Γενική

«Βαθιές τομές στη δομή του πολιτικού συστήματος αλλιώς πολιτική αστάθεια»


Ο Παναγιώτης Σγουρίδης σχολιάζι την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και τι μας περιμένει.

Συνέντευξη Παναγιώτη Σγουρίδη στην XanthiNews

Συνέντευξη: Νάντια Νάκου

XanthiNews: Πώς σχολιάζεται την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος;
Παναγιώτης Σγουρίδης: Είναι ένα πολύ σκληρό νομοσχέδιο αλλά νομίζω στη φάση που βρισκόμασταν είναι αναγκαίο.
ΧΝ: Εννοείτε ότι θα είχαμε στάσεις πληρωμών και θα ήμασταν σε αδιέξοδο.
Π.Σ.: Αποδεικνύεται ότι παρόλο ότι έγινε μια μεγάλη προσπάθεια με το Μνημόνιο 2, υπήρχε μια γενικότερη αδράνεια στην εφαρμογή μέτρων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρωτογενές πλεόνασμα. Από την στιγμή που δεν δημιουργήθηκε θα έπρεπε να συνεχίσει η δανειοδότηση της χώρας για να μπορέσει να ξεπεράσει τον κάβο. Μια και οι αγορές ούτε το 2015 δεν βλέπω να ανοίγουν για την Ελλάδα. Έπρεπε να παρθούν κάποια αναγκαία μέτρα. Εφόσον υπάρξει πιστή εφαρμογή των μέτρων αυτών, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τον ποθητό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Τότε από εκεί και πέρα η Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευτεί τα υπόλοιπα ομόλογα τα οποία έχει, να υπάρξει μια επιμήκυνση του χρόνου και αλλαγή των όρων αποπληρωμής τους.
ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ
ΧΝ: Είναι όμως ιδιαίτερα και σκληρά μέτρα όπως τα χαρακτηρίσατε εσείς, ο κ. Βενιζέλος και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, που πλήττουν χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Δεν βλέπουμε να πλήττονται οι έχοντες και οι κατέχοντες.
Π.Σ.: Οι έχοντες και οι κατέχοντες θα πληγούν, μόνο εφόσον υπάρξει πάταξη της φοροδιαφυγής. Αν δεν γίνει αυτό, πληρώνουν πάντα αυτοί οι οποίοι είναι εύκαιροι και γι αυτό θεωρούνται άδικα τα μέτρα. Δηλαδή σε αυτούς που δεν μπορούν να κρύψουν εισόδημα, από αυτούς έρχεται η κυβέρνηση και παίρνει κομμάτι του εισοδήματος τους. Γι αυτό πρέπει να δούμε το θέμα της άμεσης φορολογίας, επί των κερδών και του τζίρου που δημιουργείται. Αλλά αυτά προϋποθέτουν να υπάρχει μηχανισμός και να μην αφήνει παραθυράκια. Κάποια στιγμή επιτέλους πρέπει να κλείσουν αυτοί οι φεγγίτες και να μην πληρώνει πάντα ο ίδιος και ο εύκαιρος.
ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΠΑΠΟΥΤΣΗ
ΧΝ: Αναφορικά με τα επεισόδια που είδαμε στο Σύνταγμα, όλα αυτά που καταγγέλθηκαν σχετικά με τον ρόλο της αστυνομίας και των κουκουλοφόρων, τις προβοκάτσιες και τα δακρυγόνα. Τι θα λέγατε;
Π.Σ.: Λυπάμαι πάρα πολύ για τον κ. Παπουτσή. Διότι ένας πρώην πρόεδρος της ΕΦΕΕ θα έπρεπε τα έκτροπα από μεριάς της αστυνομίας να μην τα δικαιολογεί από την στιγμή που δεν μπορεί να τα αποφύγει.
ΧΝ: Ο ίδιος είπε ότι ήταν στελέχη της ΕΘΕΛ οι κουκουλοφόροι που φυγαδεύτηκαν από τα ΜΑΤ στον προαύλιο χώρο της Βουλής.
Π.Σ.: Είναι οι γνωστοί άγνωστοι που η αστυνομία τους προετοιμάζει γιατί εξυπηρετεί κάποια πολιτικά συμφέροντα με τη διάλυση των ειρηνικών διαδηλώσεων των αγανακτισμένων ή των οποιαδήποτε άλλων ειρηνικών διαδηλώσεων. Άρα πρέπει να τελειώνουμε και με τους γνωστούς άγνωστους και κάποια στιγμή να μην τους καταγγέλλουμε μόνο όταν είμαστε εκτός εξουσίας αλλά και όταν είμαστε στην εξουσία και να διαλύουμε αυτούς τους μηχανισμούς.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΧΝ: Πώς βλέπετε τον χειμώνα που έρχεται; Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι απογοητευμένη.
Π.Σ.: Ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος πολιτικά. Σαφώς και θα είναι δύσκολος οικονομικά, από την στιγμή που δεν δημιουργείς ανάπτυξη και μόνο επιβαρύνεις το εισόδημα, το ήδη ισχνό, είναι πολύ φανερό ότι θα είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος χειμώνας.
Πρέπει πλέον οι τράπεζες να καταλάβουν ότι έχουν άλλο ρόλο. Δεν είναι μόνο να φροντίζουν το να μην χάνουν οι ιδιοκτήτες τους αλλά θα πρέπει να φροντίζουν και στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Ενώ παίρνουν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή του ελληνικού λαού χρήματα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο 1,25%, δεν τα διοχετεύουν στην αγορά και έχουν στραγγίσει τις επιχειρήσεις, οι οποίες κλείνουν η μία μετά την άλλη και δημιουργούνται στρατιές ανέργων. Αυτό είναι φαύλος κύκλος και πρέπει να σπάσει. Θα πρέπει και για τις χρυσές μετοχές τις οποίες έχουμε πάρει από το πακέτο των 28 δις το ελληνικό δημόσιο να εισπράξει τα χρήματα τα οποία οι τράπεζες επικαλούμενες τον εμπορικό νόμο του 2190 του 1920 δεν το δίνουν αλλά παράλληλα θα πρέπει τα χρήματα που παίρνουν οι τράπεζες να τα διοχετεύουν στην αγορά, εφόσον είναι με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου όπου θα πρέπει να παίρνει μετοχές. Φτάσαμε να μην έχουμε δημοκρατία του λαού, αλλά δημοκρατία των τραπεζών. Πιστεύω ότι ο κ. Βενιζέλος θα το καταλάβει και θα βάλει χέρι, αφού ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μπορούσε να το κάνει.
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΠΟΝΑ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ
ΧΝ: Να πάμε σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές;
Π.Σ.: Τα δημοψηφίσματα με αυτονόητα ερωτήματα δεν έχουν κανένα νόημα. Δηλαδή σε ποιον θα πεις ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και δεν θα συμφωνήσει; Σε ποιον θα πεις να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και να εξισωθούν οι πολιτικοί με τους πολίτες και δεν θα συμφωνήσει; Να βάλουμε ερώτημα αν θα κάνουμε προεδρευόμενη δημοκρατία ή προεδρική δημοκρατία. Αν θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη δημοκρατία στα κόμματα και πως θα πρέπει να δούμε την λειτουργία των κομμάτων. Ερωτήματα που οι απαντήσεις δεσμεύουν. Το να μείνουμε ή να φύγουμε από την Ευρώπη ποιος θα πει να φύγουμε; Θεωρώ ότι τα δημοψηφίσματα έχουν νόημα όταν τα ερωτήματα τους είναι επίπονα και η εφαρμογή τους θα ματώσει.
Εγώ δεν το θεωρώ δίλημμα. Εκλογές.
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ
ΧΝ: Είναι αυτονόητα όλα αυτά. Αλλά απευθυνόμαστε σε ώττα μη ακουόντων. Δείχνουν σαν να μην καταλαβαίνουν, σαν να μην ακούνε και σαν να μη βλέπουν.
Π.Σ.: Αν το πολιτικό σύστημα δεν κατανοήσει ότι πια έχει φτάσει στα όρια του, δηλαδή ότι τώρα έχουμε το τέλος της μεταπολίτευσης, Τότε φοβάμαι πάρα πολύ ότι φεύγοντας θα κλείσει και την πόρτα της χώρας.
ΒΑΘΙΕΣ ΤΟΜΕΣ ΑΛΛΙΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ
ΧΝ: Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πολιτική αστάθεια.
Π.Σ.: Αν δεν γίνουν βαθιές τομές στη δομή του πολιτικού συστήματος θα φτάσουμε και στην πολιτική αστάθεια.

Σχετικά Άρθρα