fbpx
Γενική

Οι Έλληνες ξύπνησαν όπως τους ζήτησαν οι Ισπανοί;


Στα χνάρια των Ισπανών και οι Έλληνες. Μέσα από ομάδες στο Facebook οργανώθηκαν και απηύθυναν κάλεσμα για ειρηνικές διαμαρτυρίες σε κεντρικές πλατείες σε πόλεις της χώρας χθες το απόγευμα στις 6. Στην Ξάνθη ξάφνιασε ο Μανώλης Φανουράκης, Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης με την πρωτοβουλία που πήρε να κάνει αντίστοιχη ομάδα. Εμείς αδράξαμε την ευκαιρία και τον ρωτήσαμε κατά πόσο αγανακτισμένοι και ειρηνική επανάσταση ταιριάζουν.

Καλέσματα αγανακτισμένων και στην Ξάνθη για ειρηνική επανάσταση
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Το πανό των Ισπανών με τίτλο: «Κάντε ησυχία να μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες» φαίνεται ότι επηρέασε θετικά τους νέους της Ελλάδας και συσπειρώθηκαν μέσω του Facebook για να κατέβουν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (πρωί Τετάρτης) υπάρχει προβληματισμός για το αν θα γίνουν οι κεντρικές πλατείες όπως την Puerta del Sol της Μαδρίτης, όπου διαδηλώνουν αυτές τις ημέρες οι Ισπανοί και θα συνεχίσουν ως τις 29 του μηνός.
Στην Ξάνθη δύο ομάδες οργανώθηκαν στην ηλεκτρονική κοινωνική δικτύωση και στη μία διαχειριστής είναι ο Μανώλης Φανουράκης, Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης Πάντως ο ίδιος χθες το πρωί έγραψε σε μήνυμα: «Επειδή υπάρχει ακόμη μια εκδήλωση σε εξέλιξη στο FB για την Ξάνθη ας συμμετέχουμε όλοι εκεί. Δεν υπάρχει λόγος διάσπασης. Με την παρουσία μας θα δώσει ο καθένας τις δικές του απαντήσεις. Να είμαστε όλοι εκεί». Πιο μπροστά είχε δηλώσει στην XanthiNews: «Θα είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία και μέσω αυτής μπορεί η κεντρική διοίκηση να πάρει τα μηνύματα της. Δεν είναι θέμα κομμάτων».
Επειδή όμως στην Ελλάδα μεγάλες συγκεντρώσεις βεβηλώνονται από επεισόδια των γνωστών αγνώστων, μήπως είναι ένα δύσκολο εγχείρημα; Ο κ. Φανουράκης σημείωσε: «Όποιοι πάνε να εκμεταλλευτούν αυτή την ειρηνική διαμαρτυρία και δημιουργούν επεισόδια θα κάνουν λάθος, όπως και όσοι τους αφήσουμε να συμμετέχουν. Έτσι δεν θα πετύχουμε τίποτα και θα είναι μία από τα ίδια».
Για το πανό που ανήρτησαν οι Ισπανοί περί ύπνου των Ελλήνων ο κ. Φανουράκης είπε πως δεν είναι κάτι που δεν μας τιμά, αλλά ήταν ένα μήνυμα στο να μας εμψυχώσει να ξυπνήσουμε.
Ανάμεσα στα μηνύματα που άφησαν διάφορες χρήστες του Facebook ήταν και ένα προσωπικό κατά του Δημοτικού Συμβούλου: «Από πότε το σύστημα κάνει επανάσταση; Αν θες αγανάκτηση παραιτήσου από τη θέση σου».
Ο κ. Φανουράκης απάντησε: «Μπορεί κάποιοι να θέλουν να εκφράσουν αγανάκτηση και σε μένα προσωπικά. Εμένα δεν με πειράζει και δεν με ενοχλεί καθόλου. Σημασία έχει ότι εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης που ουσιαστικά ορίζουν την πορεία της χώρας μας. Όλοι όσοι βρεθούν στην κεντρική πλατεία θα έχουν αυτή τη λογική και αυτή τη σκέψη».
Στην Ισπανία έχουν κατασκηνώσει. Άραγε στην χώρα μας θα πάρει αυτή τη μορφή η διαμαρτυρία; Ο κ. Φανουράκης είπε πως σε πρώτη φάση θα οργανωθεί από τις 6 το απόγευμα ως τις 11:30 το βράδυ.
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Ένας χρήστης γράφει για την πρωτοβουλία των αγανακτισμένων της Ξάνθης: «Όλοι στην πλατεία μακριά από κομματισμούς. Κάθε απόγευμα πρέπει να είμαστε εκεί. Ο καναπές μας η συνενοχή μας! Όλοι στις πλατείες μας χωρίς κόμματα, χωρίς χρώματα! ΕΜΕΙΣ για ΕΜΑΣ και ΟΧΙ για ΑΥΤΟΥΣ!!!!! Καλή τύχη από Θεσσαλονίκη!»
Μια διαδικτυακή φίλη πάντως έγραψε κάτι που περιγράφει τον Έλληνα που ξέρουμε: «Ζω σ ένα κόσμο που τον ήθελα καλύτερο κι όλο θυμώνω όλο βρίζω και φωνάζω. Μετά αγοράζω τον καπνό μου απ το περίπτερο και αραχτός στην πολυθρόνα μου…ρεμβάζω!!!»
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΩΝ
«Αυτή η κατάσταση έχει γίνει κανονικά, μια καθημερινή ταλαιπωρία, χωρίς ελπίδα. Αλλά αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να την αλλάξουμε. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τα πράγματα, ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε μια καλύτερη κοινωνία μαζί. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε ότι:
Οι προτεραιότητες για κάθε προηγμένη κοινωνία πρέπει να είναι η ισότητα, η πρόοδος, η αλληλεγγύη, η ελευθερία του πολιτισμού, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη, η ευημερία και η ευτυχία των ανθρώπων.
Αυτά είναι αναφαίρετες αξίες που πρέπει να ισχύουν στην κοινωνία μας: το δικαίωμα στη στέγαση, την απασχόληση, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την πολιτική συμμετοχή, την ελεύθερη προσωπική ανάπτυξη, καθώς και τα δικαιώματα των καταναλωτών για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.
Η τρέχουσα κατάσταση της κυβέρνησης και του οικονομικού μας συστήματος, δεν φροντίζουν αυτά τα δικαιώματα, και με πολλούς τρόπους αποτελούν εμπόδιο για την πρόοδο της ανθρωπότητας».

Σχετικά Άρθρα