Γενική

Απολύονται δύο εργαζόμενοι επ αορίστου στην ΕΤΕΝΕ

Τραγική η κατάσταση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Κλειστοί συνεχίζουν να είναι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί από την Δευτέρα, καθώς σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ. Ο κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Ξάνθης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην XanthiNews στην τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου: «Δυστυχώς βιώνουμε τις πιο βάρβαρες αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα και όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος, αλλά και όσον αφορά στα θεσμικά και ασφαλιστικά αιτήματα των εργαζομένων. Εκτός από το ωράριο των δυόμισι ωρών, από τριάντα επτάμισι, σε σαράντα για όλο τον δημόσιο τομέα, εμείς θα υποστούμε, οι συνάδελφοι των παιδικών σταθμών την πιο βίαιη ανατροπή του ωραρίου κατά δέκα ώρες.
Μιλάμε για ομάδα εργαζομένων που δεν έχει να κάνει με τον δημόσιο τομέα. Στην ουσία ακυρώνει τον παιδαγωγικό ρόλο και το έργο των παιδαγωγών. Δεν θα υποστούν μόνο οι εργαζόμενοι όλα αυτά που τα θεωρούμε δυσμενή και δυσβάσταχτα αλλά και τα παιδιά που βιώνουν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους στους παιδικούς σταθμούς».
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Οι μελέτες που έγιναν έδειξαν την δυσάρεστη εικόνα: «Σε κανέναν παιδικό σταθμό δεν εφαρμόζεται ο κανονισμός λειτουργίας. Το 84% των παιδικών σταθμών έχουν υπεράριθμα παιδιά με την ανοχή των συναδέλφων για να βοηθήσουν την κοινωνία αλλά δυστυχώς οι δήμοι δεν τηρούν αυτά που έπρεπε. Σύμφωνα με μελέτες των αρμοδίων το 68% των παιδικών σταθμών λειτουργούν με ελλείψεις σε παιδαγωγικό προσωπικό. Το 67% των κτηρίων δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το 72% δεν έχει καν αυλή. Στο 32% υπάρχουν τάξεις χωρίς παράθυρα και ένα 26% στεγάζονται σε πολυκατοικίες».
Στην Ξάνθη γίνονται συγχωνεύσεις παιδικών σταθμών ενώ υπάρχει και καθαρίστρια που κάνει την μαγείρισσα. Ο κ. Γαλανόπουλος σχολίασε σχετικά: «Ήδη γίνεται και με την δική μας ανοχή, σιωπηρά».
Όσον αφορά στο αν φοβούνται κλείσιμο της στρόφιγγας των κονδυλίων ο ίδιος επεσήμανε: «Όλα είναι ανοιχτά. Μιλάμε για απολύσεις στο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ, 50% μειώσεις των συμβασιούχων σε πρώτη φάση αλλά έπονται και οι επ αορίστου χρόνου».
ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΕΝΕ
Πρόσφατα στο Δήμο της Ξάνθης έκλεισε η ΕΤΕΝΕ (έχει το μίσθωμα του ΞΕΝΙΑ), όπου γίνεται η εκκαθάριση και απολύονται δύο επ αορίστου χρόνου συμβασιούχοι. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων λίγο πριν τη συνάντηση του με τον Δήμαρχο δήλωσε: «Την στιγμή που θα μπορούσε να κάνει μια συγχώνευση της συγκεκριμένης εταιρείας με την ΕΑΠΑΞ και να κρατήσει το προσωπικό. Αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση. Δεν εμπίπτει πουθενά με τον Καλλικράτη το να γίνει η συγχώνευση της ΕΤΕΝΕ και της ΕΑΠΑΞ. Του δίνει το δικαίωμα να κρατήσει μια Α.Ε. Γιατί τόσα χρόνια τις κρατούσε; Μήπως για τον σκοπό της ψηφοθηρίας που ιδρύθηκαν ο οποίος επετεύχθη και σήμερα δεν χρειάζονται και απολύονται οι εργαζόμενοι;»
Στην ερώτηση μας ότι τον Ιούνιο ενδεχομένως να κλείσει και το Δημοτικό Ραδιόφωνο όπως έχει πει ο Δήμαρχος ο κ. Γαλανόπουλος τόνισε: «Είναι ντόμινο. Φοβάμαι για τα χειρότερα».
ΑΣ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ
Σε παλαιότερη συνέντευξη του ο Αντιδημάρχος κ. Νίκος Φωτιάδης είχε πει πως ο Υπουργός είχε πει στον Δήμαρχο, μετά από ερώτηση του σχετικά με το μέλλον του ΚΑΠΗ, του κολυμβητηρίου, του Αθλητικού Κέντρου Φίλιππος Αμοιρίδης, να τα κλείσει. Ο κ. Γαλανόπουλος ερωτηθείς σχετικά με αυτό, σημείωσε: «Ας έρθει να τα κλείσει ο ίδιος ο Υπουργός. Στη Σταυρούπολη φεύγει το Πυροσβεστικό Σώμα, το Κέντρο Νεοσυλλέκτων, το Ταχυδρομείο. Θα επέλθει μαρασμός και στο κέντρο της πόλης;»

Σχετικά Άρθρα