Γενική

Με παλιό σύστημα και χρονοβόρα διαδικασία η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης Δ. Κάλφα στην XanthiNews
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Η εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συνέβαλε σημαντικά στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που έφτασε περίπου τα 750 εκατ. ευρώ, διαπιστώνει το Υπουργείο Εργασίας. Όσον αφορά όμως την πλευρά των φαρμακοποιών της Ξάνθης υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα που μας την περιέγραψε η Πρόεδρος του Συλλόγου τους κ. Δέσποινα Κάλφα: «Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν διευρύνθηκε σε όλα τα ταμεία. Βασικά δεν έρχονται πολλές ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις. Οι περισσότερες εξακολουθούν να είναι χειρόγραφες γιατί το σύστημα ακόμη δεν σηκώνει να μπούνε όλα τα ταμεία μέσα έτσι όπως είναι διαμορφωμένο. Μάλιστα όταν έχει την καλή διάθεση ένας γιατρός για να συνταγογραφήσει ηλεκτρονικά μπορεί να αδυνατεί να μπει μέσα στο σύστημα και να αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τον παλιό χειρόγραφο τρόπο. Κέντρα υγείας, νοσοκομεία, το υποκατάστημα του ΙΚΑ δεν έχουν την υποδομή για να συνταγογραφήσουν ηλεκτρονικά».
ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Η κ. Κάλφα αναφέρθηκε αναλυτικά στην χρονοβόρα διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αλλά και στο ότι δεν έχει αλλάξει το σύστημα που αποτελούν αιτίες μη ομαλής υλοποίησης: «Πάει ασφαλισμένος ο γιατρός και αυτός μπαίνει στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, βάζει τα στοιχεία του ασθενούς, ονοματεπώνυμο, το ΑΜΚΑ του ασθενούς και όπως θα έγραφε μια χειρόγραφη συνταγή περνάει στο σύστημα αυτό ηλεκτρονικά τα φάρμακα τα οποία θέλει να του χορηγήσει. Πατάει εκτύπωση της συνταγής και την προσκομίζει ο ασθενής στο φαρμακείο, πατώντας σε αυτήν βγαίνει ένας γραμμικός κώδικας. Όταν η συνταγή έρχεται στο φαρμακείο, μπαίνουμε εμείς στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το τμήμα που αφορά τα φαρμακεία. Πατώντας το bar code ανακαλείται η συνταγή από το σύστημα, βγαίνουν τα στοιχεία του ασθενούς και από εκεί και πέρα περνάμε τα κουπόνια κάθε φαρμάκου. Αν υπάρχουν δέκα κουτιά θα περαστεί κάθε κουτί 2 φορές, δηλαδή 4 φορές θα χρειαστούμε να περάσουμε bar code για 10 φάρμακα. Δηλαδή 10 κουτιά θα περαστούν 20 φορές.
Πολύ χρονοβόρα διαδικασία και αν έχεις μια εφημερία είναι αδύνατον να την προλάβεις. Το σύστημα είναι πολύ αργό και γίνονται πολλές κινήσεις μέχρι να καταλήξει στην εκτύπωση. Είναι αδύνατο αυτό το σύστημα να λειτουργήσει για όλα τα ταμεία. Αλλά δεν γίνεται και καμία πρόοδος για να βελτιωθεί. Όπως ήταν παλιά έτσι είναι ακόμη».
Υπάρχουν όμως και θετικά: «Δεν έχουμε να τρέχουμε για σφραγίδες γιατρών. Αν πετύχει το σύστημα ίσως να μειωθεί και η συνταγογραφία και αυτό είναι καλό για όλους και κυρίως για τα ταμεία από τα οποία θέλουμε να πληρωνόμαστε».
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ
Τα προβλήματα των φαρμακοποιών συνεχίζονται όπως σημείωσε η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης: «Ακόμη δεν πληρωθήκαμε από το δημόσιο, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις. Δεν πληρωθήκαμε το 2010 από τον Ιούνιο και μετά, πληρωθήκαμε μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2011 γιατί από το 2011 όποιο ταμείο πληρώνει σε έναν μήνα θα κρατάει την επιστροφή χρημάτων, ένα ποσό ανάλογο με το τζίρο του κάθε φαρμακείου.
Οι τιμές των φαρμάκων από σήμερα κατεβαίνουν από 2,78%. Σημειώνεται επίσης ότι πάρα πολλά βγήκαν εκτός λίστας. Τα αντιβηχικά, οι περισσότερες κρέμες, πολλά σπρέι για την αναπνοή που πρέπει να πληρώσει εξ ολοκλήρου ο ασφαλισμένος. Έτσι μειώνεται η φαρμακευτική δαπάνη».
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έχει καταγραφεί «θεαματική μείωση» της φαρμακευτικής δαπάνης, με τη μηνιαία δαπάνη του ΙΚΑ για φάρμακο κατά το Φεβρουάριο και το Μάρτιο να φτάνει τα 128 εκατ. ευρώ, έναντι 203-5 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου χρόνου.
Στον ΟΑΕΕ, με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, υπήρξε επιπλέον μείωση τάξεως 14,15%, πέραν της μείωσης που είχε επέλθει με την οριζόντια μείωση των τιμών στο φάρμακο.
Συνολικά, από τα 5,1 δισ. ευρώ που ήσαν οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για φάρμακο το 2010, φέτος το αντίστοιχο ποσόν της δαπάνης ήταν 4,25 δισ. ευρώ – και το σύνολο της μείωσης και των λοιπών δαπανών υγείας, ήταν της τάξης του 1,077 δισ. ευρώ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η δαπάνη αυτή να μειωθεί ακόμα περισσότερο το τρέχον έτος, από τα 4,25 δισ. στα 3,2 δισ. ευρώ. «Θα πάρουμε όσα μέτρα ακόμη χρειάζονται, αν χρειαστούν για να πετύχουμε αυτό τον στόχο», ανέφερε ο κος Κουτρουμάνης.

Σχετικά Άρθρα