Γενική

ΣΤΟ ΕΣΠΑ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ – Θ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ!
Με μία ιστορικής σημασίας απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ 2007-2013» (Άξ Πρ 9 «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ») το έργο της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου του ΔΔ Ερατεινού του Δήμου Νέστου.
Η επίσημη ανακοίνωση της ένταξης αυτού του κεφαλαιώδους σημασίας έργου έγινε την Παρασκευή 11 Μαΐου 2012, στην Καβάλα από τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καβάλας Αρχέλαου Γρανά, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Πολιτισμού Κώστα Παπακοσμά και φυσικά του Δημάρχου Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη.
Πρόκειται για την πρώτη σε ολόκληρη τη χώρα αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου, εξέλιξη που ανοίγει νέους δρόμους στην αγροτική παραγωγή και στην προσπάθεια που γίνεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη για την δημιουργία προϋποθέσεων στήριξης του πρωτογενούς τομέα, μείωσης του κόστους παραγωγής και αύξηση των επιλογών θερμοκηπιακών καλλιεργειών που έχουν αγορές και σοβαρές εξαγωγικές δυνατότητες.
Το έργο είναι μια πιλοτική εφαρμογή αξιοποίησης γεωθερμικού πεδίου χαμηλής θερμοκρασίας, μέσω της οποίας θα δοθεί η δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής του  Δ.Δ. Ερατεινού του Δήμου Νέστου, με πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής  να ασχοληθούν με νέες δυναμικές καλλιέργειες, θερμοκήπια, πρωίμηση σπαραγγιών, καρπουζιών, πρωίμιση κηπευτικών (μαρούλια, ντομάτα κ.λ.π), ξήρανση αγροτικών προϊόντων κλπ.
Ο προϋπολογισμός του έργου, που περιλαμβάνει γεωτρήσεις και τοποθέτηση του κατάλληλου ηλεκτρονικού και μηχανολογικού εξοπλισμού φτάνει τα 10,6 εκ ευρώ και δικαιούχος είναι ο Δήμος Νέστου.
Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης  Γιαννακίδης για το συγκεκριμένο θέμα δήλωσε πως «μέσα σε αυτή τη συγκυρία που βιώνουν οι Έλληνες, όπου η κοινωνική διαστρωμάτωση της φτώχειας απλώνεται παντού, εμείς βιώνουμε μία από τις ωραίες στιγμές του θεσμικού μας ρόλου.
Ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνία της Χρυσούπολης για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου του Ερατεινού, όπου από τα τέλη του 2007, προνόησε ο δήμαρχος Σάββας Μιχαηλίδης, να εκμισθώσει τα δικαιώματα του γεωθερμικού πεδίου, σήμερα ήταν η κορυφαία στιγμή να προσυπογράψουμε τη συνεργασία μας μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με την κεντρική εξουσία και με την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με το Δήμαρχο, να τελεσφορεί η υλοποίηση ενός αναπτυξιακού αιτήματος που έχει σχέση με την τόνωση της τοπικής οικονομίας με το γεωργικό εισόδημα.
Ένα έργο που είναι πρωτοποριακό, καινοτόμο και για μάλιστα για πρώτη φορά πιλοτικά θα εφαρμοστεί στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.
Μιλάμε για παραγωγικές γεωτρήσεις για ένα εκτεταμένο δίκτυο σωληνώσεων και όλος ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός ο οποίος είναι εξαιρετικά ποιοτικός και όπως μου είπαν οι συνεργάτες μου, από τους καλύτερους για την συγκεκριμένη επένδυση. Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Νέστου γιατί κουβάλησε στην πλάτη του αυτό το έργο και βρήκε αλληλέγγυους την Π.Ε Καβάλας και τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ στο να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του έργου».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς υπογράμμισε  πως «είναι μία μεγάλη μέρα για την ΠΕ Καβάλας και για το Δήμο του Νέστου μετά από συνεργασία όλων των φορέων της περιοχής μας κατορθώσαμε και ξεπεράσαμε όλες αυτές τις αγκυλώσεις που είχαν δημιουργηθεί με διάφορα νομοθετήματα και να προχωρήσει ένα έργο πνοής, καινοτόμο για την περιοχή του Νέστου και θα είναι αυτό που θα μας δώσει το βηματισμό να δημιουργήσουμε και άλλες τέτοιες κατασκευές σε μία άλλη περιοχή της ΠΕ Καβάλας που είναι το γεωθερμικό πεδίο του Ακροποτάμου, όπου αποδεδειγμένα από αυτές τις ενέργειες υπάρχει όφελος για την τοπική κοινωνία. Ελπίζουμε σύντομα να είναι το έργο παραδοτέο για τους χρήστες της περιοχής».

Σχετικά Άρθρα