Γενική

Δεν λειτουργεί σωστά ο Δήμος Τοπείρου


ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» Δήμου Τοπείρου: «Τέλος Εποχής στην αδιαφάνεια του Δήμου Τοπείρου»

Επιστολή στα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης υπέστειλε η αντιπολίτευση του δήμου Τοπείρου ζητώντας περισσότερη διαφάνεια στον δήμο στο θέμα των οφειλετών της ύδρευσης και χρέη προς τρίτους ζητώντας διαφάνεια από τον δήμαρχο και τον δήμο.
Μεταξύ άλλων γράφει: «Πέρασαν ήδη πέντε μήνες, από τότε που τα νέα δημοτικά συμβούλια που προέκυψαν από τις εκλογές της 07-11-2010, ανέλαβαν τα καθήκοντά τους. Σαν αντιπολίτευση στο Δήμο Τοπείρου όλο αυτό το χρονικό διάστημα, προσπαθήσαμε να ασκήσουμε τον θεσμικό μας ρόλο, που είναι ο έλεγχος της δημοτικής αρχής αλλά και η προώθηση θεμάτων που έχουν άμεση σχέση με την ανάπτυξη του παραμελημένου επί σειρά ετών Δήμου μας, με συνέπεια, ήθος και σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες.
Η υπάρχουσα δημοτική αρχή λόγω της επανειλημμένης εκλογής της με τις γνωστές μεθόδους και κυρίως χρησιμοποιώντας ως μέσο τις πελατειακές σχέσεις με τους δημότες, συμπεριφέρεται αλαζονικά, περιφρονώντας ακόμα και αυτή την έννομη τάξη και τους θεσμούς, θεωρώντας ότι όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα που δεν την αφορούν και ότι βρίσκεται υπεράνω όλων.
Βεβαίως ο Δήμος Τοπείρου από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα αποτέλεσε τη συνισταμένη πολλών συγκυριών και λειτουργιών τοπικών και κομματικών παραγόντων και φορέων, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον χρησιμοποίησαν κατά καιρούς για να επιτύχουν τους στόχους τους, πολιτικούς, κομματικούς, παραταξιακούς κλπ, σε βάρος της ανάπτυξης και των συμφερόντων των δημοτών του. Αυτή λοιπόν η δημοτική αρχή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δημοτών κατά το δοκούν και με κριτήριο το αν είναι ψηφοφόροι της ή όχι. Δημότες οι οποίοι δεν την ψήφισαν περιπίπτουν σε δυσμένεια και τα νόμιμα και δίκαια αιτήματά τους επιλύονται με μεγάλη ταλαιπωρία και καθυστέρηση. Η αλαζονεία και η περιφρόνηση διέπει τις σχέσεις της και με την αντιπολίτευση, η οποία το καλύτερο που έχει να κάνει κατά την άποψη της δημοτικής αρχής, είναι να σωπαίνει και να ψηφίζει τις προτάσεις της συμπολίτευσης χωρίς δικαίωμα λόγου και κριτικής.
Ουδέποτε άμεσα και πρόθυμα μας παρείχε όσα έγγραφα και πληροφορίες της ζητήσαμε νόμιμα, ώστε να είμαστε σε θέση να ασκήσουμε το θεσμικό μας ρόλο . Πολλά στοιχεία αναγκασθήκαμε να τα ζητήσουμε με παρέμβαση του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης. Γενικά αρνείται την παροχή πληροφόρησης συστηματικά και επίμονα, θεωρώντας ότι όλα της ανήκουν αποκλειστικά αφού θεωρεί ότι ο Δήμος είναι τσιφλίκι της, επιβάλλοντας ένα μεσαιωνικό σκοταδισμό και αδιαφάνεια. Αδιαφάνεια στις προσλήψεις του κάθε μορφής προσωπικού, αδιαφάνεια στα οικονομικά και στην ανάθεση και την εκτέλεση των έργων, αδιαφάνεια στη λειτουργία των υπηρεσιών , αδιαφάνεια παντού».
Ποιοι είναι οι οφειλέτες στον τομέα ύδρευσης: «Ως αντιπολίτευση μεταξύ των άλλων ζητήσαμε με αίτησή μας την 31-01-2011 από το Δήμο να μας χορηγήσει τους βεβαιωτικούς καταλόγους των οφειλετών και των οφειλών που προέρχονται από τα οφειλόμενα τέλη ύδρευσης και τα μισθώματα από μισθωμένες δημοτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις για τα έτη 2007 έως και 2010. Αντί των αιτουμένων μετά παρέλευση σαράντα (40) ημερών περίπου και την παρέμβαση του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, η Δημοτική Αρχή μας απέστειλε τελικώς τους βεβαιωτικούς καταλόγους όλων των δημοτών, αδιακρίτως, και όχι μόνο των οφειλετών και μάλιστα χωρίς τις επιβληθείσες προσαυξήσεις , με αποτέλεσμα να μην είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε εικόνα για τις οφειλόμενες ανείσπρακτες οφειλές που προέρχονται από τις παραπάνω αιτίες.
Αυτή η θολή εικόνα που επικρατεί σχετικά με το μείζον θέμα της αυθαιρεσίας στον τομέα της ύδρευσης και της άρδευσης ευνοεί μόνο τη δημοτική αρχή και όχι τους δημότες και καθιστά δυσχερή έως και αδύνατο τον έλεγχο της υποτυπώδους υπηρεσίας ύδρευσης αφού η δημοτική αρχή , από όσα γνωρίζουμε, δεν προτίθεται να ιδρύσει δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης. Επί πλέον οφείλει να απαντήσει και στην αντιπολίτευση όπως και σε κάθε αρμόδιο ελεγκτικό όργανο γιατί επί τόσα χρόνια δεν εισέπραττε τα τέλη ύδρευσης και άρδευσης και τα μισθώματα από τους οφειλέτες του Δήμου, ζημιώνοντας με αυτό τον τρόπο τα συμφέροντα των δημοτών; Μήπως η ίδια παρότρυνε τους δημότες να μην πληρώνουν τα τέλη και τα μισθώματα για λόγους ψηφοθηρικούς;».
Ποιες είναι οι οφειλές προς τρίτους: «Σε ερώτησή μας (για τις οφειλές του Δήμου προς τρίτους και ανείσπρακτες απαιτήσεις αυτού) ο κ. Δήμαρχος απέφυγε να μας απαντήσει και μας παρέπεμψε στον οικονομικό προϋπολογισμό του έτους 2011, από τον οποίο δεν προκύπτει σαφής εικόνα του συνόλου των υποχρεώσεων του Δήμου και των ανείσπρακτων απαιτήσεών του. Απέφυγε να μας ενημερώσει για τις υπέρογκες και αδικαιολόγητες οφειλές του Δήμου (από την πρώην ΔΕΤΑ) προς τη ΔΟΥ Ξάνθης, από ΦΠΑ και Φ.Μ.Υ. (φόρο μισθωτών υπηρεσιών) που ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Δεν μας απάντησε από ποιες αιτίες , ποια έργα και ποια παραστατικά της πρώην ΔΕΤΑ προέρχονται οι παραπάνω οφειλές και γιατί δεν πληρώθηκαν; Ποιος έχει την ευθύνη γι΄ αυτό; Γιατί οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες απειλούνται με εξοντωτικές ποινές όταν δεν αποδίδουν έστω και ένα ευρώ ΦΠΑ και οι Δήμοι με τις επιχειρήσεις τους τυγχάνουν προκλητικής και σκανδαλώδους μεταχείρισης, όταν είναι γνωστή σε όλους η κακοδιαχείρηση των οικονομικών τους; Στα εύλογα αυτά ερωτήματα των συνδημοτών μας ποιος αρμόδιος θα δώσει απαντήσεις;».
Και συνεχίζει η επιστολή: Έτσι έχουν σε γενικές γραμμές τα έργα και οι ημέρες του Δήμου Τοπείρου που επί χρόνια λειτουργεί στο σκοτάδι και στο απυρόβλητο με την ανοχή και τη συγκάλυψη όλων μας. Όμως ήρθε η ώρα να χυθεί άπλετο φως στην όλη λειτουργία, τις πράξεις και τις νοοτροπίες της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Είναι απαίτηση της τοπικής κοινωνίας και όλων των δημοτών, που δεν βολεύονται στα εύκολα, που δεν σκύβουν το κεφάλι, που δεν αρκούνται στα ρουσφέτια, που δεν χάνονται στα μικροπροσωπικά συμφέροντα αλλά απαιτούν νομιμότητα, διαφάνεια, αξιοπρέπεια, πρόταξη του κοινωνικού και συνολικού συμφέροντος έναντι του προσωπικού , με στόχο την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας με όρους ισότητας και δικαιοσύνης.
Εμείς σαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά, είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με όλες μας τις δυνάμεις για το καλό του τόπου μας και των δημοτών του Δήμου Τοπείρου και καλούμε όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς και τις υπηρεσίες να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας αυτό ενεργώντας τα νόμιμα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» του Δήμου Τοπείρου.

Σχετικά Άρθρα