fbpx
Γενική

Αρνάκι σε φωλιά – Λύκε, λύκε είσαι εδώ;

500 γρ. μπούτι αρνιού
300 γρ. ντομάτα κονκασέ (ή φρέσκια τριμμένη στον τρίφτη)
ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια
½ σκελίδα σκόρδο
1 κρασοπότηρο τεντούρα
λίγο κύμινο
λίγη ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
1 κουτ. σούπας ξίδι μπαλσάμικο
4 μελιτζάνας
λίγο φρέσκο δυόσμο για τη γαρνιτούρα
για τον πουρέ:
1 kg πατάτες βρασμένες
1 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
1 φλ. τσαγιού γάλα
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Διαδικασία

Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρούς κύβους, ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Αλατίζουμε το τεμαχισμένο μπούτι αρνιού. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα, θωρακίζουμε το αρνί, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σβήνουμε με την τεντούρα. Σε αυτό το σημείο θα ανοίξουμε παρένθεση, καθώς η τεντούρα το απαιτεί. Πρόκειται για το υπέροχο ηδύποτο της Πάτρας. Ένα εξαιρετικό λικέρ, απόσταγμα κανέλλας, γαρύφαλλου και άλλων αρωματικών, όπως μοσχοκάρυδο, κίτρο ή άλλα εσπεριδοειδή. Οι Πατρινοί τη λένε και “μοσχοβολήθρα” και η σχέση τους μαζί της ξεκινά από την εποχή των Ενετών! Κλείνουμε παρένθεση και συνεχίζουμε.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη και το κύμινο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας για να ψηθεί το φαγητό μας 1,5 – 2 ώρες. Στόχος είναι να πάρει χρώμα το κρέας και να μελώσει η σάλτσα μας.
Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες. Τις πλένουμε και τις καθαρίζουμε ξεφλουδίζοντας μία στις δύο λωρίδες. Μετά τις κόβουμε σε λεπτές φέτες, που τις βάζουμε στο νερό για ένα 10λεπτο. Τις στραγγίζουμε, τις ψήνουμε στο γκριλ και τις βάζουμε στην άκρη, αφού τις περιχύσουμε με μία κουταλιά ξίδι μπαλσάμικο.
Για τον πουρέ πατάτας βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους. Τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε στο μύλο. Προσθέτουμε στον πουρέ το βούτυρο και το γάλα, ανακατεύουμε, βάζουμε και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε ξανά.
Όταν το αρνάκι ψηθεί, αφαιρούμε το κόκκαλο (αν δεν έχει φύγει ήδη από μόνο του) και κόβουμε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια, αφαιρώντας το λίπος.
Σε κάθε πιάτο σερβίρουμε δυο-τρεις κουταλιές πουρέ, από πάνω τοποθετούμε σταυρωτά 4 φέτες μελιτζάνας, στο κέντρο κάνουμε μία φωλίτσα και βάζουμε το κρέας με τη σάλτσα και από πάνω κλείνουμε τις μελιτζάνες φτιάχνοντας ένα πουγκάκι. Έτοιμο!

Καλή μας όρεξη!!!

Σχετικά Άρθρα