει θέμα αλλαγών στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται, όπως αλλαγή του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23 στο 13%. Εν τω μεταξύ, τα αναγκαία μέτρα ύψους 11,6 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία αναζητεί επειγόντως το οικονομικό επιτελείο.
Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών έχει εντοπίσει μέτρα περίπου 8 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις πάνω από 2.400 ευρώ, ανάθεση υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες, αύξηση των ωρών εργασίας των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τέλος συγχώνευση τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά πάντως ότι οι ανάγκες για νέα μέτρα ενδέχεται να αυξηθούν στα 14 δισ. ευρώ, εξαιτίας της βαθύτερης ύφεσης. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι επίσης η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων και η παροχή τους μόνο στο 20% του πληθυσμού.
Με βάση τα παραπάνω η αγωνία των εργαζομένων είναι πραγματικά στο «κόκκινο» αφού δε γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Αν και η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μη γίνουν απολύσεις, σύμφωνα όμως με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε περίπτωση συγχωνεύσεων και καταργήσεων Οργανισμών, το μισό διοικητικό προσωπικό πρέπει να τεθεί σε εφεδρεία για έναν χρόνο με αμοιβή το 60% του μισθού του και κατόπιν να απολυθεί.
Από την λίστα με τους 255 οργανισμούς που καταργούνται ξεχωρίσαμε:
Ρευστοποίηση περιουσίας της «ΑΕ Εκμεταλλεύσεως Ακινήτων» (Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).
Συγχώνευση σε έναν φορέα του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΙΔ) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (ΕΙΜ) (Υπουργείο Ανάπτυξης).
Συγχώνευση της «Εταιρείας Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βιομηχανίας Τροφίμων ΑΕ» (ΕΤΑΤ ΑΕ) με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) που εποπτεύεται πλέον από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
Κατάργηση της Εταιρείας Διανομής Αερίου ΑΕ (Υπουργείο Ανάπτυξης).
Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακές Αερογραμμές ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών). Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα ΑΕ» (Υπουργείο Μεταφορών).
Λιμενικά Ταμεία θα εκχωρηθούν στους αντίστοιχους ΟΤΑ (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής).

Σχετικά Άρθρα