Γενική

Μπλόκο στα έργα του ΕΣΠΑ για τους Δήμους της Ξάνθης

Προκύπτει από την συνέχιση της ακυβερνησίας

Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης
Την ώρα που οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων αποδείχθηκαν μικρότεροι των περιστάσεων και οδηγούν την χώρα σε νέες εκλογές οι Δήμοι της Ξάνθης είναι σήμερα στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης μιας και εκτός από τις συνεχείς περικοπές πόρων και την αδυναμία εισπράξεως οφειλών, είναι πιθανή τώρα και η απένταξη δεκάδων έργων από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με Καλικρατικό δήμαρχο της περιοχής «δεν κουνιέται φύλλο», οι υποχρεώσεις όμως τρέχουν και- όπως όλα δείχνουν- αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί για πολύ, δεν γλιτώνουμε από ένα οικονομικό κραχ, με όποιες τραγικές συνέπειες μπορεί αυτό να έχει για την ομαλότητα της χώρας!
Πολλά τα προβλήματα και στον Δήμο Ξάνθης
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος ακόμη και λουκέτου έρχεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο κοντά. Φυσικά από αυτή την δεινή κατάσταση δεν είναι εκτός ούτε ο Δήμος Ξάνθης, ο οποίος μέσω του δημάρχου Μιχ. Στυλιανίδη, αλλά και του αντιδημάρχου οικονομικών Δ. Μπένη, εκφράζει τον τελευταίο καιρό την αγωνία για τα οικονομικά των ΟΤΑ, τα οποία βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, λόγω της συνεχούς περικοπής πόρων, αλλά και της γενικότερης πολιτικής αναμπουμπούλας που επικρατεί αυτό το διάστημα στη χώρα.
Μιλώντας μάλιστα με παράγοντες κομμάτων από την Αθήνα μας εξέφρασαν τους φόβους τους για επιδείνωση το επόμενο διάστημα, αφού αναμένεται νέο «ψαλίδι» στη ΣΑΤΑ, μη κατανομή δρομολογημένων χρηματοδοτήσεων ακόμη και πιθανή απένταξη έργων του ΕΣΠΑ!!!
Και άλλα προβλήματα από την ακυβερνησία
Την ώρα που οι Δήμοι διαμαρτύρονται για τα οικονομικά τους και το «ψαλίδι» που τους έχει επιβληθεί στους πόρους τους, δύο υπουργεία, Εσωτερικών και Οικονομικών, φαίνεται πως τους εμποδίζουν να μαζέψουν έσοδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι σήμερα και με καθυστέρηση πέραν του μηνός, τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν υπογράψει την κοινή υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας θα δίδονται διευκρινίσεις για τη ρύθμιση στα χρέη των ιδιωτών προς τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» του ΥΠΕΣ «Ρυθµίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την Αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση – Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ ΕΚ» που ψηφίστηκε μία ημέρα πριν από το κλείσιμο της προηγούμενης Βουλής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αδυνατούν οι Δήμοι να μαζέψουν χρήματα και αντίστροφα, να μην μπορούν οι ιδιώτες να ρυθμίσουν οφειλές τους. Εάν σε όλα αυτά συνυπολογίσει κανείς ότι γενικά η παρατεταμένη ακυβερνησία έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας σε όλους μας, και όπως αποδεικνύεται και στους ΟΤΑ, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ήδη ένα ντόμινο επιπτώσεων, που όσο περνάει ο καιρός αυτοί που επηρεάζονται θα αυξάνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να παραλύσει εντελώς ολόκληρη η κρατική μηχανή. (Τα έγραψε όλα αυτά η εφημερίδα μας πριν τις εκλογές αλλά ο κόσμος αποφάσισε την…. καταστροφή του!!!).

Σχετικά Άρθρα