Γενική

Η ΞΑΝΘΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΑ!

Τα λουκέτα αυξάνονται, η αγορά στενάζει, η ανεργία διογκώνεται καθημερινά
Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης
Μπορεί να προγραμματίστηκαν οι νέες εκλογές για της 17 του Ιούνη, η υπηρεσιακή Κυβέρνηση να ανέλαβε τα καθήκοντά της και στην χώρα να επικρατεί μια στοιχειώδης ηρεμία, όμως η κατάσταση στην Ξάνθη και τα προβλήματα πολιτών, επιχειρήσεων, οικονομίας και κοινωνίας καθημερινώς βαίνουν προς τα χειρότερα. Ειδικά αυτές τις ημέρες, που υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για το αύριο, με την χώρα να… ακροβατεί εντός ή εκτός της ευρωζώνης, και την δραχμή να έρχεται και να φεύγει, τα προβλήματα των επιχειρηματιών της Ξάνθης γίνονται ακόμη μεγαλύτερα.
Στην Θράκη αλλά και στην Ξάνθη ειδικότερα, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και σίγουρα είναι πολύ πιο κρίσιμη από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η εικόνα που σήμερα επικρατεί και μέρα με τη μέρα παγιώνεται όλο και πιο πολύ, είναι ότι η περιοχή μας βρίσκεται προ αδιεξόδων, τόσο στον κοινωνικό τομέα (παρά τις προσπάθειες του δήμου), αλλά πολύ περισσότερο στον οικονομικό, με το «φως» στην άκρη του τούνελ, να μην διακρίνεται ακόμη.
Η ανάλυση των στοιχείων…
Κάθε μέρα έχουμε και ένα δυο λουκέτα αλλά και πάνω από 15 με 20 νέους ανέργους, γι αυτό και η Θράκη είναι στις πρώτες θέσεις των σχετικών πινάκων, είτε της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, είτε του ΟΑΕΔ. Οι άνεργοι βιώνουν στο πετσί τους εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, όπου πολλοί εξ αυτών δεν μπορούν να ζήσουν, ούτε καν τους ίδιους τους εαυτούς τους. Για την οικογένειά τους φυσικά ούτε λόγος.
Και για όσους εργάζονται όμως, οι εξελίξεις δεν είναι ευχάριστες, αφού το προφίλ στην αγορά εργασίας έχει αλλάξει πολύ, οι μισθοί έχουν πέσει, ενώ στον αντίποδα οι ώρες εργασίας έχουν αυξηθεί.
Κλείνουν τα μαγαζιά το ένα πίσω από το άλλο
Βέβαια, πώς είναι δυνατόν μια επιχείρηση να μην αλλάξει δραστικά το προφίλ της, αν απειλείται με λουκέτο; Και πως είναι δυνατόν να μην γίνουν απολύσεις και να μην αλλάξουν προς το χειρότερο οι συνθήκες και οι συμβάσεις εργασίας, όταν τα λουκέτα στις επιχειρήσεις συνεχώς αυξάνονται; Μια ματιά να ρίξει κανείς στα στοιχεία των Επιμελητηρίων της Θράκης, για τις εγγραφές και τις διαγραφές των επιχειρήσεων στην περιοχή και θα καταλάβει, ότι η κατάσταση έχει φθάσει σε οριακά επίπεδα. Άσε και όσους κλείνουν χωρίς να «κλείσουν» την επιχείρησή τους «στα χαρτιά» και έτσι δεν καταγράφονται πουθενά!!! Αν δεν γίνει κάτι άμεσα, τότε δεν είναι υπερβολή να πει κανείς, ότι θα έχουμε πρωτοφανή έκρηξη λουκέτων και απολύσεων ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.
Ακούγοντας τα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ
«Αν φύγουμε από το ευρώ, τότε θα πρόκειται για την πλήρη καταστροφή. Γι αυτό, οι επόμενες εκλογές, αλλά και οι κινήσεις που θα γίνουν μετά από αυτές, θα πρέπει να έχουν στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ» μας είπε καταστηματάρχης που κρατά με νύχια και με δόντια την επιχείρησή του και δίνει δουλειά σε 11 άτομα. «Αν ο μη γένοιτο» συνέχισε, «βγούμε από την Ευρωζώνη, τότε θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω…» μας είπε με τρόμο και ανησυχία. Το σίγουρο είναι ότι από την ώρα που οι πολιτικοί έχουν σταματήσει να κυβερνούν, πρέπει εμείς μόνοι μας να κοιτάξουμε πώς θα περάσουμε από τις δυσκολίες. Πρέπει, μέσα στην Ξάνθη και από τους ίδιους τους κατοίκους, να αναδειχθούν οι ευκαιρίες που θα μας βγάλουν από τον παρατεταμένο εφιάλτη που ζούμε… (Ο θεός να βάλει το χέρι του φίλε Ξανθιώτη… ο θεός να βάλει το χέρι του!!!).

Σχετικά Άρθρα