Γενική

Στα Άβδηρα διαμορφώθηκε το αύριο της Ελληνικής γεωργίας

Σημαντική η ημερίδας με κεντρικό ομιλητή τον Τάσο Χανιώτη

Εξερετικα σημαντική ήταν η ημερίδα που διοργανώθηκε στη Γενισέα το πρωί του Σαββάτου με κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Διευθυντή Γεωργίας της Ευρωπαικής Επιτροπής Τάσο Χανιώτη και αφορούσε το αύριο της Ελληνικής Γεωργίας μέσα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Την ημερίδα διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ και το Γραφείο Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Δήμο Αβδήρων και την Ένωση Νέων Αγροτών.

Στην Ημερίδα τοποθετήθηκαν επίσης ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Γεωργίας Βαγγέλης Διβάρης και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Νέων Αγροτών Δημήτρης Μιχαηλίδης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα Γιώργος Ούστογλου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αβδήρων και Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Τσολακίδης που συντόνισε την εκδήλωση ενώ παρέμβαση έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης.

Η αίθουσα του Δήμου Αβδήρων αποδείχθηκε πολύ μικρή για να φυλοξενήσει του δεκάδες αγρότες- ήταν κυρίως νέοι, τους γεωτεχνικούς και ανθρώπους του χώρου της Γεωργίας. Μεταξύ άλλων παρέστησαν και ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, η Διευθύντρια του Κέντρου Ενημέρωσης EuropeDirect της Kομοτηνής Λουίζα Σαλτσίδου, η πρώην Δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Αχιλλέας Τσαρτσάρας, υπηρεσιακοί παράγοντες και δημοσιογράφοι.

Τ. Χανιώτης: Οι κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ

Ο Τάσος Χανιώτης, τόσο κατά την εισήγησή του όσο και στις δηλώσεις του ανέφερε ότι ο δρόμος για να αλλάξει η στρεβλή, μέχρι σήμερα, εικόνα της ελληνικής Γεωργίας στη νέα προγραμματική περίοδο είναι καταρχάς να αλλάξει ο τρόπος ενημέρωσης του Έλληνα Αγρότη και σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται η δική του παρουσία. Επεσήμανε πως η κρίση δείχνει ότι υπάρχουν ευκαιρίες και θετικά παραδείγματα όπως η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Ε.Ε. η νέα Αγροτική Πολιτική που είναι στο στάδιο της εκπόνησης, σε γενικές κατευθύνσεις, στρέφεται στο περιβάλλον, στους νέους αγρότες αλλά και στη μείωση της ψαλίδας που υπάρχει ανάμεσα στην τιμή του παραγωγού και την τιμή του καταναλωτή καθώς υπάρχει μια γενικότερη στρέβλωση στη διακύμανση των τιμών. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τα πρόσφατα βήματα για τη σύνδεση του παραγωγού απευθείας με τον καταναλωτή, είναι σημαντικά βήματα για την Ελληνική γεωργική παραγωγή.

Η νοοτροπία του Έλληνα Αγρότη

Ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας Βαγγέλης Διβάρης, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η νέα ΚΑΠ θα επιχειρήσει να αλλάξει τη νοοτροπία του έλληνα αγρότη και να αναζητήσει τον Γεωργό Επιχειρηματία. Υπάρχει στροφή στον πρωτογενή τομέα και αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών, επεσήμανε και οριοθέτησε το μέλλον όχι σε αυτούς που κυνηγούν επιδοτήσεις αλλά σε αυτούς που προσανατολίζονται στην παραγωγή.

Οι νέοι αγρότες έχουν ευθύνη να αλλάξουν τη Γεωργία

Ο Οικοδεσπότης της Εκδήλωσης, Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης ανέφερε ότι η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγαλύτερη του αναμενομένου και εκτίμησε ότι γίνεται αρκετά σοβαρή προσπάθεια για την προετοιμασία των πολιτικών που θα προταθούν για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σημειώνοντας ότι «οι νέοι αγρότες είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη να απαλλάξουν την αγροτική παραγωγή από το σημερινό της τέλμα».

Επικριτικός για το κατά πόσο ο σχεδιασμός και οι προθέσεις μπορούν να αποτυπωθούν σε πραγματικά δεδομένα για την Ελληνική Γεωργία, ήταν στις δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, που ανέφερε ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον.

Σχετικά Άρθρα