Γενική

Γ. Καρασακαλίδης: «Επιβεβαιωθήκαμε ότι ο Καλλικράτης ήταν εναντίον της Σταυρούπολης»

Ο κ. Γιώργος Καρασακαλίδης ήταν ο τελευταίος Δήμαρχος Σταυρούπολης και στάθηκε από την πρώτη στιγμή κατά του σχεδίου Καλλικράτης. Δεν έθεσε υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης και παλεύει να γίνει και πάλι Δήμος η περιοχή.

Μισός χρόνος μετά την εφαρμογή της συνένωσης με την Ξάνθη και η Σταυρούπολη έχει σοβαρά προβλήματα. Πριν μήνες σας είχαμε παρουσιάσει δισέλιδο αφιέρωμα με μαρτυρίες των κατοίκων. Τώρα σε συνέντευξη του ο πρώην Δήμαρχος κ. Καρασακαλίδης αναφέρεται στον αγώνα των ορεσίβιων κατοίκων να επιβιώσουν.

Συνέντευξη: Νάντια Νάκου

XanthiNews: Πέντε μήνες μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Ποιος είναι ο απολογισμός που κάνετε για την Σταυρούπολη;
Γιώργος Καρασακαλίδης: Έχουν δικαιωθεί πολύ γρήγορα οι λόγοι για τους οποίους είχαμε αντίρρηση για αυτό το σχέδιο. Εννοώ ότι είχαμε πει ποια είναι τα προβλήματα και πώς θα ξεκινήσουν από την μη ύπαρξη του Δήμου. Θεωρούμε ότι το κλείσιμο των υπηρεσιών (σιδηροδρομικός σταθμός, κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων και μετάβαση του σε κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών) υποβάθμιση ΑΤΕ και περιμένουμε μια σειρά προβλημάτων στις υπόλοιπες υπηρεσίες που έχουν μείνει. Όπως είχαμε πει, το σχέδιο αυτό είναι εναντίον της Σταυρούπολης και της ζωής των κατοίκων της. Δυστυχώς η Σταυρούπολη είναι η μόνη περιοχή στο Ν. Ξάνθης που έχει πληρώσει τόσο ακριβά το σχέδιο των συνενώσεων.
ΧΝ: Για το ζήτημα ότι το κέντρο νεοσυλλέκτων θα γίνει κέντρο φύλαξης λαθρομεταναστών τι θα λέγατε;
Γ.Κ.: Έχουμε αυτή την πληροφόρηση. Εμείς προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες. Δυστυχώς ελάχιστοι στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και προσπαθούν να αποτρέψουν μια τέτοια αρνητική εξέλιξη. Νομίζω αυτός είναι ο σκοπός των κυβερνώντων. Επειδή στην περιοχή δεν υπάρχει πολύ ανθρώπινο δυναμικό, σκοπός των κυβερνώντων είναι να τα φορτώσουν σε κοινωνίες οι οποίες δεν θα έχουν πολλές αντιδράσεις. Στα σχέδια τους είναι τόσο το στρατόπεδο της Σταυρούπολης όσο και αυτό του Παρανεστίου για να μετατραπούν σε κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών.
ΧΝ: Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος της Σταυρούπολης βρίσκεται εκεί; Μπορεί ο οποιοσδήποτε να τον βρει;
Γ.Κ.: Βεβαίως και είναι εδώ. Παλεύει για τα ζητήματα της περιοχής. Η λύση των προβλημάτων όμως δεν εξαρτώνται από τις προθέσεις του αλλά από την διοίκηση του Δήμου Ξάνθης.
ΧΝ: Η δημοτική αρχή έχει ζητήσει τη συνδρομή σας;
Γ.Κ.: Δε νομίζω ότι την χρειάζεται. Είναι μια νέα δημοτική αρχή που έχει το δικό της πρόγραμμα. Δεν την ζήτησε. Αυτό δεν είναι κατ ανάγκη κακό. Τα προβλήματα ξεκινούν από το σχέδιο από τη στιγμή που αποδυνάμωσε την περιοχή από το να έχει την δική της διοίκηση. Όλα τα υπόλοιπα είναι λογικά και αναμενόμενα.
ΧΝ: Τι προβλέπετε να γίνει τους επόμενους μήνες; Μου είχατε πει στην προηγούμενη συνέντευξη ότι θα προσφύγετε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Γ.Κ.: Η υπόθεση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δεν έχει βγάλει ακόμη την απόφαση του. Εμείς λάβαμε την απόφαση να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θα εξαντλήσουμε όλες τις προσπάθειες, με όλες μας τις δυνάμεις και όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να δικαιωθεί ο Δήμος Σταυρούπολης όπως θα έπρεπε. Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι ότι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια δικάζουν με αμεροληψία.
ΧΝ: Το λέτε αυτό για την απόφαση του ΣτΕ ότι είναι νόμιμος ο Καλλικράτης;
Γ.Κ.: Η απόφαση αυτή δεν υπάρχει. Εκτιμούμε ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης και ως εκ τούτου είναι μια καθαρή πολιτική απόφαση και εμείς θεωρούμε ότι η πολιτεία δεν έχει τηρήσει αυτά τα οποία έχει εξαγγείλει. Μίλησε για οικισμούς ότι διατηρούν την αυτοτέλεια τους στην ορεινή και στη νησιωτική χώρα, ενώ στην περιοχή της Σταυρούπολης είναι εμφανέστατο ότι δεν τήρησε αυτά που εξήγγειλε. Αλλά θεωρούμε ότι οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι πολιτικές.
ΧΝ: Θα έρθει ένας δύσκολος χειμώνας για όλη τη χώρα και περισσότερο για την απομακρυσμένη ορεινή μας περιοχή. Προτείνετε άμεσες λύσεις στα σημαντικά προβλήματα;
Γ.Κ.: Εμείς δώσαμε ολοκληρωμένη έκθεση στους υποψηφίους Δημάρχους της Ξάνθης σε μια συνεδρίαση που είχε γίνει. Μέσα σε αυτά εμπεριέχονται όλες οι λύσεις που προτείνονται για τα προβλήματα. Η περιοχή βρίσκεται σε ένα αρκετά καλό επίπεδο και πρέπει να ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα προτεινόμενα έργα τα οποία έχουμε και μάλιστα τα είχαμε προχωρήσει πολύ όπως είναι ο δρόμος Δράμας Ξάνθης ο οποίος είναι έτοιμος, οι εργατικές κατοικίες και ένα σύνολο άλλων υποδομών. Έτσι θα δοθούν λύσεις στην προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα, θα έρθουν νέες επενδύσεις και απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι υπάρχουσες υποδομές να γίνει αγώνας να κρατηθούν. Αν δηλαδή μέρα με τη μέρα χάνονται και εμείς είμαστε απλώς θεατές, θα υποβαθμιστεί αρκετά η Σταυρούπολη.

Σχετικά Άρθρα