Γενική

Ευχαριστήρια επιστολή του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης

Νοιώθουμε χρέος να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Στυλιανίδη Μιχάλη και τον Αντιδήμαρχο κ. Ταρενίδη Παναγιώτη για την πρωτοβουλία τους να τοποθετήσουν κιγκλίδωμα στον πίσω μέρος του Μνημείου Προσφυγικού Ελληνισμού. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται ο χώρος καθαρός ενώ ταυτόχρονα αποτρέπεται η βεβήλωση του μνημείου. Σημειώνουμε, για να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό, ότι στο πίσω μέρος του μνημείου και στην εσοχή που σχηματίζεται έχει κατασκευασθεί κενοτάφιο.
«Το κενοτάφιο αυτό είναι κτισμένο με πέτρες από ιερές από τις πατρίδες της Ανατολικής Θράκης, Μικράς Ασίας και του Πόντου. Συλλεγμένες κυρίως από εκκλησίες,  που σήμερα άλλες ρημάζουν παραδομένες στο χρόνο, άλλες αλλότριες χρήσεις και άλλη τώρα θρησκεία υπηρετούν.
Στον πυρήνα του βαστά ένα ανθρώπινο οστό, ευλαβικά συμμαζεμένο μέσα από λάκκο ανασκαμμένης Αγίας Τράπεζας μιας Εκκλησίας της Καππαδοκίας.
Ας αναπαύεται πια ο άγνωστος Καππαδόκης ιερέας στη φιλόξενη αγκαλιά της Ξάνθης. Και μαζί του ας αναπαύονται στην καρδιά μας οι μυριάδες και μυριάδες Ελλήνων, που έμεινα για πάντα στην πολύπαθη Μικρασιατική γη.» (από το φυλλάδιο του μνημείου).
Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον Αντιδήμαρχο κ. Μούρκα Χρήστο και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για την ιδιαίτερη φροντίδα που επέδειξαν στην κατασκευή του.

Σχετικά Άρθρα