Γενική

Οριακή η κατάσταση του ΧΥΤΑ Ξάνθης

Ποιος θα ασχοληθεί με το θέμα;

Υπάρχουν σίγουρα πολιτικές ευθύνες πέρα από τις όποιες άλλες ευθύνες προκύπτουν για την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΧΥΤΑ Ξάνθης. Αυτό προέκυψε και από τις δηλώσεις δημοτικών συμβούλων της Ξάνθης στην εφημερίδα μας αλλά και παλιότερα μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο αλλά και μετά από την επιτόπια παρουσία μας στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ξάνθης το πρωί της Τετάρτης.

Όπως όλα δείχνουν η «ζωή» του ΧΥΤΑ Ξάνθης έχει λήξει εδώ και καιρό, αλλά οι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες αδιαφορούν. Ο σημερινός λάκκος στον οποίο θα έπρεπε να θάβονται τα σκουπίδια έχει ξεπεράσει προ πολλού την δυναμικότητά του και όχι μόνο έφτασε στο σημείο του ορίζοντα αλλά έγινε και ολόκληρο βουνό περίπου 40- 50 μέτρων και έκτασης τουλάχιστον 30 στρεμμάτων!!! Τα δε σκουπίδια δεν θάβονται πια (σκουπίδια- χώμα- σκουπίδια- χώμα κλπ), αλλά απλά στοιβάζονται καθημερινά και πιο ψηλά στην κορυφή του βουνού των σκουπιδιών!!!

Η περιβαλλοντική καταστροφή και του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και των γύρο καλλιεργειών και χωριών είναι ανυπολόγιστη. Τα πολλά τεχνικά προβλήματα αλλά και η επί χρόνια ελλείψεις που υπήρχαν σε εξοπλισμό αλλά και στη μη ορθή λειτουργία του χώρου οδήγησαν σήμερα σε αυτό το έκτρωμα που πρόσφατα είχε μάλιστα αναφλεγεί βάζοντας σε δεύτερες σκέψεις κατοίκους και πολιτικούς της Ξάνθης. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός από την περιφέρεια ΑΜΘ και τον Άρη Γιαννακίδη, πάντως αν υπάρχει και δεν έχει διαπιστώσει το πρόβλημα του ΧΥΤΑ Ξάνθης τότε και αυτός ο μηχανισμός θέλει αλλαγή!!!

Η ανάγκη για την δημιουργία νέου χώρου εναπόθεση των απορριμμάτων της Ξάνθης είναι επιβεβλημένη και όπως μου έχουν πει είναι και δρομολογημένη εδώ και καιρό, αυτό που λείπει είναι οι υπογραφές και τα χρήματα. Ποιον εξυπηρετεί η ανεξέλεγκτη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ξάνθης, και γιατί δεν προχωρά η δημιουργία του νέου «κυττάρου» που θα δέχεται τα απορρίμματα για μια 5ετεία τουλάχιστον με ασφάλεια δεν μπορώ να το καταλάβω; (Απαντήσεις καλούνται να δώσουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Σ. Χατζηευαγγέλου και φυσικά ο Δήμαρχος Ξάνθης που είναι και ο μεγαλομέτοχος του ΣΔΑΝΞ).

Σχετικά Άρθρα