Γενική

Από τις φτωχότερες της χώρας η περιοχή μας

Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης
Τυχεροί μέσα στην ατυχία μας είμαστε όλοι οι κάτοικοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αφού την περίοδο 2014- 2020 θα έρθουν στην περιφέρειά μας πολύ περισσότερα χρήματα απ ότι σε άλλες Περιφέρειες, μέσο του νέου ΕΣΠΑ. Και αυτό, γιατί οι πόροι θα κατανεμηθούν βάσει του ΑΕΠ κάθε περιοχής, το οποίο συγκρίνεται με το μέσο Ευρωπαϊκό.
Έτσι, όπως έγινε γνωστό σε πρόσφατο σεμινάριο στα Χανιά, που διοργανώθηκε από το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται στην τελευταία κατηγορία, δηλαδή στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές και ως εκ τούτου δικαιούται περισσότερα χρήματα, για την ανάπτυξή της.
Μαζί με την ΠΑΜΘ (στην κατηγορία με ΑΕΠ κάτω του 75% του μέσου κοινοτικού όρου) βρίσκονται ακόμη οι Περιφέρειες Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το νέο ΕΣΠΑ, που θα έχει διάρκεια έξι ετών, αποτελεί μια από τις τελευταίες ευκαιρίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να αναπτυχθεί. Πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια και να γίνουν σημαντικά έργα που έχει ανάγκη η περιοχή μας. «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις, όλα αυτά τα χρήματα που υπάρχουν ακόμη και στο τρέχον ΕΣΠΑ, αλλά και αυτά που θα έρθουν με το νέο πρόγραμμα είναι μια πραγματικά μεγάλη «ανάσα» για την περιφέρεια ΑΜΘ. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε άπαντες» μας είπαν στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
Να σημειωθεί, ότι τα κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ είναι κατά σχεδόν 8 δισ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με το τωρινό ΕΣΠΑ. Αιτία για αυτό είναι ότι έχουν χρησιμοποιηθεί στοιχεία του ΑΕΠ της προηγούμενης δεκαετίας, για την χρηματοδότηση της χώρας από το 2014 έως το 2020! Με βάση αυτά η Ελλάδα θεωρείται «ανεπτυγμένη» και δεν λαμβάνονται υπόψη τα έτη 2011 και 2012, όπου έχουμε ύφεση τουλάχιστον 12%! Η νέα Κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά θα πρέπει τώρα να προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους να συμπεριλάβουν και τα παραπάνω έτη 11 και 12 στα οποία είχαμε ύφεσης, στο νέο ΕΣΠΑ, ώστε να μην μειωθούν τα κονδύλια. (Αν το πετύχει θα είναι μια μεγάλη επιτυχία και θα έρθουν πολύ περισσότερα χρήματα στην ΠαΜΘ από ότι με το ΕΣΠΑ 207- 2013).

Σχετικά Άρθρα