Γενική

Στα σεντούκια τα χρήματα των Ξανθιωτών

183 εκατομμύρια ευρώ σήκωσαν από τις τράπεζες οι Ξανθιώτες από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Είναι στοιχεία που δημοσίευσε η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και έχουν προκαλέσει προβληματισμό, ανησυχία και έκπληξη αφού είμαστε η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που προχώρησε στην μεγάλη ανάληψη χρημάτων από τους καταθετικούς λογαριασμούς. Εμείς ρωτήσαμε απλούς Ξανθιώτες για αυτήν την συμπεριφορά των καταθετών.

Οι μεγαλύτερες αναλήψεις χρημάτων στην Ελλάδα έγιναν στην πόλη μας!

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

«Τα περισσότερα λεφτά σε αξία έχουν «σηκωθεί» στις περιοχές πέριξ των Αθηνών, ως ποσοστό επί του συνόλου οι περισσότερες αναλήψεις έχουν γίνει στην… Ξάνθη. Στην Αττική οι καταθέτες εκταμίευσαν στο εν λόγω διάστημα ποσά ύψους 19,4 δισ. ευρώ. Όμως τα 183 εκατ. ευρώ που «έφυγαν» από τις τράπεζες της Ξάνθης κατατάσσουν το νομό στην πρώτη θέση, καθώς αυτά αντιστοιχούν στο 14,87% των συνολικών καταθέσεων», έγραψε η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και πραγματικά ξάφνιασε όλους τους Έλληνες η συμπεριφορά των ακριτών συμπολιτών μας και δεν έχουν την ίδια αντίδραση με τους κατοίκους της υπόλοιπης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ
Εμείς απευθυνθήκαμε σε Ξανθιώτες και ρωτήσαμε την άποψη τους για το ζήτημα. Ιδού οι απαντήσεις που λάβαμε:
«Ανησύχησα. Από τη μια πλευρά λες υπάρχει φήμη ότι κάτι σοβαρό θα γίνει και αναφέρομαι στο κλείδωμα λογαριασμών, από την άλλη όμως ο κόσμος δεν πληρώνεται και παίρνει τα λεφτά της τράπεζας που είχε για να ζήσει.
Έχω μπερδευτεί…. Σίγουρα μπαίνουν σε «πειρασμό» τους επίδοξους ληστές».
Χαράλαμπος
«Αυτοί που έχουν, αυτοί μεταφέρουν χρήματα και αυτοί κλαίγονται πιο πολύ από τους μη έχοντες. Από το 2005 έχω να μαζέψω στην τράπεζα. Πόσο άνω των 800 ευρώ».
Σάββας
«Οι Ξανθιώτες παραμένουν Έλληνες και μάλιστα περισσότερο από μερικούς- μερικούς οπότε αντιδρούν σαν Έλληνες: τους αρέσει να ρισκάρουν, αλλά ποντάρουν στα σίγουρα οπότε δηλώσεις του τύπου «επιστροφή στη δραχμή» ερεθίζει το βασικό αντανακλαστικό επιβίωσης και δρουν ανάλογα…»
Αριστοτέλης Ρήγας
«Νομίζω ότι φοβούνται ότι θα τα χάσουν τα χρήματα, γιατί δεν ξέρουν τι μπορεί να γίνει αύριο. Εγώ δυστυχώς ή ευτυχώς, άλλα ήθελα να κάνω για τον γιο μου, όπως ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα και φοβάμαι μην πτωχεύσουν οι τράπεζες και στο τέλος δεν θα έχει τίποτα, οπότε παραμένουν στον κουμπαρά, δυστυχώς. Δεν αισθάνομαι καμιά ασφάλεια από τις τράπεζες».
Βάσω
«Εγώ δεν ήμουν μέσα σε αυτούς γιατί δεν έχω. Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα; Άρα έχουν χρήματα οι Ξανθιώτες. Η Ξάνθη είναι όντως από τις πλούσιες περιοχές που έχω γνωρίσει σε επίπεδο Ευρώπης. Αυτό που μου έκανε πάντα εντύπωση ήταν ότι κυκλοφορούσαν τα πιο νέα μοντέλα αυτοκινήτων στους δρόμους. Επίσης το βλέπεις και στις μοντέρνες καφετέριες που είναι μονίμως γεμάτες και σε ώρες αιχμής!»
Στέλλα
«Η Ξάνθη είναι γνωστή για τους πολλούς υψηλοκαταθέτες της. Το θέμα είναι τι τις έκαναν τις αναλήψεις τις έβγαλαν έξω ή είναι στα στρώματα τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κοιμηθούν οι άμοιροι; Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτοί που δεν έχουν καταθέσεις είναι οι μόνοι που δεν ανησυχούν σε αυτήν την περίπτωση. Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες . Θα ήθελα να ήμουν κλέφτης και να έκανα μερικές επισκέψεις στα ανήσυχα αυτά σπίτια, μήπως δω και εγώ καμιά άσπρη μέρα. Αλλά εμεί μεγαλώσαμε με αρχές και θέλουμε να μας ανήκουν αυτά που έχουμε κοπιάσει, χωρίς να αφαιρούμε τίποτα από κανέναν».
Αντωνία
«Ο κόσμος φοβάται για το τι θα ακολουθήσει. Δεν ξέρει τι τον περιμένει και πόσο μάλλον όταν κινδυνεύουν και αυτά που κατάφερε να δημιουργήσει μέχρι τώρα (λίγα ή πολλά). Είναι πολύ θλιβερό όταν οι ίδιοι σου οι κυβερνώντες να σε φέρνουν σ αυτή την κατάσταση. Δεν ξέρω αν είναι σωστό ή λάθος να προστατέψεις την περιούσια σου σε τέτοιες καταστάσεις. Θα πρέπει να μάθουμε όμως να σκεφτόμαστε το συνολικό καλό, ότι είναι πάνω από το ατομικό και ότι εν τέλει είναι απαραίτητη προϋπόθεση του, όμως είναι δύσκολες οι μέρες μας και ο καθένας λειτουργεί κατά βούληση αυτοεπιβίωσης».
Αγανακτισμένος

Σχετικά Άρθρα