Γενική

Λαλάκης ο εισαγόμενος. Ένα έργο τόσο επίκαιρο


Αγοράζω Ελληνικά και υποστηρίζω την Ελλάδα
Ξεκίνησε σαν έργο την δεκαετία του ’80 «Λαλάκης ο εισαγόμενος» με τον Νίκο Παπαναστασίου. Η τότε κυβέρνηση έφτασε και έκανε και διαφημιστικό σποτ στην τηλεόραση για να προτρέψει τους Έλληνες να αγοράζουν Ελληνικά. Όπως και στην δική μας ξανθιώτικη αγορά που υπάρχει μια πρωτοβουλία να προτιμάμε τα τοπικά προϊόντα και μαγαζιά έτσι και Πανελλαδικά υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες. Μια από αυτές η πρωτοβουλία του κινήματος πολιτών “καταναλώνουμε ότι παράγουμε” και η εκστρατεία ”ντύνομαι ελληνικά, τρώω ελληνικά, κάνω τουρισμό ελληνικά”, την οποία υιοθέτησαν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος καθώς και σειρά σούπερ μάρκετ, αποτελεί μία από τις πλέον εύστοχες ενέργειες για την υπέρβαση της τρέχουσας κρίσης και την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση.
Ο Έλληνας καταναλωτής έχει την δύναμη να αλλάξει την αγορά και να προτιμήσει τα Ελληνικά προϊόντα βοηθώντας έμπρακτα με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια εξόδου από την ύφεση αλλά και το κυριότερο στο να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας. Εάν μια ελληνική οικογένεια αγοράσει 1.000 ευρώ ετησίως σε ελληνικά προϊόντα, τότε για κάθε 1.000 οικογένειες η ζήτηση ελληνικών προϊόντων θα αυξηθεί άμεσα κατά 1.000.000 ευρώ και θα δημιουργηθεί μια κυκλοφορία χρήματος που υπολογίστηκε σε 10.000.000 ευρώ. Εάν υπολογίσουμε τις θέσεις εργασίας αυτές θα αγγίξουν τις 200-300 για την αύξηση κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων και αυτοί οι 200-300 μισθοί θα ξανακυλήσουν στην Ελληνική οικονομία! Το να αγοράσω ελληνικά, προϊόντα βέβαια δεν σημαίνει να αγοράζω τυφλά και αβασάνιστα η με χαμηλότερη ποιότητα ή πιο ακριβά, αλλά να αποκτήσω αγοραστική συνείδηση και να υποστηρίξω εκείνα τα προϊόντα που είναι και ποιοτικά και σε ανταγωνιστικές τιμές.
Με αυτό τον τρόπο και θα συμβάλλω στην Ελληνική οικονομία με το παραπάνω παράδειγμα αλλά και θα διώξω από την αγορά τους τυχάρπαστους και απατεώνες που ρυθμίζουν τις τιμές χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο. Εάν υπήρξε ποτέ μια εποχή κατά την οποία το σύνθημα «αγοράστε ελληνικά» ήταν επίκαιρο, σίγουρα είναι και η σημερινή. Επίσης πρέπει η ίδια η πολιτεία ( και αυτό μπορεί να γίνει με την δική μας καταγγελία και έλεγχο των κρατικών υπηρεσιών ) να μεταφέρει ένα μεγάλο μέρος των δαπανών σε Ελληνικά προϊόντα!. Ένα παράδειγμα αποτελεί εδώ και 30 χρόνια ο τεράστιος στόλος των κρατικών αυτοκινήτων. Κρατικές υπηρεσίες όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ παλιά, οι Δήμοι, τα υπουργεία αλλά και η Αστυνομία, η Πυροσβεστική έχουν μια τεράστια γκάμα αυτοκινήτων με τόσες διαφορετικές μάρκες που η υποστήριξη τους σε ανταλλακτικά και συντήρηση μπορεί να υπερβαίνει ακόμη και την αγορά νέων! Εδώ και πολλά χρόνια έστω και σαν υποκατασκευαστής η Ελληνική βιομηχανία Οχημάτων κατασκευάζει για τις Ένοπλες δυνάμεις Τζίπ 4χ4, φορτηγά, λεωφορεία, Ειδικά αυτοκίνητα ( Σκουπιδιάρες – Πυροσβεστικά – Διασωστικά – Γερανοφόρα κλπ ) τα οποία κρίνονται απολύτως κατάλληλα για τον Στρατό αλλά καμία Δημόσια Επιχείρηση δεν τα προμηθεύεται. Αντί αυτού βλέπουμε για παράδειγμα σε κάθε πυροσβεστικά σταθμό 10 διαφορετικά οχήματα, η δε Αστυνομία έχει 10 διαφορετικά περιπολικά( μάρκες ). Ας σκεφτούμε πόσα ευρώ θα γλυτώναμε με την υποστήριξη μιας τέτοιας βιομηχανίας. Και η υποστήριξη αυτή μπορεί να γίνει άμεσα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ή κάποιον Υπουργό.
Το αγκάθι βέβαια είναι στα «ψιλά», την προμήθεια που θα χάσει όλος αυτός ο συμφερτός που μας κυβερνάει τα τελευταία χρόνια. Θα θυμούνται βέβαια οι Έλληνες το Εργοστάσιο της Νισσαν – Ντάτσουν που έκλεισε όταν η Αστυνομία ( κάποιος υψηλά ιστάμενος πολιτικός ) αρνήθηκε να παραγγείλει περιπολικά και παρήγγειλε από μια αντιπροσωπία της οποίας ο ιδιοκτήτης είχε σύζυγο σε υψηλή κυβερνητική θέση! Θα μου πείτε Ελεύθερη αγορά έχουμε και οποιασδήποτε μπορεί με το δικονομικό σύστημα της χώρας να προσβάλει οποιαδήποτε απόφαση του Κράτους και η υπόθεση να κρατήσει χρόνια.
Πως όμως οι Γερμανοί έχουν Γερμανικά αυτοκίνητα στον Κρατικό τους φορέα, οι Ιταλοί Ιταλικά οι Γάλλοι Γαλλικά οι Αμερικανοί Αμερικανικά; Σε ταξίδι στην Τουρκία παρατήρησα έκπληκτος ότι όλα τα περιπολικά ήταν μιας συγκεκριμένης Γαλλικής μάρκας που κατασκευαζόταν σε εργοστάσιο στην Τουρκία!. Πως λοιπόν ακόμη και οι Τούρκοι απαιτούν από τις ξένες εταιρείες για τις μεγάλες προμήθειες να κατασκευάζουν έστω και γραμμές συναρμολόγησης και εμείς αγοράζουμε σε διπλή τιμή από αντιπροσωπείες; Ας ξυπνήσουμε πραγματικά επιτέλους οι Έλληνες και να κάνουμε πράξη την δύναμη μας. Και η δύναμη μας είναι η δική μας επιλογή αλλά και η καταγγελία και όχι μόνο η καραμέλα που τώρα τελευταία ακούγεται από όλους του Πολιτικούς ότι με την ψήφο μας μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Μα ξέρουν οι ίδιοι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Εάν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε 2 μπαγιάτικα ψωμιά θέλεις δεν θέλεις κάποιο από τα δύο θα επιλέξεις. Εάν προσπαθήσεις να ψάξεις και να ζητήσεις μια άλλη και καλύτερη επιλογή θα σε κατηγορήσουν ότι κινδυνεύει η Χώρα και η Δημοκρατία!

Σχετικά Άρθρα