Γενική

Το ΕΣΥ αργοπεθαίνει…

Επιστολή του Συλλόγου Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Νομού Ξάνθης

Επιστολή στα ΜΜΕ απέστειλε ο Σύλλογος Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Νομού Ξάνθης σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους Ξανθιώτες για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο της Ξάνθης. Η επιστολή αναφέρει: «Αγαπητοί συμπολίτες,
Ο Σύλλογος Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Νομού Ξάνθης αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τη βαθειά ανησυχία του για τα τεκταινόμενα στο χώρο του ΕΣΥ. Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, ακούστηκαν οι τοποθετήσεις των συναδέλφων ιατρών του Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του Νομού Ξάνθης, οι οποίες συνέτειναν όλες στις ολοένα και δυσχερέστερες συνθήκες επιτέλεσης του έργου τους. Από τη μια το προσωπικό ελαττώνεται, καθώς συνταξιοδοτούνται και μετακινούνται σε άλλους νομούς ιατροί απαραίτητοι για την περιοχή μας, ενώ από την άλλη ο φόρτος εργασίας έχει πολλαπλασιαστεί, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Ως εκ τούτου, προκύπτει αδυναμία ανταπόκρισης σε στοιχειώδεις πολλές φορές ανάγκες υγειονομικής κάλυψης. Οι ιδιώτες ιατροί του νομού γίνονται συχνά πυκνά μάρτυρες της καταφυγής στη λύση του ιδιωτικού ιατρείου ασθενών οι οποίοι αγανακτούν μπροστά στην προοπτική των πολύωρων αναμονών στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Ξάνθης, όπου καταφεύγουν αρχικά προκειμένου να αναζητήσουν τη δωρεάν αντιμετώπιση του προβλήματος της υγείας τους. Δυστυχώς οι μαρτυρίες αυτές διασταυρώνονται με τις εμπειρίες των συναδέλφων μας νοσοκομειακών ιατρών που με ηρωισμό και καθ’ υπέρβασιν σωματικών και ψυχικών αποθεμάτων προσπαθούν να ανταποκριθούν. Καθώς οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται, ελπίζουμε να υπάρξει παρέμβαση πριν καταστεί ανάγκη να εφαρμοστούν αλγόριθμοι ιατρικής καταστροφών, δηλαδή διαλογής ασθενών καθώς η προσφορά παροχής υπηρεσιών υγείας θα έχει υπερκεραστεί από την ανεπίσχετη ζήτηση.
Κάτω από άλλες συνθήκες και διακατεχόμενοι από άλλες συνειδήσεις, η τραγική αυτή κατάσταση θα έδινε, με μας τους ιδιώτες ιατρούς, μία ελπίδα επιβίωσης τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Όμως δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις: Αργά ή γρήγορα θα ζήσουμε όλοι την ίδια σκληρή πραγματικότητα, αυτήν του χρήστη των υπηρεσιών υγείας: Τις κρατικές δομές θα τις χρειαστούμε, ασθενείς και γιατροί ανεξαιρέτως και για αυτόν το λόγο πρέπει να τις διαφυλάξουμε και να τις ενισχύσουμε. Η πρόσβαση των πολιτών στη δωρεάν δημόσια υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα και δεν μπορούμε να το διαπραγματευτούμε. Ούτε και είναι σωστό ως ιδιώτες να υποκαθιστούμε το ρόλο του κράτους με φιλανθρωπικές κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Ο Σύλλογος Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Νομού Ξάνθης στηρίζει και το Κοινωνικό Ιατρείο της πόλης και αναλαμβάνει τη συγκρότηση δικτύου ιατρών που θα διαθέτουν ένα αριθμό επισκέψεων το μήνα με συμβολικό αντίτιμο, το πολύ όσο πληρώνει κάποιος στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου, το οποίο θα δωρίζεται σε κοινωφελή ιδρύματα. Όμως αυτές οι ενέργειες δεν αναιρούν την τεράστια κοινωνική ευθύνη που έχουν οι απανταχού υπεύθυνοι και συνυπεύθυνοι, στους οποίους και απευθυνόμαστε με όλους τους τόνους:
ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ. ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ. ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ. ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ».

Σχετικά Άρθρα