Γενική

Σκληρή απάντηση Τσολακήδη για το έμβλημα του Δήμου του

Δημοσίευμα της εφημερίδας Χρόνος και απάντηση Τσολακίδη

Μετά από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Χρόνος» από την Κομοτηνή, ο Δήμαρχος Βιστωνίδας αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει για το θέμα που δημιουργήθηκε με το νέο έμβλημα του Δήμου. Διαβάζουμε λοιπόν στον Χρόνο: Πιστεύοντας και υπηρετώντας τον πλουραλισμό και την ελευθεροτυπία και για να μην δημιουργούνται πικρίες, δημοσιεύουμε την μακροσκελή επιστολή του δημάρχου Αβδήρων που ακολουθεί ως απάντηση σε δημοσίευμά μας σχετικά με την αλλαγή του εμβλήματος του Δήμου και την υιοθέτηση νέου. Ο χρόνος στο διάβα του θα δείξει αν η κίνηση αυτή δικαιώνεται, αν ήταν αναγκαία και απαραίτητη κι αν αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης ή όχι.

Προς: Eφημερίδα Ο ΧΡΟΝΟΣ

Κύριοι στο φύλλο της εφημερίδας σας της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου 2012 διάβασα ρεπορτάζ το οποίο υπογράφει η κα Μαρτίδου Μελαχροινή με τίτλο «Τους πείραζε ο σταυρός και άλλαξαν το έμβλημα του δήμου Αβδήρων». Επ αυτού θα ήθελα να διατυπώσω την έκπληξή μου ως δήμαρχος, μιας και για την απόφαση της αλλαγής του σήματος του Δήμου Αβδήρων ισχύουν τα παρακάτω.

1. Η απόφαση ήταν ομόφωνη από όλες τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο.

2. Το σήμα εισηγήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία μελέτησε πάνω από 8 προτάσεις και από διαφορετικούς φορείς, έγινε δε, ανοικτή πρόσκληση σε πολίτες να καταθέσουν τις ιδέες τους και κατέληξε τελικά ομόφωνα στην εισήγησή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

3. Δεν υπήρξε ούτε ένας δημότης του Δήμου μας που να έχει εκφράσει την αντίθεσή του προς το νέο σήμα, παρά του γεγονότος ότι αυτό δημοσιοποιήθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ΠΡΙΝ την έγκριση του από το Δημοτικό Συμβούλιου του Δήμου Αβδήρων.

4. Όπως γνωρίζετε ο νέος Δήμος Αβδήρων προέκυψε από την συνένωση τριών δήμων της περιοχής, του Δήμου Σελέρου, του Δήμου Βιστονίδας και του παλιού Δήμου Αβδήρων και ως έδρα του νέου δήμου ορίσθηκε η Γενισέα. Οι τρείς αυτοί δήμοι είχαν καθιερώσει ο καθένας ένα σήμα για τον τόπο του, ένα σήμα που τους εκπροσωπούσε. Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση να σχεδιαστεί νέο λογότυπο για τον νέο δήμο Αβδήρων το οποίο θα αντιπροσωπεύει την ιστορία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον όλης της επικράτειας του δήμου. (Δεν σας κρύβω ότι προσωπικά θα ήθελα να κρατήσω το έμβλημα του Δήμου Βιστονίδας το οποίο θεωρώ ότι αντιπροσωπεύει καλύτερα την ευρύτερη περιοχή μας).

5. Για την Δημοτική Αρχή του Δήμου Αβδήρων και για μένα προσωπικά δεν υπάρχουν ούτε κάτοικοι του Σελέρου, ούτε κάτοικοι της Βιστονίδας, ούτε κάτοικοι των Αβδήρων, ούτε χριστιανοί, ούτε μουσουλμάνοι, ούτε Ελληνοπόντιοι, ούτε αθίγγανοι, υπάρχουν μόνο πολίτες των Αβδήρων.

6. Όσα για το σημείο που αναφέρεστε κύκλους του τουρκικού προξενείου που είχαν δήθεν θέσει άτυπα θέμα για το λογότυπο του Δήμου μας, θα σας καλούσα να καταθέσετε στοιχεία, διότι άλλως συκοφαντείτε και τον Δήμο μας αλλά και το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων που ψήφισαν ομόφωνα το νέο σήμα του Δήμου μας.

7. Για το δημοσίευμά σας επιφυλάσσομαι και πιστεύω ότι και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αβδήρων, θα ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμα τους για την υπεράσπιση της αλήθειας.

Από τα παραπάνω εύλογα προκύπτει η απορία μου, τι εξυπηρετεί το δημοσίευμά σας εκτός από το να γεμίσει μια κενή σελίδα στην εφημερίδα σας; Τι αποσκοπεί η επίκληση σε δήθεν εξυπηρέτηση του Δήμου μας στους μειονοτικούς κύκλους της περιοχής; Είναι γνωστή η φιλαρέσκεια του Χρόνου στην συνομοσιολογία, όμως δεν πρόκειται να ανεχθούμε να εμπλέκετε κάθε αποκύημα της φαντασία σας σε σχέση με το Τουρκικό Προξενείο προς εξυπηρέτηση «άγνωστων» σκοπών με τον δικό μας Δήμο.

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Αβδήρων Τσολακίδης Α. Βασίλειος

Συνημμένα: Τα τρία εμβλήματα των πρώην Δήμων Αβδήρων, Βιστωνίδος και Σελέρου για ενημέρωσή σας.

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΧΡΟΝΟΥ]

Δικό τους είναι το θέμα του εμβλήματος φυσικά κάνουν ότι θέλουν, δεν αντέχουν όμως στην κριτική μιας μειοψηφίας ή και μιας μεμονωμένης φωνής που τελικά αυτό που ήθελε να κάνει ήταν να γεμίσει μια… λευκή σελίδα. Λέτε;

Προς τι οι απειλές του κ. δημάρχου; Μας θύμισαν προγραφές άλλων εποχών. Με ένα ύφος που ξαφνιάζει για αιρετό, σ΄ ένα έντυπο που αν και έχει περγαμηνές ουσιαστικής παρέμβασης και παρουσίας στα τοπικά δρώμενα και στην Θράκη, το ταυτίζουν με απόψεις προσβλητικές. Όπως ότι αρέσκεται να υπηρετεί την συνομωσιολογία… λένε για το «Χ» προσπαθώντας να ακυρώσουν μια παρουσία 47 χρόνων την οποία επιβραβεύει το αναγνωστικό του κοινό και ζητούν χειροπιαστά στοιχεία που πως και γιατί. Δεν θα μπούμε σ΄αυτή τη λογική …αποκαλύψεων συζητήσεων ή επιδιώξεων . Ο δημοσιογράφος που σέβεται τον εαυτό του, τις πηγές του, το βάρος την άποψής του που υπογράφει τα κείμενά του που είναι δεκτικός του διαλόγου, που λειτουργεί με την συνείδησή του, δεν απολογείται αλλά συζητά με καλόπιστη διάθεση. Ακόμη και για το πώς διερμηνεύονται ενέργειες και πως κινούνται τα νήματα στον ευαίσθητο χώρο της Θράκης το ποιοι επιβεβαιώνονται και ποιοι ακυρώνονται για κάτι που υποστηρίζουν ότι παίχθηκε ως απώτερη επιδίωξη ή σενάριο. Σεβόμαστε τις απόψεις της δημοτικής αρχής που τις δημοσιεύουμε αυτούσιες χωρίς περικοπές για κανένα άλλο λόγο αλλά απλά γιατί είχε την ευαισθησία να απαντήσει κοφτά και επιθετικά, αλλά απαντά. Το θέμα θεωρείται λήξαν, το ρεπορτάζ του Χρόνου παραμένει όμως για τους μη εφησυχάζοντες κι ανησυχούντες.

Μελαχροινή Μαρτίδου

Σχετικά Άρθρα