Γενική

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι, ζητώντας διασφάλιση δικαιωμάτων


Τελεσίγραφο έστειλε η Ε.Ε. για την καταστροφή των εγκαταστάσεων της Λάρισας και της Ξάνθης έως τον Μάρτιο του 2012. Σε διαφορετική περίπτωση η Κομισιόν απειλεί με την επιβολή προστίμων. Τα δύο εργοστάσια είχαν ενταχθεί σε καθεστώς αναδιάρθρωσης το 2006 με σκοπό να μετατραπούν στη συνέχεια σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά. Η διοίκηση της ΕΒΖ διαβεβαιώνει πάντως ότι όλα θα γίνουν εντός χρονοδιαγράμματος και ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί η αποξήλωση των δυο εργοστασίων. Ο κ. Κώστας Τσαουσέλης, Πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων ΤΕΙ Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αναφέρεται στην πλευρά των εργαζομένων και τι ζητούν για να διασφαλιστούν.

Ε.Ε.: «Μέχρι το Μάρτιο να καταστραφούν οι εγκαταστάσεις της ΕΒΖ σε Ξάνθη και Λάρισα»
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Τον Ιούλιο αποφάσισε μια επιτροπή της Ε.Ε. να γίνει η αποξήλωση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ σε Λάρισα και Ξάνθη, μέχρι και το μήνα που διανύουμε, εφόσον δεν έγιναν οι μετατροπές σε παραγωγή βιοαιθανόλη όπως υπήρχε η πρόθεση από την κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά τελικά οι μεγάλοι επενδυτές της χώρας μας, βλέπε MOTOR OIL εμπόδισαν αυτά τα σχέδια. Έτσι θα μείνει μόνο ο εξοπλισμός που αφορά στην πακετοποίηση, αποθήκευση ζάχαρης. Η προθεσμία δόθηκε τελικά μέχρι το Μάρτιο με τους εργαζομένους να αντιδρούν.
Ο κ. Κώστας Τσαουσέλης, Πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων ΤΕΙ της ΕΒΖ, προέβη σε δηλώσεις στην XanthiNews για το τι μέλλει γενέσθαι: «Δεν δεσμεύεται κανείς για τίποτα. Μεσολαβεί και η πώληση της εταιρείας. Υπάρχει μια απόφαση Ομοσπονδίας που λέει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα δεχθούν την αποξήλωση.
Υπήρχε μια διαδικασία που ξεκίνησε από την Αγροτική Τράπεζα και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια θα ζητηθεί από αυτούς που ενδιαφέρθηκαν στους επόμενους δύο μήνες να προχωρήσουν σε δεσμευτικές προσφορές και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Δεν έχει μπει όριο σε κάποιο τίμημα. Ούτε για διασφάλιση του προσωπικού, ούτε συνέχισης λειτουργίας του εργοστασίου. Αυτά θα συζητηθούν στην δεύτερη φάση και θα εξαρτηθεί από αυτούς που θα πάρουν τις αποφάσεις.
Η ΑΤΕ είπε ότι δεν θα βάλει όρους. Ο Διοικητής της Αγροτικής κ. Παντελάκης είπε ότι η εντολή που έχει είναι να πουλήσει τις μετοχές. Τους όρους θα τους βάλει το Υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση γενικότερα».
Οι εργαζόμενοι ζητάνε:
Διασφάλιση του προσωπικού που υπάρχει στην εταιρεία και της συνέχισης της λειτουργίας των εργοστασίων και αυτών των δύο μονάδων ως κέντρα συσκευασίας και διανομής ζάχαρης.
Και τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας.
Επιπλέον, προβλέπεται πρόγραμμα πενταετίας ειδικής επιδότησης ανεργίας για τους απολυμένους. Ο κ. Τσαουσέλης είπε σχετικά με αυτό: «Όσοι μπορούν να βγούνε στη σύνταξη ως τις 31/12/2016 σε πλήρη ή μειωμένη σύνταξη μπορούν να μπούνε σε αυτό το πρόγραμμα. Θα πληρώνονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές, κύρια και επικουρική σύνταξη και όταν συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για τη σύνταξη, θα φεύγει από αυτό το πρόγραμμα. Παρόμοιο πρόγραμμα είχε γίνει με την ΒΦΛ. Ακόμη δεν έχει βγει η ΚΥΑ, δεν γίνονται διευκρινίσεις σε αυτά που ζητάμε που είναι τα εξής:
Να ξεκαθαριστεί ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα επιβαρύνουν τον ΟΑΕΔ και την εταιρεία και σε καμία περίπτωση τους επιδοτούμενους άνεργους.
Από πλευράς εταιρείας θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις που παίρνουμε οι εργαζόμενοι που βγαίνουμε στη σύνταξη που είμαστε ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Είναι το μισό της αποζημίωσης της απόλυσης.
Το ζήτημα της χρηματοδότησης του επικουρικού ταμείου μας γιατί όταν φύγουν 80- 100 άτομα δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας.
Να μην ισχύουν διατάξεις περί κοινών ανέργων. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει η νομοθεσία με τον ΟΑΕΔ. Όταν είσαι σε ένα πρόγραμμα ανεργίας και παίρνεις την επιδότηση, ο ΟΑΕΔ έχει το δικαίωμα να σου προτείνει εργασία δύο φορές και αν δεν την δεχθείς, έχει το δικαίωμα να σου διακόψει την επιδότηση.
Με το νέο νόμο που ψηφίστηκε με τα πλασματικά χρόνια, είτε σπουδών, στρατού, παιδιών, να ισχύει και για αυτούς που θα είναι μέσα στο πρόγραμμα».

Σχετικά Άρθρα