Γενική

«Να επικεντρωθούμε σε: ανάπτυξη, οικολογία, πράσινο»


Τις παρατηρήσεις σε σχέση με το Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ξάνθης ζήτησαν από τους Ξανθιώτες οι Πολίτες για την Αλλαγή. Η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προτάσεων ήταν η 23 η Μαΐου. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Βορίδης προέβη σε δηλώσεις στην XanthiNews για το θέμα που απασχολεί έντονα τους Δημότες.

Ο Δ. Βορίδης για το Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ξάνθης

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Τις απόψεις του σχετικά με το Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο εξέφρασε ο κ. Δημήτρης Βορίδης, Δημοτικός Σύμβουλος των Πολιτών για την Αλλαγή. Όπως είπε αφορά στον Καποδιστριακό Δήμο Ξάνθης αλλά «ο καλλικρατικός Δήμος έχει συνενωθεί με έναν ακόμη Δήμο αυτόν της Σταυρούπολης και πρέπει να λάβει υπόψη και τι ρόλο πρέπει να δώσει σε αυτόν». Και εξήγησε ο κ. Βορίδης: «Αν πούμε για την ανάπτυξη τουρισμού οι τάδε περιοχές μπορεί να μην υπάρχει το είδος τουρισμού που θέλουμε να αναπτύξουμε στον καποδιστριακό δήμο Ξάνθης, αλλά να θέσουμε σαν στόχο την ανάπτυξη του οικοτουρισμού στον πρώην δήμο Σταυρούπολης. Δεν θα πρέπει το ένα να γίνει άμοιρα με το άλλο. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις όπως οικοτουρισμός, οικολογικές καλλιέργειες, καταφύγια, περιπατητικά μονοπάτια. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχουμε και έναν Δήμο Σταυρούπολης».
ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΤΡΙΠΟΛΟ
Πρέπει να δοθεί έμφαση στο τρίπολο ανάπτυξης. «Γιατί η Ξάνθη είναι από άποψη σπουδαιότητας στην 4 η κατηγορία», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος των πολιτών για την αλλαγή και πρόσθεσε: «Αν μπορέσει να έρθει σε συνεννόηση πολιτικά με την Δράμα και την Καβάλα και να αποτελέσει τρίπολο θα ανέβει μια κατηγορία. Και θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τι θα γίνει με αυτό το τρίπολο. Θα πρέπει να υπάρξει συνολικό σχέδιο και προτάσεις. Αυτό σημαίνει πολιτική διαβούλευση σε επίπεδο δήμων».
Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι ο Δήμαρχος Ξάνθης έχει επισημάνει το πρόβλημα που υπάρχει από την πόλη της Καβάλας, για τη δημιουργία του αναπτυξιακού τριπόλου ανάπτυξης Ξάνθης- Καβάλας- Δράμας, που δεν έγινε αποδεκτό από τη γειτονική πόλη.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΛΕΣΕΙ ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διαμαρτυρία είχαν εκφράσει οι Πολίτες για την Αλλαγή για την μη παρουσία τους στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Ξάνθης για το Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. «Μας είχαν καλέσει σαν επιτροπή ποιότητας ζωής και όχι σαν παράταξη της αντιπολίτευσης. Σαφώς και υπήρχαν διαμαρτυρίες γιατί έπρεπε να κληθεί όλη η αντιπολίτευση γιατί πρόκειται για έναν σχεδιασμό των επόμενων 20 χρόνων και περισσότερων», σημείωσε ο κ. Βορίδης.
Να θυμίσουμε ότι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μούρκας είχε δηλώσει για το θέμα στην XanthiNews: «Η πρώτη προσέγγιση δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα, δηλαδή να μπούμε σε διαβούλευση αν και πώς θα πάμε στις χρήσεις γης, ή εξειδικευμένα πώς θα αναπτυχθεί το σχέδιο πόλεως, σε ποιες εκτάσεις και τα σχετικά».
ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;
Σε μια Ελλάδα που είναι ορατός ο κίνδυνος της χρεοκοπίας πώς μπορούμε να μιλάμε για Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο; Ο κ. Βορίδης απάντησε: «Η πολιτική βούληση μπορεί να προβλέψει και όταν θα υπάρχουν τα εργαλεία και τα χρήματα θα μπορούν να προχωρήσουν αυτές οι ενέργειες. Όταν δεν θα υπάρχουν τα χρήματα θα ξέρουμε ότι από άποψη κανόνων τι πρέπει να γίνει και τι όχι. Οι κανόνες θα πρέπει να εφαρμοστούν από την πρώτη στιγμή. Να μην συνεχίσουν η αυθαίρετη δόμηση, η αυθαίρετη τοποθέτηση βιομηχανιών αριστερά και δεξιά. Θα πρέπει να προβλεφθούν χώροι πρασίνου, επεκτάσεις οργανωμένων οικολογικών οικισμών. Αυτό χρειάζεται μια γενικότερη συζήτηση. Πρέπει να έχουμε το μάτι και το αυτί στην ανάπτυξη, την οικολογία, το πράσινο. Πράγματα που θα συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των Ξανθιωτών, των πολιτών του Δήμου μας.
Το Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης».

Σχετικά Άρθρα