Γενική

Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο Το παραμύθι της μουσικής


Στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, στις 19:30, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ», το βιβλιοπωλείο «ΠΥΡΓΕΛΗ» και τον εκδοτικό οίκο «ΛΙΒΑΝΗ», παρουσιάζουν το παιδικό βιβλίο της Βασιλικής Νευροκοπλή, με τίτλο: Το παραμύθι της μουσικής.
Μια φορά κι έναν καιρό, στη Μαρώνεια της Θράκης γεννιέται η Θεοδώρα, ένα κορίτσι διαφορετικό από τα άλλα. Η διαφορετικότητά της ξεκινά από το γεγονός ότι είναι τυφλή. Αυτό όμως την κάνει να αντιλαμβάνεται και να αισθάνεται τον κόσμο με τρόπο μοναδικό, μέσα από τις άλλες αισθήσεις της, και κυρίως μέσα από την ακοή. Έτσι, αποκτά ιδιαίτερη σχέση με τους ήχους και τη σιωπή. Η σχέση της με τους ήχους την οδηγεί στην αγάπη για τη μουσική. Η σχέση της με τη σιωπή με τον καιρό θα την κάνει σοφή. Η φήμη της εξαπλώνεται σε όλη την Ανατολή, ώσπου κάποτε έρχεται η ώρα να παντρευτεί…
Η Βασιλική Νευροκοπλή αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης το 1990 και από το Τμήμα Θεάτρου της ΑΣΚΤ το 1998. Το 2005 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Θεωρία της Ελληνικής Παραδοσιακής και Ανατολικής μουσικής.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια θεάτρου, μουσικής και χορού με κορυφαίους έλληνες και ξένους δασκάλους (Ρ. Πατεράκη, Λ. Λαζόπουλο, Θ. Εσπίριτου, Β. Παπαβασιλείου, T. Suguki, A. Vassiliev, T. Sudana, G. Shbeir κ.ά.) Έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Ραδιοφωνία και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης.
Από το 1992 μέχρι το 1995 είχε την ευθύνη του Θεατρικού Παιχνιδιού στον “Μύλο” με προσκεκλημένους λογοτέχνες και καλλιτέχνες. Από το 1991 έως σήμερα έχει επιμεληθεί πολλές σχολικές θεατρικές παραστάσεις με κάποια από τα έργα σε διασκευές της, ενώ συμμετείχε ως ηθοποιός σε παραστάσεις μουσικής και λόγου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1999 εκδίδεται το θεατρικό μονόπρακτο «Εγώ ο Αλλος» από τις εκδόσεις Νησίδες. Το 2005 οι στίχοι δύο τραγουδιών, «Ζεϊμπέκικο της Ξενιτιάς» και «Χελιδόνισμα», περιλαμβάνονται στο cd «Εξορία» του Κυριάκου Καλαϊτζίδη των εκδόσεων Εν Χορδαίς. Το 2007 κυκλοφόρησε το παραμύθι «Αν τ Αγαπάς Ξανάρχονται», από τις εκδόσεις Λιβάνη. (Βραβείο 2008 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ως βιβλίο προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, και Βραβείο 2008 Παιδικού Εικονογραφημένου Βιβλίου από το περιοδικό «Διαβάζω».)
Στην παρουσίαση η συγγραφέας θα πραγματοποιήσει αφήγηση-δραματοποίηση του παραμυθιού, με την συνοδεία μουσικών οργάνων για τους μικρούς μας φίλους.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Σχετικά Άρθρα