Γενική

Δηλώστε ειλικρινά γιατί απειλήστε με φυλάκιση!


Πολλές αποδείξεις μέχρι και 15.000 ευρώ προσκομίζουν οι περισσότεροι
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Πολλές αποδείξεις που φτάνουν το ποσό των 15.000 ευρώ προσκομίζουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και γι αυτό ενεργοποιεί αυστηρότερους ελέγχους, προκειμένου να εντοπίσει όσους επιχειρήσουν να έχουν μείωση ή επιστροφή φόρου μεγαλύτερη του πραγματικού. Εν τούτοις το υπουργείο διευκρινίζει ότι βασική πολιτική της κυβέρνησης κατά την υιοθέτηση του μέτρου των αποδείξεων ήταν η ελάφρυνση εισοδημάτων μέχρι 40.000 ευρώ.
Ο κ. Κώστας Φαρμάκης, Προϊστάμενος της Α ΔΟΥ Ξάνθης σε δηλώσεις του στην XanthiNews έδωσε ένα παράδειγμα συζύγων που έχουν εισόδημα 20.000 ευρώ ο καθένας τι ποσό αποδείξεων μπορούν να προσκομίσουν: «Όταν έχει 20.000 ευρώ εισόδημα ο καθένας από τους δύο συζύγους υποχρεούται να βάλει μέχρι τις 12.000 10% και από τις 12.000 μέχρι τις 20.000 30% αποδείξεις. Όχι όμως παραπάνω από 15.000 ευρώ για τον έναν και μέχρι 30.000 για το ζευγάρι.
Αν είναι κάποιος μόνος του μπορεί να βάλει αποδείξεις μέχρι 15.000 ευρώ».
Για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους ο ίδιος επεσήμανε: «Είναι αδύνατον να γίνουν και στους 25.000 φορολογούμενους. Θα αποφασίσει το Υπουργείο ποια προτεραιότητα θα δοθεί. Τα κριτήρια μπορεί να είναι εισοδηματικά, ύψος αποδείξεων, μπορεί να είναι ένα ποσοστό από όσες υποβάλλονται μέσω ίντερνετ και ένα ποσοστό που τις υποβάλλουν χειρόγραφες. Δεν το ξέρουμε».
ΠΑΝΕ ΝΑ ΑΜΒΛΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΟΥΡΕΣ
Ένα ποσοστό 80- 90% φορολογουμένων υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις μέσω του διαδικτύου σημείωσε ο κ. Φαρμάκης, σύμφωνα με την προσέλευση που έχουν και πρόσθεσε: «Δεν απαιτείται κλειδάριθμος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Υποβάλλεται όπως και κάθε χρόνο. Χειρόγραφα. Ενώ οι επαγγελματίες πρέπει να την υποβάλλουν υποχρεωτικά με κλειδάριθμο. Κάνει κάποιος μια αίτηση στο taxisnet μέσω ίντερνετ, βγάζει ένα μήνυμα ο υπολογιστής και έρχεται στο τμήμα μητρώου και παίρνει τον κλειδάριθμο και υποβάλλει την δήλωση του ηλεκτρονικά».
Η αναμονή για τον κλειδάριθμο ήταν μεγάλη και ξεκινούσε από τις 7 το πρωί. «Εδώ και έναν μήνα είχαμε ουρές αλλά πάνε να αμβλυνθούν κάπως. Ηλεκτρονικά η προθεσμία είναι μέχρι τις 15 Ιουνίου και οι χειρόγραφες μέχρι το τέλος του Μαΐου. Μπορεί να δοθούν και παρατάσεις. Δεν ξέρουμε», υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης.
ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ
Με φυλάκιση απειλούνται όσοι δηλώνουν ανακριβή ποσά αποδείξεων, προκειμένου να τύχουν του μπόνους φόρου 10%, ενώ θα γίνουν και εξονυχιστικοί έλεγχοι ακόμα και έναντι όσων έχουν επιστροφή φόρου κάτω από 1.500 ευρώ, αναφέρουν πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών. Το πρόβλημα εντοπίστηκε με το μπόνους φόρου, λόγω της έλλειψης πλαφόν. Απειλούνται οι εξής κατηγορίες:
1 Το ποσό των αποδείξεων απέχει από το μέσο όρο για το αντίστοιχο εισόδημα. Δεν μπορεί κάποιος με εισόδημα 17.000 ευρώ να δηλώνει αποδείξεις 15.000 ευρώ.
2 Τους έχοντες επιστροφή φόρου κάτω από 1.500 ευρώ. Στην ουσία στο στόχαστρο μπαίνουν επιστροφές φόρου ακόμα και από 1 ευρώ εφόσον δεν πληρούν τα βασικά κριτήρια, δηλαδή της αναλογίας του εισοδήματος και των δηλωμένων αποδείξεων, καθώς και υπερβολικές δαπάνες από άλλες κατηγορίες, όπως ιατρικά, τόκοι στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκια, δαπάνες δικηγόρων, ασφαλιστικές εισφορές, φροντιστήρια.
3 Δηλώσουν ανακριβή ποσά, χωρίς να προσκομίσουν τις αντίστοιχες αποδείξεις δαπανών. Δεδομένου του αυξημένου όγκου των αποδείξεων δεν αποκλείεται ορισμένοι φορολογούμενοι να καταστρατηγήσουν το μέτρο και να αναγράψουν στο φάκελο που θα περιέχει τις αποδείξεις μεγαλύτερο αριθμό αποδείξεων και συνολικής αξίας αυτών έναντι του πραγματικού. Για το λόγο αυτό το υπουργείο τονίζει ότι αν διαπιστωθεί η καταστρατήγηση του κινήτρου, είναι αυτονόητο ότι «θα υπάρξουν οι συνέπειες που ορίζονται με το νόμο». Και αυτές βάσει του τελευταίου φορολογικού νόμου φτάνουν ακόμα και στη φυλάκιση σε περίπτωση φοροδιαφυγής.

Σχετικά Άρθρα