Γενική

Ανακουφισμένοι οι Ξανθιώτες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις Σαμαρά

Έξοδος από την κρίση με 9 βήματα

Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης
Ανακουφισμένοι είναι οι περισσότεροι Ξανθιώτες που άκουσαν το Σαββατοκύριακο τις προγραμματικές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος όπως είπε η πορεία της νέας Κυβέρνησης θα κινηθεί σε εννέα βασικά βήματα. Το είχαμε πει ως εφημερίδα και πριν τις εκλογές ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος και ανηφορικός, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.
Ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής, έχοντας ξεπεράσει το πρόβλημα της υγείας του, αναφέρθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις, για τους τρόπους με τους οποίους θα επιχειρήσει ο ίδιος και η Κυβέρνησή του να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, όπως τα δημοσιονομικά, τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά κ.α.
Ακόμη, αναφέρθηκε στο πώς θα ανακουφίσει τους σκληρά δοκιμαζόμενους πολίτες, ανακοινώνοντας, ότι οι δόσεις των δανειοληπτών δεν θα ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πώς θα δώσει την πολυπόθητη αναπτυξιακή προοπτική, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.
Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος, ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει! «Κι εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε όλες τις μάχες που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Η πρώτη μάχη που πρέπει να δώσει αυτή η κυβέρνηση είναι η μάχη του προφανούς, του αυτονόητου». Ο κ. Σαμαράς τόνισε, ότι η Κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της με όπλο την αποφασιστικότητα «και με στήριγμα την ενότητα του Ελληνικού λαού».
Στη συνέχεια, ο Αντώνης Σαμαρά αναφέρθηκε στα 9 βήματα, που θα αποτελέσουν τη βάση της πολιτικής της Κυβέρνησης:
Το πρώτο βήμα, είναι η έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες θα δώσουν «ανάσα» στο κράτος, αλλά παράλληλα και αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα. Το δεύτερο βήμα, θα προωθηθούν και αποκρατικοποιήσεις που δεν αποτελούν άμεσες συμβατικές υποχρεώσεις, αλλά πρέπει να γίνουν για να φέρουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Το τρίτο βήμα, είναι η προτεραιότητα σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών που ήδη υπάρχουν και υπολειτουργούν, κυρίως για λιμάνια και αεροδρόμια. Το τέταρτο βήμα είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. «Θα λάβουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να καθαρίσουν οι τίτλοι κυριότητας, να προσδιοριστούν οι χρήσεις γης και οι συντελεστές δόμησης» είπε, μεταξύ άλλων, ο Αντ. Σαμαράς. Το πέμπτο βήμα είναι το ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων (του ΕΣΠΑ), που αφορά 12,5 δισεκατομμύρια κονδύλια για την Ελλάδα. «Δεν μπορεί τέτοιοι πόροι να χάνονται στο λαβύρινθο της απίστευτης ελληνικής γραφειοκρατίας» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Το έκτο βήμα στο οποίο θα στηριχθεί η νέα Κυβέρνηση είναι το κλείσιμο ή η συγχώνευση δεκάδων οργανισμών και φορέων του δημοσίου. Το έβδομο βήμα αφορά τη στήριξη της ρευστότητας με μέτρα που διευκολύνουν την επιστροφή καταθέσεων. Το όγδοο βήμα αφορά άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης με τη βοήθεια εργαλείων της σύγχρονης τεχνολογίας. Το ένατο βήμα είναι η επίσπευση της διαδικασίας του συμψηφισμού οφειλών από και προς το δημόσιο, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα πολλών μικρομεσαίων, οι οποίοι παλεύουν για την επιβίωσή τους. Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι μέσα σε ένα-ενάμιση χρόνο να έχει ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός. Όπως είπε ο Αντ. Σαμαράς, ο συμψηφισμός, αν γίνει σωστά, έχει μηδενικό ταμειακό κόστος, αλλά δίνει μεγάλη «ανάσα» στην οικονομία.

Σχετικά Άρθρα