Γενική

Μια μικρή ιστορία για τον μικρό πλάτανο της κεντρικής μας πλατείαςΦυτεύτηκε 14 Φεβρουαρίου του 1992

Αγαπητοί φίλοι, Μπορεί σαν γεγονός να είναι ασήμαντο, αισθάνομαι όμως την υποχρέωση να σας ενημερώσω. Ο πλάτανος είναι υπεραιωνόβιο δένδρο και θα χαίρονται την σκιά του πολλές γενιές στο μέλλον. Νομίζω λοιπόν ότι καλό θα είναι να υπάρχουν κάποια στοιχεία που θα αναφέρονται στην ιστορία του.
Αναφέρομαι στον πλάτανο που είναι στην κεντρική πλατεία, στο πεζοδρόμιο κάτω από τη «Roma pizza». Ο πλάτανος αυτός είναι σήμερα ακριβώς 20 ετών!!! Τον φύτεψα το μεσημέρι στις 14 Φεβρουαρίου 1992 όταν ακόμη δεν είχε διαμορφωθεί ο χώρος του πεζοδρομίου μπροστά από την καφετερία «ΞΑΝΘΕΙΑ», όπως φαίνεται στην 1 η φωτογραφία, μέσα στις τριανταφυλλιές του τριγώνου.
Το δενδρύλλιο μου είχε φέρει από το φυτώριο του Δήμου, ο τότε αντιδήμαρχος Θωμάς Αμπεριάδης. Η 2 η φωτογραφία είναι 2 χρόνια μετά (1994) και το δενδρύλλιο έγινε πλέον δενδράκι. Στο διάστημα αυτό είχε ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του χώρου.
Το 1995 κάποιοι… θέλησαν να καταστρέψουν τον πλάτανο, και ένα βράδυ χαράκωσαν σε πολλά σημεία τον κορμό του. Με την συμβουλή και την βοήθεια του συμπολίτη μας και καλού φίλου Παναγιώτη Βιδάλη, (προέδρου τότε του ΕΒΕΞ) περισώσαμε τον πλάτανο, τυλίγοντας γύρο από τον χαρακωμένο κορμό του λινάτσες (τσουβάλια) με χόρτα και λάσπη.
ΑΙΩΝΕΣ ΠΟΛΛΟΥΣ λοιπόν για τον πλάτανο!
Μάριος Ν. Κουτσουρίδης

Σχετικά Άρθρα