Γενική

ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ Α.Ο.Ζ.

Υποβλήθηκαν 33 προτάσεις για τα 9 εκ των 12  διαθεσίμων οικοπέδων του τμήματος της ήδη χαραχθείσας κυπριακής ΑΟΖ
Γράφει η Ελένη Χατζηγεωργίου
Τοπογράφος Μηχανικός & Πολιτικός Μηχανικός
Δόθηκε στην δημοσιότητα ο κατάλογος των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και κατέθεσαν προσφορές  για τα  οικόπεδα της Κυπριακής Α.Ο.Ζ.( εκτός βέβαια του οικοπέδου 12 ή αλλιώς Αφροδίτη στο οποίο ήδη γίνονται έρευνες από την Noble- energy) . Αφού έληξε η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ο Υπουργός Εμπορίου- Ενέργειας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νεοκλής Συλικιώτης ανακοίνωσε πλέον επίσημα τον κατάλογο των εταιρειών και κοινοπραξιών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, που είναι κολοσσοί στο είδος τους και με ισχυρό υπόβαθρο . Επίσης έκανε γνωστό σύμφωνα με την εφημερίδα Σημερινή ότι υποβλήθηκαν 33 προτάσεις για τα 9 εκ των 12  διαθεσίμων οικοπέδων του τμήματος της ήδη χαραχθείσας κυπριακής ΑΟΖ.  Έχει μεγάλη σημασία ποιες εταιρείες υπέβαλαν προσφορές –προτάσεις καθώς και οι κοινοπραξίες τους, ακόμη και το πλήθος των εταιρειών που υπέβαλαν προτάσεις καταδεικνύει το πόσο σημαντικά προβλέπονται τα ευρήματα, γιατί εύκολα αυτοί οι κολοσσοί δεν ξοδεύουν εκατομμύρια εάν δεν είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αποσβέσουν τα λεφτά που επενδύουν και μάλιστα με ισχυρό κέρδος. 
Οι εταιρείες και κοινοπραξίες που κατέθεσαν προσφορές:
1. Η «Petra Petroleum Inc» από τον Καναδά
2. Η κοινοπραξία της «ATP East Med Number 2 B.V.» από την Αμερική, της «Naphtha Israel Petroleum Corp. Ltd» από το Ισραήλ, της «DOR Chemicals Ltd» από το Ισραήλ και της «Modiin Energy Limited Partnership» από το Ισραήλ.
3. Η «Total E&P Activities Petrolieres» από τη Γαλλία
4. Η κοινοπραξία της «Total E&P Activities Petrolieres (operator)» από τη Γαλλία, της «NOVATEC Overseas Exploration & Production GMbH» από τη Ρωσία και της «GPB Global Resources BV» από τη Ρωσία
5. Η κοινοπραξία της «Premier Oil (Operator)» και της «VITOL» από το Ηνωμένο Βασίλειο.
6. Η κοινοπραξία «Premier Oil (Operator)» και « VITOL» από το Ηνωμένο Βασίλειο, με την «Petronas» από τη Μαλαισία.
7. Η κοινοπραξία «Edison International S.p.A. (operator)» από την Ιταλία, «Delek Drilling Ltd Partnership» από το Ισραήλ, της «Avner Oil Exploration Ltd Partnership» από το Ισραήλ, της «Enel Trade S.p.A.» από την Ιταλία και της «Woodside Energy Holdings PTY Ltd» από την Αυστραλία.
8. Η κοινοπραξία της «ENI» από την Ιταλία και της «KOGAS» από την Κορέα.
9. Η κοινοπραξία της «C.O. Cyprus Opportunity Energy Public Company Ltd» από τη Νορβηγία και της «AGR Energy AS (Operator)» από το Ισραήλ.
10. Η κοινοπραξία «Oak Delta NG Exploration Joint Venture» από την Αμερική και το Ισραήλ
11. Η κοινοπραξία της «Capricorn Oil» από το Ηνωμένο Βασίλειο, της «Marathon Oil» από την Αμερική, της «Orange NASSAU Energie» από την Ολλανδία και της «CC Energie S.A.L» από τον Λίβανο
12. Η «Winevia Holdings Ltd» από την Κύπρο
13. Η «RX-DRILL ENERGY CYPRUS LTD» από την Κύπρο
14. Η κοινοπραξία «PT Energi Mega Persada Tdk & Frastico Holdings Ltd» από τον Καναδά, την Ινδονησία και την Κύπρο
15. Η «Emannuelle Geoglobal Rosario» από το Ισραήλ
Εάν εξετάσουμε καλά τον κατάλογο των εταιρειών έχουμε μεμονωμένες ή υπό μορφή κοινοπραξιών την συμμετοχή : 8 Ισραηλινών, 3 από Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, 2 Ρωσικών, 3 από Ηνωμένο Βασίλειο, 2 Γαλλικών, 3 Ιταλικών, 2 Καναδικών, 1 Νορβηγική, 1 Ολλανδική, 2 Κυπριακών,  1 από Μαλαισία, 1 από Κορέα, 1 από Αυστραλία και 1 από Λίβανο.
Εναπόκειται στο κυπριακό κράτος πλέον ν’ αποφασίσει και να αδειοδοτήσει εταίρους με βάση το  οικονομικό και εθνικό συμφέρον του νησιού μας. Όπως έλεγαν και οι Αρχαίοι υμών πρόγονοι «Εν τη ενώσει η ισχύς».

Σχετικά Άρθρα