Γενική

Δημοκρίτεια- Φεστιβάλ Δήμου Αβδήρων

4 ο Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής
Συναυλία «Ρωμιοί συνθέτες, αστικά και λαϊκά τραγούδια της Πόλης». Σάββατο 14 Ιουλίου & ώρα 21.30 στα Άβδηρα, Αρχοντικό Παμουκτσόγλου. Ο Χρίστος Τσιαμούλης, ο Σωκράτης Σινόπουλος και η Κατερίνα Παπδοπούλου σε μια συναυλία με γνωστά κι αγαπημένα, αλλά και άγνωστα, τραγούδια από την Πόλη και την Προποντίδα. Συνθέσεις Ρωμιών συνθετών και δεξιοτεχνών της Πόλης. Βυζαντινά αφηγηματικά τραγούδια δίπλα σε αμανέδες και δυτικότροπες καντάδες και λαϊκά βαλσάκια, αποτυπώνοντας τον πολυεθνικό-πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Κωνσταντινούπολης.
Στο μουσικό σχήμα συμμετέχουν επίσης ο Χρήστος Μπαρτζόπουλος και ο Γιάννης Κατσούλης.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του πανέμορφου Αρχοντικού Παμουκτσόγλου.   Το αρχοντικό Παμουκτσόγλου είναι καστρόσπιτο, τυπικό θρακικό πλατυμέτωπο με χαγιάτι ανοιχτό στην αυλή. Κρύπτες, κρυφά κλιμακοστάσια, δίοδος διαφυγής, καταπακτές, υπόγεια με ισχυρή λιθοδομή, σχεδόν απόρθητο για τα δεδομένα της εποχής του, που πιθανότατα τοποθετείται περί το 1860-70. Κτίστηκε από τον  Παναγιώτη Παμουκτσόγλου, που στα μέσα του 19ου αι. εγκαταστάθηκε στα Άβδηρα, προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη, ασχολούμενος με το εμπόριο του καπνού.
Είσοδος 10€ οικονομική ενίσχηση Λαογραφικού & Ιστορικού Μουσείου ΦΕΞ. Άρχισε η προπώληση των εισιτηρίων στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης και στο Βιβλιοπωλείο «+Βιβλίο Καφετζή» –  Περιορισμένος αριθμός.
Σχετικά με τους μουσικούς
Χρίστος Τσιαμούλης
Ο Χρίστος Τσιαμούλης περιπλανιέται από την αρχή της ζωής του στα μονοπάτια της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Ανακαλύπτει τους παλιούς σκοπούς, και τα διαχρονικά στοιχεία, τα σκαλίζει, τα μελετά, τα διατηρεί σε άρτια κατάσταση με σεβασμό και ευλάβεια, ενώ χαρίζει όλο του το μεράκι για να διατηρήσει ζωντανή και πάντα επίκαιρη την Ελληνική Μουσική Πραγματεία.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε κιθάρα με τη Λίζα Ζώη και θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.
Από το 1980 με αφορμή τη γνωριμία του με το σύλλογο του Σίμωνα Καρρά, στράφηκε στη μελέτη της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και την εκμάθηση των παραδοσιακών οργάνων όπως το ούτι, το πολιτικό και στεριανό λαούτο, το σάζι, ο ταμπουράς και ο ταμπουράς με δοξάρι, η πολιτική και η κρητική λύρα, ο κεμανές Καππαδοκίας, το νέι, το καβάλι, η φλογέρα κλπ.
Με τις «ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» το 1985 ξεκίνησε μια δημιουργική πορεία πάνω στην παράδοση αλλά και στις μουσικές τάσεις του σύγχρονου τραγουδιού. Παράλληλα με την έκδοση τριών CD Δυνάμεις του Αιγαίου 1985, Ήχος Β’ 1985 [ΕΜΙ] και Ανατολικό παράθυρο 1989 [ΜΒΙ], το συγκρότημα έκανε συναυλίες στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία μέχρι και το 1991 όπου έληξε η συνεργασία τους.
Συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς, τραγουδιστές και συνθέτες της παλαιότερης και της νέας γενιάς: (Μ. Χατζιδάκις, Δ. Σαββόπουλος, Γ. Μαρκόπουλος, Ν. Ξυδάκης, Ν. Μαμαγκάκης, Γ. Χατζηνάσιος, Δ. Μαραγκόπουλος, Ν. Κυπουργός, Μ. Φαραντούρη, Ελ. Αρβανιτάκη, Σ. Γιαννάτου, Λιζ. Καλημέρη, Μ. Λιδάκης, Αλκ. Ιωαννίδης, Ηλ. Λιούγκος, Σ. Παπάζογλου, Κ. Παπαδοπούλου, Κ. Κουλιά, Γ. Χαρούλης.
Επίσης συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς εκπροσώπους της παραδοσιακής μουσικής: (Σίμων Καρράς, Χρ. Αηδονίδης, Δ. Σαμίου, Ν. Σαραγούδας, Μαριώ, Ψαραντώνης, Μ. Τζουγανάκης, Γ. Αμαραντίδης, Μ. Καλιοντζίδης), και με όλους τους νεώτερους δεξιοτέχνες της καινούργιας γενιάς. Ακόμη συνέβαλε στην δημιουργία της «Εστουδιαντίνας» όπου τραγούδησε και συμμετείχε στην ορχήστρα από τα πρώτα της βήματα.
Μετά το τέλος των Δυνάμεων του Αιγαίου ξεκίνησε προσωπική πορεία με συναυλίες και δίσκους….
Σωκράτης Σινόπουλος, ο κορυφαίος εκπρόσωπος στην Ελλάδα της πολίτικης λύρας…
Ο Σωκράτης Σινόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στραμμένος αρχικά προς την ευρωπαϊκή δυτική μουσική.
Παράλληλα, υπήρξε μέλος της Βυζαντινής χορωδίας του Χρήστου Τσιαμούλη. Στα 14 του γνώρισε το Ross Daly και ξεκίνησε τη μελέτη του πάνω στην πολίτικη λύρα, συμμετέχοντας ένα χρόνο μετά στο Μουσικό Συγκρότημα “Λαβύρινθος” λαβαίνοντας μέρος σε πολυάριθμες συναυλίες και ηχογραφήσεις.
Το 1997 ολοκλήρωσε τις μουσικολογίες του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.
Παράλληλα με την εξάχρονη παραμονή του στο “Λαβύρινθο” ο Σωκράτης είχε ενεργό μουσική δράση σε συγκροτήματα με επίκεντρο τη δημοτική Ελληνική, τη Βυζαντινή, την κλασσική οθωμανική μουσική, την jazz και το ρεμπέτικο. O Σωκράτης Σινόπουλος, εκτός από το ότι είναι κορυφαίος εκπρόσωπος στην Ελλάδα της πολίτικης λύρας, έχει ασχοληθεί εδώ και πολλά χρόνια με το πολίτικο λαούτο. Από τη μια ερευνά τον παλαιό τρόπο παιξίματος αυτού του οργάνου, και από την άλλη, διαμορφώνει έναν δικό του ήχο, με βάση τα ακούσματα που έχει από άλλα όργανα της ίδιας παράδοσης, που ακούγονται περισσότερο σήμερα.

Εν κατακλείδι, ο σπουδαιότερος Έλληνας δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας ο οποίος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου ο οποίος από μικρή ακόμη ηλικία μπήκε στο μαγικό κόσμο της μουσικής-ανατολικής και δυτικής-και γαλουχήθηκε σε ποικίλα μουσικά ιδιώματα καταλήγοντας σήμερα να έχει διαμορφώσει το δικό του προσωπικό ύφος το οποίο είναι αναγνωρισμένο τόσο στον ελληνικό μουσικό χώρο όσο και σε αυτόν της ευρύτερης ανατολής.

Σχετικά Άρθρα