Γενική

Κώστας Παπακοσμάς Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πολιτισμού: «Επιθετικά βγαίνει κανείς στην κρίση»

Ο κ. Κώστας Παπακοσμάς είναι θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού- Πολιτισμού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

XanthiNews: Ποιους στόχους έχετε θέσει ως Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για τον Τουρισμό στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη;
Κώστας Παπακοσμάς: Ο θεσμός της Περιφέρειας, αναδεικνύει τις παραγωγικές δυνάμεις σε όλο την ΑΜΘ. Είναι πολύ σημαντικό στο ότι στον πρώτο αιρετό θεσμό ο Περιφερειάρχης ο Άρης Γιαννακίδης έχει ορίσει με απόφαση του θεματικό Αντιπεριφερειάρχη πολιτισμού τουρισμού. Αυτό σημαίνει και την στόχευση της Περιφέρειας στους τομείς αυτούς, που μπορεί να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής στο σύνολο. Ταυτόχρονα να μπούμε στο δρόμο της πολυπόθητης ανάπτυξης. Η περιοχή μας έχει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να αναδειχθεί τουριστικά ως τόπος προορισμού 12 μήνες τον χρόνο. Είναι ο τόπος μας προικισμένος από ομορφιές για όλες τις εποχές, ενώ παράλληλα τα πολιτιστικά μνημεία και τα πολιτιστικά δρώμενα αποτελούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, όπως και στο διάβα των αιώνων, και η παρουσία του κόσμου στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου σμίγουν πολιτισμοί, θρησκείες και άνθρωποι και έχει όλα τα φόντα να βγει μπροστά. Σε αυτό το σκεπτικό ως Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού και πολιτισμού στοχεύουμε στην ανάδειξη των δυνατοτήτων που έχει η Περιφέρεια στο σύνολο της και ταυτόχρονα στην ανά περιφερειακή ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Κάθε περιοχή έχει τους δικούς της τόπους προορισμού, τον δικό της πολιτιστικό χαρακτήρα και πάνω από έχει ένα ανθρώπινο δυναμικό έτοιμο, αν συντονιστεί σωστά, να προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της.
ΧΝ: Τι έχετε πετύχει τους πρώτους πέντε μήνες του έτους όσον αφορά στον τομέα σας;
Κ.Π: Ο Καλλικράτης ξεκίνησε με αρκετά προβλήματα. Είμαστε στην διαδικασία της οργάνωσης, της γνωριμίας όλου αυτού του ανθρώπινου δυναμικού που είναι ιδιαίτερα αξιόλογο σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ. Μάθαμε να μιλάμε, να συντονιζόμαστε μεταξύ μας, να θεωρούμε την Περιφέρεια μας ως κοινό τόπο επιδίωξης των στόχων και ταυτόχρονα οι επιχειρηματίες και οι άνθρωποι του πολιτισμού να αποκτήσουν έναν κοινό βηματισμό.
Όσον αφορά στα άμεσα πράγματα που έχουν γίνει στους πέντε περίπου μήνες, όπου η νέα διοίκηση στην πρώτη αιρετή περιφέρεια βρίσκεται στην περιοχή της ΑΜΘ, έχουμε συμμετάσχει σε τρεις βαλκανικές εκθέσεις, στη Σόφια, το Βουκουρέστι και το Βελιγράδι, προβάλλοντας μέσα από τον ΕΟΤ στο σύνολο την Περιφέρεια αλλά και τους τόπους προορισμού κυρίως για τις θερινές διακοπές. Έχουμε τρία χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία σύντομα θα κινητοποιήσουμε. Είναι ένα έργο του ΕΣΠΑ που αφορά την τουριστική προβολή της Περιφέρειας για τα δύο επόμενα χρόνια. Αυτό στη διαχείριση περνάει σε εμάς από 1 Ιουλίου. Έχουμε ζητήσει από όλους τους φορείς του τουρισμού και του πολιτισμού να μας καταθέσουν προτάσεις έτσι ώστε να αναδείξουμε έργα και να πραγματοποιήσουμε δράσεις για τα δύο επόμενα χρόνια. Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας ψηφίστηκε στα τέλη Μαρτίου. Υπάρχει και από εκεί ένα ποσοστό που θα διατεθεί για την στήριξη πολιτιστικών δράσεων στην ΑΜΘ. Προσδοκούμε ως τρίτο χρηματοδοτικό εργαλείο την ένταξη στο πρόγραμμα Ελλάδα- Βουλγαρία ενός μεγάλου έργου τουρισμού πολιτισμού. Αυτό που έχουμε πετύχει στους πέντε μήνες είναι η λογική της συνέργιας, μεταξύ των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης Α και Περιφερειακού Βαθμού, αλλά και των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τουρισμό αλλά και διακονούν με την διάθεση και τον εθελοντισμό τους στον πολιτισμό.
ΧΝ: Η ευρύτερη περιοχή μας είναι ευλογημένη καθώς έχει πολλές φυσικές ομορφιές που αν μπορούσαν να αξιοποιηθούν θα είχαμε ανοδική τουριστική κίνηση. Όσον αφορά στο Ν. Ξάνθης από ότι γνωρίζουμε από τους ξενοδόχους έχει μειωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Σκοπεύετε να κάνετε κινήσεις για να δώσετε ώθηση;
Κ.Π: Η μείωση της κίνησης έχει να κάνει με την γενικότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα μας. Επιθετικά βγαίνει κανείς στην κρίση με τους συνεργάτες- έτσι πρέπει να αποκαλούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά δίνουν το είναι τους για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής-. Αναζητούμε τους τρόπους προβολής. Μέσα στον Ιούνιο θα πραγματοποιήσουμε ένα πενθήμερο παρουσίας μας στην Κωνσταντινούπολη, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, μετά από πρωτοβουλία και προτροπή του Προξένου της Ελλάδος του κ. Βασίλη Μπουρνόβα. Εκεί θα παρουσιαστούν οι τουριστικές δυνατότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ. Εκεί θα καλέσουμε τους τουριστικούς πράκτορες από την Κωνσταντινούπολη, αλλά και τους ξενοδόχους μας και τους ανθρώπους του τουρισμού από την Ελλάδα και την Περιφέρεια μας. Να συνομιλήσουμε, να βρουν τον κοινό βηματισμό και να καλέσουμε τους Τούρκους πολίτες να επισκεφθούν μια περιοχή, η οποία είναι πολύ κοντά σ αυτούς. Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό την ανάδειξη της Εγνατίας Οδού, ως τρόπου προσέλκυσης επισκεπτών και στην περιοχή της Ξάνθης. Όπως επίσης και την στήριξη των μεγάλων πολιτιστικών δράσεων που αναπτύσσονται στην Ξάνθη τα τελευταία χρόνια.
Ταυτόχρονα μπορούμε να καλέσουμε τους πολίτες από τις βαλκανικές χώρες, από την Ευρώπη αλλά και από την Ελλάδα να επισκεφθούν αυτή την περιοχή και ειδικότερα την περιοχή της Ξάνθης, που έχει όλες τις φυσικές ομορφιές. Και για τον τουρισμό οικολογικού ενδιαφέροντος και για τον τουρισμό θαλάσσης και για τον θεματικό τουρισμό.
ΧΝ: Θα συνεχίσετε διοργανώσεις όπως τις Γιορτές Νέστος που είχε η Νομαρχία Ξάνθης; Τι άλλο προγραμματίζετε για να αναδείξετε τις ομορφιές του Νομού μας;
Κ.Π: Δεν θα μπω σε ειδικότερα ζητήματα γιατί όπως γνωρίζετε σε κάθε περιφερειακή ενότητα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι με τον Αντιπεριφερειάρχη έχουν τον προγραμματισμό τους. Σαφέστατα όπου υπάρχουν εκδηλώσεις και έχουν διοργανωθεί τα προηγούμενα χρόνια, θα υπάρχει συνδιοργάνωση, αλλά νομίζω με στενότερη συνεργασία και με τους συναδέλφους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και πάνω από όλα με τον Αντιπεριφερειάρχη Φώτη Καραλίδη θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν σε επίπεδο Περιφέρειας και Αντιπεριφέρειας πολιτισμού και τουρισμού να στηρίξουμε, να επαναλάβουμε, να αναδείξουμε όλες αυτές τις δράσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει θεσμός και στην περιοχή της Ξάνθης.
ΧΝ: Πολλοί δημοσιογράφοι αναλαμβάνουν ρόλους στην πολιτική σκηνή. Εσείς είστε στην τοπική αυτοδιοίκηση βέβαια. Πώς είναι από τον έλεγχο της εξουσίας να περνάς στην εξουσία;
Κ.Π: Έχω αφήσει στην άκρη τη γραφίδα και το μικρόφωνο τουλάχιστον έξι χρόνια. Θεωρώ ότι δεν μπορεί ταυτόχρονα να είσαι ελεγκτής και ελεγχόμενος, γι αυτό έχω αφιερώσει τον εαυτό μου στην αυτοδιοίκηση και ως νομαρχιακός σύμβουλος τα προηγούμενα χρόνια και τώρα ως περιφερειακός σύμβουλος. Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή ότι ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης μου ανέθεσε αυτό τον ρόλο στην πρώτη αιρετή περιφερειακή διοίκηση.
Για μένα προέχει η υπεράσπιση του κοινού συμφέροντος και μάλιστα της τοπικής αυτοδιοίκησης που διακονώ τα τελευταία 16 χρόνια.

Σχετικά Άρθρα