Γενική

Νέα κριτήρια αναφορικά με τη σίτιση των φοιτητών στο ΔΠΘ

Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης
Από την νέα ακαδημαϊκή περίοδο, νέα κριτήρια θα ισχύσουν για την σίτιση των φοιτητών στα Πανεπιστήμια όλης της χώρας και φυσικά και στο ΔΠΘ, μιας και με υπουργική απόφαση, αλλάζει το όριο του οικογενειακού εισοδήματος, που πρέπει να έχει ο κάθε φοιτητής, για να δικαιούται σίτισης. Έτσι, σύμφωνα με τη νέα απόφαση, το οικογενειακό εισόδημα του φοιτητή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 45.000 ευρώ, ενώ για τις οικογένειες με δύο και πλέον παιδιά που σπουδάζουν, το συγκεκριμένο ποσό προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, εκτός όμως του πρώτου.
Παράλληλα, να σημειωθεί, ότι το διαμορφούμενο ποσό προσαυξάνεται επίσης κατά 3000 ευρώ εφόσον ο δικαιούχος φοιτητής έχει αδελφό- ή ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών.
Η ειδική ταυτότητα…
Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αν η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί για τη δαπάνη σίτισης του συνόλου των φοιτητών που δικαιούνται δωρεάν σίτιση, το Δ.Σ. της Λέσχης θα χορηγεί ειδική ταυτότητα κατά προτεραιότητα σε φοιτητές και φοιτήτριες, για παράδειγμα από πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες κ.α.
Η χρηματοδότηση…
Από την άλλη, πολλοί είναι αυτοί που τονίζουν και η σίτιση των φοιτητών, όπως και η στέγαση, θα εξαρτηθούν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ως επί το πλείστον, από τα χρήματα που θα έχει κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ και τονίζουν, ότι η Κυβέρνηση Σαμαρά θα πρέπει να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, τα οποία καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες για να διατηρήσουν όλες τους τις δομές και κυρίως την στέγαση και τη σίτιση.
Υπενθυμίζεται, ότι και στο ΔΠΘ υπάρχει ο κίνδυνος να διακοπεί η δωρεάν σίτιση των φοιτητών, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και το δικό μας Ίδρυμα. (Ένεκα της «μείωσης των αποθεματικών, μετά το «κούρεμα» των ομολόγων).

Σχετικά Άρθρα