Γενική

Νέα προσπάθεια διάσωσης του Γηροκομείου Ξάνθης


5 Φεβρουαρίου οι εκλογές

Επιστολή προς τους Ξανθιώτες απέστειλαν «Οι Φίλοι του Γηροκομείου» θέλοντας να κάνουν γνωστές τις προθέσεις τους για το Γηροκομείο Ξάνθης. Η επιστολή αναφέρει: Αγαπητοί συμπολίτες, μετά και την δημόσια δήλωση αποχώρησης από τη διοίκηση του Γηροκομείου Ξάνθης «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» μιας μεγάλης κυρίας του εθελοντισμού της κ. Ασπασίας (Βιβής) Στυλιανίδου με ευδόκιμη προσφορά και διακονία άνω των 45 ετών, μοιραζόμαστε μαζί σας τις παρακάτω σκέψεις:
Το γηροκομείο Ξάνθης είναι δημιούργημα της τοπικής κοινωνίας, αφού κτίστηκε τούβλο τούβλο, κεραμίδι κεραμίδι, και «έδεσε» με τσιμέντο αποτελούμενο από την αγάπη, τη στοργή και την κοινωνική αλληλεγγύη κυρίως των Ξανθιωτών, αλλά και φίλων του από ολόκληρη τη χώρα. Πάνω από πενήντα χρόνια οι διάφορες διοικήσεις προσπαθούν και «διακονούν» εθελοντικά και αμισθί, περιθάλπουν, φροντίζουν και περιμαζεύουν τους εκάστοτε γέροντες και γερόντισσες, που είτε από δική τους επιλογή, είτε από επιλογή των συγγενών τους, είτε από επιλογή της Πολιτείας φιλοξενούνται τα στερνά τους χρόνια στις εγκαταστάσεις του. Τα τελευταία έτη, για λόγους που δεν χρειάζεται να κάνουμε εκτενή αναφορά τώρα και χωρίς να αποδώσουμε ευθύνες, ακούμε όλοι μας τις διάφορες συχνές εκκλήσεις για βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά οικονομικά του προβλήματα. Ιδιαίτερα τα τελευταία δύο έτη αυτές οι εκκλήσεις είναι εντονότατες και μερικές φορές φτάνουν στα όρια της απόλυτης απόγνωσης. Άλλωστε όποιος επισκέπτεται τελευταίως το γηροκομείο μας θα συναντήσει τα συνθήματα και τις κραυγές αγωνίας των εργαζομένων, όπως αποτυπώνονται με μαύρα γράμματα και σημαίες στην είσοδό του.
Όσον αφορά τώρα στον εθελοντισμό στην περιοχή μας, έχει γερές βάσεις και είναι πολλές των περιπτώσεων, ιδίως την τελευταία χρονιά, που στήριξε και βγήκε μπροστά να υλοποιήσει δράσεις και να καλύψει τα κενά της Πολιτείας και των αρμόδιων δημόσιων φορέων. Ο εθελοντισμός ξεκινά από την καρδιά του καθενός και διαχέεται στο περιβάλλον του, χωρίς φραγμούς και περιορισμούς. Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να γίνει είναι να δει κανείς τον εαυτό του στον συνάνθρωπό του.
Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τα παραπάνω αλλά και σύμφωνα με την πίστη μας σε σημαντικές αρχές και αναλλοίωτες πανανθρώπινες αξίες, μια ομάδα ανθρώπων του εθελοντισμού, οι οποίοι ο καθένας από τη θέση του έχει δώσει διάφορους αγώνες και έχει καταθέσει τα κοινωνικά του διαπιστευτήρια στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία, αποφάσισαν να «εκτεθούν» για πολλοστή φορά στα μάτια των συμπολιτών τους και να ζητήσουν από τα μέλη του γηροκομείου Ξάνθης, που έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, να τους αναθέσουν τη διοίκηση του ιδρύματος της πόλης μας για τα επόμενα τρία έτη. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, απόλυτη συναίσθηση και επίγνωση ενός τέτοιου τολμηρού εγχειρήματος, πρώτα ο Θεός και υγεία να έχουμε, πιστεύουμε ότι είμαστε σε θέση για ακόμη μια φορά να πράξουμε το καθήκον μας προς τους συνανθρώπους και συμπολίτες μας. Δύναμή μας η πίστη στο Θεό και η πίστη στους ανθρώπους, αφού ο καθένας μας αντλεί πολύτιμη εμπειρία και «κουβαλάει» τη δύναμη των οργανώσεων που χρόνια εκπροσωπεί. Υποσχόμαστε και δεσμευόμαστε να προσπαθήσουμε με όσες δυνάμεις και αντοχές έχουμε, πάνω και πέρα από αυτές, ώστε το γηροκομείο μας, ο οίκος ευγηρίας, δηλαδή ο οίκος καλού γήρατος, πραγματικά να καταστεί τα επόμενα έτη οικονομικά βιώσιμος και ανεξάρτητος από δημόσιες επιχορηγήσεις, συνεχίζοντας να παράσχει υψηλού επιπέδου και περιεχομένου υπηρεσίες. Να αποτελεί σταθερή βακτηρία των μοναχικών γερόντων, αποκούμπι των απόμαχων της ζωής, συμπαραστάτης και αρωγός των ανήμπορων συγγενών και οικείων τους.
Με κοινό χαρακτηριστικό μας την ισχυρή θέληση και την ανιδιοτελή προσφορά, με αισθήματα στοργής και σεβασμού στους ηλικιωμένους γονείς και παππούδες μας, σας καλούμε να μας εμπιστευτείτε και να στηρίξετε αυτή μας την προσπάθεια και την πρόταση ανάληψης της νέας διοίκησης του Γηροκομείου μας την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012 στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης.
Παπαχρόνης Ιωάννης, λογιστής, υπάλληλος Δ.Π.Θ., Πρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ»
Αναστασιάδου Αναστασία (Νατάσα), ξενοδόχος , Πρόεδρος Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ξάνθης
Αντωνιάδου Σταυρούλα (Βούλα), έμπορος, μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Χωρίς Σύνορα
Γάντζος Πατροκλος, επιχειρηματίας, διαχειριστής φαρμακευτικής επιχείρησης
Γκούλη Αικατερίνη, ιδιωτικός υπάλληλος
Καραλευθέρη Μαρία, γενικός ιατρός, διευθύντρια Κέντρου Υγείας Εχίνου
Νασσόπουλος Χαράλαμπος, βοηθός λογιστή, τέως Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ξάνθης
Παπαευστρατίου Γεώργιος, συνταξιούχος, Β΄ Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν.Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ»
Παρχαρίδου Ερσαϊα (Έρση), πολιτικός επιστήμονας, ελεύθερος επαγγελματίας
Παρχαρίδου Μαρία, συνταξιούχος εφοριακός
Σταματιάδης Σταμάτης, πραγματογνώμων ζημιών, τέως Πρόεδρος Ροταριανού Ομίλου Ξάνθης
Συμεωνίδου Καλλιόπη (Πόπη), δικηγόρος, μέλος Δ.Σ. Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα