Γενική

«Αν τα πήραν οι αγρότες, δεν τα έβγαλαν στο εξωτερικό»

Σκάνδαλο που αφορά στην πενταετία της διακυβέρνησης της Ν.Δ. στον ΕΛΓΑ αποκάλυψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Δριβελέγκας και αναλυτικά στοιχεία είχε η εφημερίδα Έθνος και ο συνάδελφος Χρήστος Τελλίδης. Το ρεπορτάζ έχει τίτλο: ««Ημέτεροι» δήλωναν ζημιές κι ο ΕΛΓΑ πλήρωνε χρυσάφι» και υπότιτλο: «Με χρυσά κουτάλια έτρωγαν αγρότες που λάμβαναν αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για… ακαρπία» και αναφέρει και περίπτωση αγρότη στην Ξάνθη που πήρε για το 2008: 111.009 ευρώ! Για το θέμα μίλησε στην XanthiNews ο Πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης αλλά και για τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή για τον οποίο χθες τελέστηκε μνημόσυνο από το Κέντρο Μελετών που έχει το όνομα του.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης για το σκάνδαλο του ΕΛΓΑ με τις υπέρογκες αποζημιώσεις

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου



«Με την επιχείρηση «Ακαρπία- Παγωνιά- Χαλάζι ΑΕ» που είχε στηθεί με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ένας αριθμός αγροτών έπαιρνε με τις πλάτες πολιτικών παραγόντων, ποσά που συχνά αποτελούν πραγματική πρόκληση». Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ρεπορτάζ της εφημερίδας το Έθνος και ο δημοσιογράφος Χρήστος Τελλίδης. Είναι ένα θέμα που αφορά και στο Ν. Ξάνθης αφού εμφανίζεται αγρότης που πήρε 111.009 ευρώ αποζημίωση για το 2008. Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης κληθείς να σχολιάσει το σκάνδαλο αναρωτήθηκε γιατί δεν δόθηκε το όνομα του αγρότη στη δημοσιότητα και πρόσθεσε: «Γίνονταν κάποιοι έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ. Τελικά εγώ νομίζω ότι τα χρήματα αλλού πήγαν, αλλού χάθηκαν. Αυτοί να φέρουν τα χρήματα που βγήκαν έξω. Και ας αφήσουν τους αγρότες, οι οποίοι αν τα πήραν, εδώ τα έχουν, δεν τα πήγαν πουθενά αλλού.

Ο αγρότης δηλώνει την ζημιά και υπήρξαν φορείς οι οποίοι ήλεγξαν αν πράγματι υπήρξε ζημιά. Δεν γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα.

Όταν γίνεται κάποιος έλεγχος γίνονται και αδικίες. Δεν θέλω να πω ότι έγιναν εσκεμμένα ή μη.

Βλέπουμε ότι ένα χαλάζι ότι π.χ. σε ένα χωράφι προκαλεί ζημιά 70%. Και δίπλα στον γείτονα αναγνωρίζεται 30% και ίσως το Συμβούλιο να του βάλει και κάτω από 20% που δεν μπορεί να πάρει αποζημίωση. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα καιρικά φαινόμενα. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχει η σκοπιμότητα: «Αυτός είναι δικός μου. Είναι γνωστός μου γιατί με έγλειψε». Αλλά δεν μπορείς αυτό να το τεκμηριώσεις».

Ειδικότερα οι αποκαλύψεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Δριβελέγκα αναφέρουν ότι η ακαρπία εξασφαλίζονταν με πελατειακό τρόπο. Οι παλιοί πρόεδροι του ΕΛΓΑ με διυπουργικές αποφάσεις, υπέγραφαν κατ εξαίρεση αποζημιώσεις εφευρίσκοντας ανύπαρκτες ζημιές για ακαρπία και μειωμένη παραγωγή.

Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης επεσήμανε επί αυτού: «Από τη στιγμή που υπήρχε νόμος που έλεγε ότι μπορείτε να δηλώσετε εφόσον υπάρχει ακαρπία, δήλωναν αυτό οι παραγωγοί. Πηγαίνετε σε έναν ανταποκριτή του ΕΛΓΑ που παραλαμβάνει τις δηλώσεις και θα δείτε ποσοστά ζημιάς 90%. Πώς γίνεται αυτό και μετά γίνεται 15% και 20%; Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν. Μιλάω γενικά. Κανένας δεν λέει ότι είχε κάτω από 80% ή 90%. Δηλαδή υπερβάλλει ο παραγωγός. Σε αυτήν την περίπτωση έχουν δίκιο οι γεωπόνοι».

«ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΡΝΕΙ ΟΛΟΥΣ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ»

Χθες τελέστηκε μνημόσυνο για τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή ημέρα της ονομαστικής του εορτής. Εμείς ρωτήσαμε τον κ. Χατζηελευθεριάδη αν όλα αυτά που έγιναν μετά το θάνατο του τιμούν τη μνήμη του και αν θα ήταν ευχαριστημένος με όλα όσα θα έβλεπε. Η απάντηση του ήταν: «Κανένας δεν είναι ευχαριστημένος με την υπάρχουσα κατάσταση. Μετά από την μεταπολίτευση ποιος πίστευε ότι θα οδηγούμασταν εδώ; Το ότι άντεξαν τα συνεταιριστικά εργοστάσια αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Ποιος κλάδος επιβίωσε; Βιομηχανίες φύτρωσαν σαν τα μανιτάρια και μετά εξαφανίστηκαν. Το συνεταιριστικό κίνημα περνάει δύσκολα. Έπρεπε να μας δέρνει όλους ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Έχουμε μερίδια ευθύνης.

Έχει ξεφτίσει η ιδέα του συνεργατισμού. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Υπάρχουν οι αιτίες. Κάποτε το συνεταιριστικό κίνημα ήταν μονοπώλιο και μονόδρομος. Σήμερα σε κάθε χωριό υπάρχουν και δύο τρία καταστήματα τα οποία τρώνε από το μερίδιο του συνεργατισμού. Ένας αγρότης το προϊόν του το βρίσκει μέσα στο χωριό του από κατάστημα που το έχει συγγενής του».

Σχετικά Άρθρα