Γενική

Αποκλείουν την επαναλειτουργία της Αν.Ξαν. οι τέσσερεις δήμαρχοι της Ξάνθης

Σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων συγκάλεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης για το απόγευμα της Δευτέρας αλλά οι μεγαλομέτοχοι της Αναπτυξιακής Δήμαρχοι, Σ. Χατζηευαγγέλου, Μ. Στυλιανίδης, Β.Τσολακίδης και Μ. Τσουκάλ δεν παρέστησαν. Για να δικαιολογήσουν την τάση τους αυτή οι δήμαρχοι έστειλαν και την παρακάτω επιστολή που ξεκαθαρίζει την θέση τους.
Προς τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης κ.Μωραϊτη
Κύριε Πρόεδρε,
Λάβαμε την επιστολή που μας καλείται σε σύσκεψη για το θέμα της αναβίωσης ή όχι της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ και θα θέλαμε με την αφορμή αυτή να σας κάνουμε γνωστά τα παρακάτω:
Αρχικά θα ήταν σωστό να γνωρίζετε ότι, όταν καλείται κάποιος (πολύ περισσότερο θεσμικός) σε μια τέτοια «πανηγυρική» συνεδρίαση, θα πρέπει να ενημερώνεται έγκαιρα για να πάρει και την άποψη του Φορέα που εκπροσωπεί και να μην το μαθαίνει από δηλώσεις σας, σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, ειδικά όταν εσείς εκπροσωπείτε μέτοχο που κατέχει ένα ελάχιστο ποσοστό μετοχών κι εμείς την συντριπτική πλειοψηφία.
Με αυτή την πλειοψηφία και με δεδομένο ότι ο άλλος μεγάλος μέτοχος της εταιρείας, που είναι η Περιφέρεια, είχε δηλώσει εδώ και πολύ καιρό την απόφασή του να μη συνεχίσει να συμμετέχει στην μετοχική σύνθεση, προτείναμε, και όλοι ομόφωνα οι μέτοχοι συμφωνήσαμε να λυθεί και να τεθεί σε εκκαθάριση η Αναπτυξιακή Εταιρία.
Εκείνο που βλέπουμε να μην έχει γίνει κατανοητό από εσάς και πιθανώς και κάποιους άλλους είναι ότι ο λόγος που αποφασίσαμε να θέσουμε τέλος στη λειτουργία της εταιρείας αυτής, δεν ήταν το θέμα της ύπαρξης ή όχι προγραμμάτων (όπως το Leader Αλιείας ή η πιθανή κατανομή ενός αποθεματικού όπως το ποσό των 2.900.000 ευρώ που επικαλείστε) αλλά το ότι η εταιρεία αυτή, παρουσιάζει χρέη, που κατά μία πρόχειρη εκτίμηση, υπερβαίνουν τουλάχιστον το ένα εκατομμύριο Ευρώ και ότι έχει αναλώσει ολόκληρο το πολύ μεγάλο μετοχικό της κεφάλαιο, που όλοι μας και κύρια οι ΟΤΑ της Ξάνθης, είχαμε συνεισφέρει.
Έτσι πρέπει μάλλον να σας θυμίσουμε ότι για να μπορεί η Αναπτυξιακή να διεκδικήσει έστω κι ένα μικρό πρόγραμμα, (πολύ περισσότερο μεγάλου χρηματικού ποσού) και να εξασφαλίσει τις προαπαιτούμενες φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, θα πρέπει να πληρωθεί μεγάλο μέρος των χρεών (αν όχι όλα) και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί και το Μετοχικό Κεφάλαιο που δαπανήθηκε, ώστε να μπορεί να θεωρείται φερέγγυα η εταιρεία και να εκδίδει και τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές.
Θα πρέπει επίσης επιτέλους, να καταλάβετε ότι τα όποια χρήματα προγραμματιστεί να εισπράξει-διαχειριστεί η εταιρεία, εφόσον μπορέσει να πιστοποιηθεί (αφού ακόμη και η πιστοποίησή της κατά ISO λόγω μη καταβολής των οφειλών δεν ισχύει), δεν θα δοθούν προκαταβολή για να καλύψει παλιές της οφειλές αλλά έναντι των μελλοντικών εξόδων, των υλοποιουμένων προγραμμάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, όλοι οι μέτοχοι πρέπει να βάλουν γερά το χέρι στα ταμεία τους, δηλαδή να πληρώσουμε εκατοντάδες, χιλιάδες, Ευρώ!!!
Εμείς σαν πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ της Ξάνθης, έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό, ότι με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες πενίας στα ταμεία μας, αδυνατούμε να συνεισφέρουμε το ποσό που απαιτείται αν και ακόμη και να το είχαμε, πιθανώς δεν θα ήταν σωστό, να επιβαρύνουμε τους δημότες μας, με τα χρέη της εταιρείας αυτής, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο και αυτός ήταν ο λόγος που αποφασίσαμε, τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας.
Επίσης, σε αυτόν τον λόγο, (της αδυναμίας των μετόχων να καταβάλουν για την αποπληρωμή των χρεών της εταιρείας αυτής), οφειλόταν και η μη αποδοχή, από κανέναν, για να συμμετάσχει σε νέο Δ.Σ (μόνιμο ή προσωρινό).
Μετά από αυτά ελπίζουμε πλέον να γίνει κατανοητό και από σας, ότι τέτοιες πρωτοβουλίες όπως η σημερινή πρόσκλησή σας, το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι να υπενθυμίζουν σε όλο το λαό της Ξάνθης το γιατί και πως, δημιουργήθηκαν τα χρέη αυτά, που πληρώθηκαν από χρήματα, κυρίως των δημοτών μας.
Με αυτές τις σκέψεις δηλώνουμε, ότι δεν θα συμμετάσχουμε σε ότι εσείς εν αγνοία μας έχετε προγραμματίσει και δεν θα προσέλθουμε στο φιλόξενο για τα μέλη του ΕΒΕ γραφείο σας.
Θα θέλαμε όμως, κλείνοντας την επιστολή μας αυτή, (που θα κοινοποιήσουμε και στους δημότες μας για να γνωρίζουν), να σας πούμε ότι: Εάν πράγματι, εσείς έχετε βρει τρόπο για να χρηματοδοτηθεί η Αναπτυξιακή Εταιρία μας και έχετε εξασφαλίσει και πρόσωπα πρόθυμα να συμμετάσχουν στην Διοίκησή της, εμείς είμαστε διατεθειμένοι, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τους Δήμους, να σας παραχωρήσουμε τις μετοχές μας στην εταιρεία αυτή και θα χαρούμε να μπορέσετε να υλοποιήσετε τα σχέδιά σας, που θα εξασφαλίσουν μία επιλέξιμη στη διαχείριση προγραμμάτων Αναπτυξιακή Εταιρεία στο Νομό.
Ξάνθη, 9 Ιουλίου 2012
Οι Δήμαρχοι: Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου, Μύκης Μ. Τσουκάλ.
Οι δήμαρχοι είναι διατεθειμένοι, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τους Δήμους, να παραχωρήσουν τις μετοχές του στην εταιρεία αυτή και θα χαρούν να μπορέσει κάποιος άλλος να υλοποιήσει τα σχέδιά του για διάσωση της Αναπτυξιακής Εταιρείας
«Για να μπορεί η Αναπτυξιακή να διεκδικήσει έστω κι ένα μικρό πρόγραμμα, και να εξασφαλίσει τις προαπαιτούμενες φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, θα πρέπει να πληρωθεί μεγάλο μέρος των χρεών και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί και το Μετοχικό Κεφάλαιο που δαπανήθηκε, ώστε να μπορεί να θεωρείται φερέγγυα η εταιρεία και να εκδίδει και τις απαιτούμενες εγγυητικές επιστολές».

Σχετικά Άρθρα