Γενική

Έγραψαν οι τοπικές εφημερίδες


ΜΑΧΗΤΗΣ
Μια ακόμη συνάντηση-σύσκεψη προκειμένου να υπογραφούν συμβόλαια μεταξύ ΣΕΚΕ και καπνοκαλλιεργητών ώστε να ξεκινήσει η καλλιέργεια του καπνού ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ στη Σταυρούπολη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Δημαρχείο της περιοχής, παρουσία του πρώην Υπουργού και βουλευτή Ν.Δ. Ξάνθης Αλέκου Κοντού.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έλαβε η ΣΕΚΕ ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή του καπνού ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ στην περιοχή, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η Σταυρούπολη και να δοθεί ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους καπνοκαλλιεργητές.
Η ΣΕΚΕ, λαμβάνοντας υπόψη της τη μεγάλη ζήτηση που έχει ο εν λόγω καπνός, αποφάσισε να προχωρήσει στην καλλιέργειά του και να αναλάβει τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών και εγκαταστάσεων. Ήδη έχει δημιουργήσει ένα φυτώριο 3 στρεμμάτων. Στη συνέχεια, ήρθε σε επαφή με τους καπνοκαλλιεργητές της περιοχής, νέους και παλιούς, ώστε να συζητήσει μαζί τους αυτό το εγχείρημα. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και έτσι το βράδυ της Κυριακής προχώρησαν στην υπογραφή του συμβολαίου.

ΑΓΩΝΑΣ
Κατάργηση Γενικών Συλλογικών Συμβάσεως εργασίας, μία ακόμη απόφαση της Κυβέρνησης η οποία “μειώνει” το κόστος παραγωγής αλλά παράλληλα εξωθεί την κοινωνία στα άκρα. Η Κυβέρνηση εξειδικεύεται, λέει ο Αγγελος Μπεμπεκίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, με τα νομοσχέδια που έχει καταθέσει σε βάρος των εργαζομένων.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ
Ποτέ στην ιστορία της η ΣΕΚΑΠ δεν βρέθηκε στην δύσκολη και κρίσιμη θέση που βρίσκεται αυτήν την ώρα….
Κυριολεκτικά πνέει τα λοίσθια, όπως μας είπε και άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση, αλλά ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Τι ακριβώς αναφέρουν οι έγκυρες και αποκλειστικές μας πληροφορίες…
-Έχουν λοιπόν εκπέσει οι εγγυητικές επιστολές της ΣΕΚΑΠ πράγμα που την καθιστά σε πολύ δύσκολη θέση και ο κίνδυνος είναι τεράστιος, αφού κινδυνεύει πλέον να βγει από τις εσωτερικές και εξωτερικές αγορές!!!
Τα προβλήματα είναι πολλά και ενός κακού μύρια έπονται, ενώ πληροφορίες μας λένε ότι θα έχουμε σοβαρές εξελίξεις από την Δευτέρα.
Ήδη στην ουσία είναι υπό παραίτηση η Διοίκηση της εταιρείας και οι Πράτσος-Μπίτος καθώς αδιαφορούν παντελώς Υπουργείο Οικονομικών-ATEbank και παρά τις επιστολές που έχουν σταλεί (και από το Σωματείο Εργαζομένων αλλά και από την διοίκηση), δεν είχαν καμιά ανταπόκριση…

ΕΜΠΡΟΣ
Στα «σκαριά» βρίσκεται η ίδρυση μια νέας δομής, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, που θα αφορά στον πρωτογενή τομέα και στην αγροτική παραγωγή και θα σχετίζεται με το τοπικό καλάθι αγροτών προϊόντων της ΑΜΘ. Πρόκειται για το «Δημοπρατήριο Αγροτικών προϊόντων», που αποτελεί το δεύτερο βήμα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος «καλάθι τοπικών αγροτικών προϊόντων», στο οποίο όπως είναι γνωστό συμπεριλαμβάνονται 20 – 22 τοπικά προϊόντα απ’ όλες τις περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ.

Δημοπρατήριο προϊόντων
Η αναγκαιότητα της ίδρυσης του «Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων» συζητήθηκε στην Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα της περιφέρειας και εξετάστηκαν όλοι οι παράμετροι που μπορούν να καταστήσουν λειτουργικό ένα τέτοιο εγχείρημα. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να επιχειρηθεί μια προσπάθεια αρχικά διερεύνησης μέσα από πετυχημένα πρότυπα Δημοπρατηρίων, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη που λειτουργούν 2 ή στην Ολλανδία που λειτουργεί 60 χρόνια ή στην Τουρκία, ώστε να αποκομισθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία για το «στήσιμο» της δομής και των υποδομών που απαιτούνται για να λειτουργήσει (αποθήκες, συσκευαστήρια κ.λ.π.). Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα ζητηθεί η έγκριση της πρότασης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο και χρηματοδοτεί ανάλογες δράσεις.

Σχετικά Άρθρα