Γενική

Χωρίς τους Δημάρχους μετόχους αλλά με βουλευτές η σύσκεψη του ΕΒΕ

Με απόντες τους τέσσερεις δημάρχους του νομού Ξάνθης, οι οποίοι όμως έστειλαν επιστολή και με την παρουσία δύο βουλευτών (Κοντού, Ζειμπέκ) πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη σύσκεψη για την πιθανότητα επαναλειτουργίας της Αναπτυξιακής που είχε συγκαλέσει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Στέλιος Μωραίτης το βράδυ της Δευτέρας.
Στην σύσκεψη αποφασίσθηκε ότι οι βουλευτές θα αναλάβουν πρωτοβουλία προκειμένου να συναντήσουν τους Δημάρχους της Ξάνθης και να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις τους για τον φορέα που θα διαχειριστεί το πρόγραμμα Leader αν και έχει γίνει σαφές από όλους (και μετά τη επιστολή τους) ότι ο φορέας αυτός θα είναι η ΕΠΑ, η εταιρία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.
«Δεν συμμετέχουμε και δωρίζουμε τις μετοχές μας» λένε οι δήμαρχοι.
Η σύσκεψη κράτησε σχεδόν δύο ώρες ξεκίνησε με την ανάγνωση της επιστολής των Δημάρχων, οι οποίοι μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι δεν αποδέχονται την πρόσκληση που τους έγινε με τη λογική ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία το ΕΒΕ ως μέτοχος με 1% ενώ οι ίδιοι που ελέγχουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών έχουν λάβει τις αποφάσεις τους. Κατέληγαν με τη θέση ότι δωρίζουν τις μετοχές τους στο ΕΒΕ, εφόσον υπάρχει αξιόπιστη λύση την οποία θα στηρίξουν, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο του του φορέα Στέλιο Μωραΐτη, αφού άλλωστε έτσι θα έπαυε να είναι εταιρία ΟΤΑ !
«Δεν ήρθαμε να επιβάλλουμε τη λειτουργία της Αναπτυξιακής»
Η συζήτηση έγινε σε ήπιο κλίμα και από τα μέλη του τελευταίου Δ.Σ. έγινε μια συνοπτική περιγραφή όσων έγιναν και οδήγησαν την εταιρία σε τέλμα, με τον Βουλευτή Αλέξανδρο Κοντό να αναφέρει ότι βασικό μέλημα όλων πρέπει να είναι τα ποσά του Leader και όσα θα ακολουθήσουν να τα διαχειριστεί φορέας μέσα από την Ξάνθη, ακόμη και να δεν είναι η Αναπτυξιακή και είναι η ΕΠΑ, αρκεί να καλύπτει τις νόμιμες προϋποθέσεις που απαιτούνται. «Δεν ήρθαμε να επιβάλλουμε τη λειτουργία της Αναπτυξιακής» είπε. Στο ίδιο κλίμα και η τοποθέτηση του Χουσείν Ζεϊμπέκ που ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει οποιαδήποτε προσπάθεια έχει σαν γνώμονα το συμφέρον της περιοχής.
Η απόφαση για την ανάληψη πρωτοβουλίας από τους τρεις βουλευτές ήταν η λύση στην οποία κατέληξαν όλοι οι παριστάμενοι όχι με σκοπό την πίεση για επαναλειτουργία της Αναπτυξιακής αλλά με σκοπό να διαγνωστούν οι προθέσεις και να μην χαθούν χρήματα από την Ξάνθη.
Ποιοι πήραν μέρος στη σύσκεψη
Στη συνάντηση παρέστησαν ο βουλευτής Αλέξανδρος Κοντός της ΝΔ, ο βουλευτής Ζεϊμπέκ Χουσεϊν του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Δημήτρης Σαλτούρος του ΠΑΣΟΚ δεν παραβρέθηκε λόγω των υποχρεώσεων που είχε στην Αθήνα, όπως ενημέρωσε. Επίσης παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραΐτης που συγκάλεσε τη σύσκεψη, το μέλος της Δ.Ε. του ΕΒΕ Νίκος Κουτσουρίδης, τα απερχόμενα μέλη της τελευταίας Διοίκησης της εταιρίας Πασχάλης Λύρατζης, Απόστολος Αγκόρτζας, ο Αντώνης Δαδαλιάρης από τη μέτοχο ΕΑΣ Ξάνθης, ο Γ. Μπαλάσης από τον μέτοχο Αλιευτικό Συνεταιρισμό, ο Κώστας Κανάτας εκπροσωπώντας το Κανάλι 6 ως παλαιό μέτοχο και ο Ιωάννης Γεωργανάς αντίστοιχα για την Θρακική Ραδιοτηλεοπτική. Επίσης ήταν παρών ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Καλιαμπάκας και το μέλος Γιάννης Χατζηθεοδώρου και, τέλος, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Σωτήρης Τσιακίρογλου.
Το αποτέλεσμα της σύσκεψης στο ΕΒΕ και την πρωτοβουλία που αναλαμβάνουν οι βουλευτές, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους, στους οποίους δεν επετράπη να παρακολουθήσουν τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραίτης ο οποίος δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το ύφος της επιστολής των Δημάρχων.
Ο Βουλευτής Αλέξανδρος Κοντός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει περιθώριο η Ξάνθη να κλωτσάει αυτές τις ευκαιρίες και να μην εκμεταλλευτεί αυτό το πρόγραμμα και άλλα που θα διεκδικήσουν οι βουλευτές από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. «Παρόλο που θα ήθελα να είναι εδώ οι Δήμαρχοι εμείς ως βουλευτές -τουλάχιστον εγώ και ο κύριος Ζεϊμπέκ συμφωνήσαμε και νομίζω και ο κύριος Σαλτούρος θα συμφωνήσει- θα πάμε να συναντήσουμε τους Δημάρχους ώστε να υπάρξει σύγκλιση των στόχων και των απόψεων ώστε να απορροφηθούν τα χρήματα» Δεν πρέπει να υπάρξουν χαμένες ευκαιρίες για την Ξάνθη είπε και πρόσθεσε ότι μια σειρά από αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν αν δεν υλοποιηθούν στην Ξάνθη.
Τέλος μετά από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, άφησε σκληρές αιχμές εναντίον του Σωκράτη Ξυνίδη, τον οποίο δεν κατονόμασε, αναφέροντας ότι «επί 2,5 χρόνια ένας άνθρωπος έκανε πόλεμο εναντίον της Ξάνθης και πήγε την Ξάνθη τόσο πίσω όσο δεν μπορούμε να φανταστούμε. Εμείς ως ξανθιώτες θα τα συμμαζέψουμε αυτά. Δεν με ενδιαφέρει με ποιον συμπλέουν οι Δήμαρχοι αυτή τη στιγμή, με ενδιαφέρει να προχωρήσουμε μπροστά» είπε μεταξύ άλλων.
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν στις δηλώσεις του σημείωσε ότι δεν είχαν μέχρι σήμερα αναλυτική ενημέρωση για το θέμα, ανέφερε ότι είναι κρίμα να χαθούν τα χρήματα από την Ξάνθη και ότι ο ίδιος ως βουλευτής θα κάνει τα πάντα για να μην συμβεί αυτό.
«Επί 2,5 χρόνια ένας άνθρωπος έκανε πόλεμο εναντίον της Ξάνθης και πήγε την Ξάνθη τόσο πίσω όσο δεν μπορούμε να φανταστούμε. Εμείς ως ξανθιώτες θα τα συμμαζέψουμε αυτά. Δεν με ενδιαφέρει με ποιον συμπλέουν οι Δήμαρχοι αυτή τη στιγμή, με ενδιαφέρει να προχωρήσουμε μπροστά» είπε μεταξύ άλλων ο Αλέκος Κοντός φωτογραφίζοντας τον Σωκράτη Ξυνίδη.

Σχετικά Άρθρα