Γενική

Οι Ξανθιώτες γιατροί προσπαθούν να απαντήσουν στο τι θα γίνει με τον ΕΟΠΥΥ;


Επιστολή 20 γιατρών: Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Με αφορμή τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο για την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ, επιστολή απέστειλαν στα ΜΜΕ 20 γιατροί της πόλης με σκοπό να ενημερωθούν οι Ξανθιώτες για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Ήδη οι ασθενείς αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τις λίστες των λίγων ενταγμένων γιατρών στον ΕΟΠΥΥ ή καλούνται να πληρώσουν 10 ή 20 ή 40 ανά επίσκεψη στον ιδιώτη γιατρό τους ενώ παράλληλα συνεχίζουν να καταβάλουν εισφορές στα ταμεία τους!!!
Παραθέτουμε τα κύρια σημεία της επιστολής αυτής: Θέλαμε να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας[ Π.Φ.Υ.] Όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση στο χώρο της υγείας η κυβέρνηση οφείλει: Να αναστείλει την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ για κάποιο χρονικό διάστημα. Να γίνει ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκομένους φορείς προκειμένου να βρεθεί λύση που θα αποσκοπεί στην εφαρμογή ενός ενιαίου φορέα ΠΦΥ που θα εντάσσονται όλα τα Ταμεία, με εξορθολογισμό των δαπανών του που συνίσταται στον ουσιαστικό έλεγχο της συνταγογράφησης φαρμάκων και παρακλινικών εξετάσεων, χωρίς να θίγεται η ουσιαστική ιατρική φροντίδα των ασθενών, με έμφαση στην προληπτική ιατρική, στην αντιμετώπιση των ασθενών και των ασθενειών που προέρχονται από κοινωνικές ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, και στην κατοχύρωση της οικονομικής, επαγγελματικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας των γιατρών που θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ. Αμοιβή κατά πράξη και κατά περίπτωση όλων των γιατρών που θα ενταxθούν στον ΕΟΠΥΥ βάζοντας ετήσιο πλαφόν σε κάθε ασφαλισμένο.
Οι παραπάνω απόψεις μας τεκμηριώνονται με βάση τα ακόλουθα: Με βάση τη συνθήκη για την ΠΦΥ που υπέγραψε και η χώρα μας ο πρωταρχικός της σκοπός είναι η προληπτική ιατρική. Αντίθετα, όπως θα φανεί παρακάτω, με την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ υπάρχει μια απαξίωση αυτής της λειτουργίας του. Συγκεκριμένα, υπάρχουν εξετάσεις στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής, που δεν δικαιολογούνται από τον φορέα.
Υπάρχει σημαντικός περιορισμός των παροχών ιατρικών ειδών σε ασθενείς που τα έχουν ανάγκη. Και αυτό επιτυγχάνεται με την απαγόρευση της συνταγογράφησής τους από τους μη συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ή με την εφαρμογή μιας πολύπλοκης γραφειοκρατικής διαδικασίας από τους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι, [π.χ. αναλώσιμα υλικά διαβήτη, ορθοπαιδικά είδη].

Σχετικά Άρθρα