Γενική

Φτάνουν τα πρώτα… μπιλιετάκια δύσκολος ο χειμώνας



Δεν αποκλείονται και νέα μέτρα μέχρι τα Χριστούγεννα

Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης

Σε τέσσερεις μέρες μπαίνει ο Σεπτέμβριος. Δύσκολος μήνας λόγω των δυσμενών οικονομικών συγκυριών που διανύει τον τελευταίο καιρό η χώρα. Φέτος αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολος για σχεδόν όλους τους Έλληνες φορολογούμενους. Κι αυτό γιατί σύντομα θα κληθούν και πάλι να βάλουν… βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού μπαίνουν σε ισχύ τα μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου».

Όλα αυτά ενώ ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά και πολλές άλλες υποχρεώσεις για τις οικογένειες. Ο χειμώνας βέβαια προμηνύεται οικονομικά ακόμη βαρύτερος, αφού εκτός των άλλων αυξήσεων θα πληρώσουμε φέτος με «καπέλο» και το πετρέλαιο θέρμανσης που βλέπω ότι στην Ξάνθη θα ξεκινήσει περίπου στο 1,10.

Στο μεταξύ το κυβερνητικό επιτελείο που σιγά, σιγά διαλύεται (βλέπε παραίτηση Παμπούκη), αρκείται σε αόριστες δηλώσεις «τύπου», ότι, εάν όλα γίνουν όπως τα έχουμε σχεδιάσει δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Με την δικαιολογία όμως αυτή, δεν καθησυχάζουν τους πολίτες, οι οποίοι φοβούνται ότι εάν η Κυβέρνηση δεν «πιάσει τους στόχους» (!!! Δεν υπάρχει καμία περίπτωση κα εμέ), μέσα στο χειμώνα τους περιμένουν επιπρόσθετα μέτρα!

Για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος μας έχει ήδη προετοιμάσει, αφού μόλις πριν λίγες μέρες δήλωσε ότι η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει και το 4,5% την ώρα που η πρόβλεψη στο «Μεσοπρόθεσμο» κάνει λόγο για 3,8%!

Φτάνουν τα πρώτα… μπιλιετάκια

Σύντομα λοιπόν θα κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα… μπιλιετάκια, αφού ξεκινούν οι αποστολές ενιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων, για τις έκτακτες εισφορές που προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Έτσι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εκδίδει ένα ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα, στο οποίο εμφανίζονται χωριστά τα ποσά της κάθε εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος. Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, με συντελεστές από 1% έως 4%.

Το τέλος επιτηδεύματος είναι για φέτος 300 ευρώ και θα το πληρώσουμε περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το τέλος θα πληρώσουν και όσοι εργαζόμενοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και πληρώνονται με μπλοκάκι, ακόμη κι αν πέρυσι το μπλοκάκι ήταν σε αδράνεια!!!

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού, μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης παρέχεται έκπτωση 5%, ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά κάτω από 300 ευρώ. Αν το ποσό της έκτακτης εισφοράς είναι κάτω από 27 ευρώ αθροιστικά και για τους δύο συζύγους, δεν βεβαιώνεται.

Ευτυχώς μένουν εκτός οι άνεργοι

Πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι αν η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αποστείλει σημειώματα ακόμη και σε εκείνους που δεν είναι υπόχρεοι (π.χ. άνεργοι), οι οποίοι φυσικά και δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν. Θα πρέπει να πάνε στην Εφορία τους για να υποβάλουν αίτηση για νέα εκκαθάριση, με τη βεβαίωση του ΟΑΕΔ, ότι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του και έτσι δεν θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά.

Σχετικά Άρθρα