Γενική

Τρίπολο ανάπτυξης με Δράμα και Καβάλα

Ο κ. Χρήστος Μούρκας είναι Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικός Προϊστάμενος της Πολεοδομίας Ξάνθης.

Η παρουσίαση του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ξάνθης, με συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων και των υπηρεσιακών παραγόντων πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαΐου. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Μούρκας παραχώρησε συνέντευξη στην XanthiNews.

Ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης Χρ. Μούρκας για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο

Συνέντευξη: Νάντια Νάκου

XanthiNews: Να μου πείτε για την παρουσίαση που έγινε για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Χρήστος Μούρκας: Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που παρουσιάζουμε στη συγκεκριμένη φάση αφορά στον παλιό καποδιστριακό δήμο και σε γενικότερο επίπεδο όλους τους οικισμούς, τα τοπικά διαμερίσματα Ευμοίρου και Κιμμερίων.
Οι μελετητές προσέγγισαν το ζήτημα αυτό σε πρώτη φάση σε τεχνοκρατικό και επιστημονικό επίπεδο, όσο και υπηρεσιακό. Με την έννοια ότι ήθελαν να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με πιθανές δράσεις κάποιων υπηρεσιών στις περιοχές που προβλέπεται να αναπτυχθεί το Γ.Π.Σ. Όπως επίσης και σε κάποιες απόψεις σχετικά με την ανάπτυξη, αν υπάρχει κάτι το οποίο γνωρίζουν και δεν είναι υπόψη του μελετητή. Αναφέρθηκε επίσης μια πολιτική ανάπτυξης σε συνάρτηση με τους άλλους δήμους της περιφέρειας και ιδιαίτερα με τους δήμους Δράμας και Καβάλας, ως τρίπολο ανάπτυξης. Να ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία ανάπτυξης των συγκεκριμένων περιοχών, όσον αφορά στο Γ.Π.Σ. ούτως ώστε να υπάρχει συνέχεια και συνάφεια μεταξύ των τριών δήμων που είχαν υποβαθμιστεί μέσα από το Χωροταξικό που είχε περάσει επί Σουφλιά. Ο Δήμος μας είχε αντιρρήσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, γιατί πρώτα είχε περάσει η Αλεξανδρούπολη και η Κομοτηνή στην Β κατηγορία και η Ξάνθη και η Δράμα στη Δ και η Καβάλα Γ. Έτσι υποβάθμιζε την ανάπτυξη των περιοχών μας. Εκτιμούμε ότι με τη συνεργασία του τρίπολου θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε θετικότερα το ζήτημα της ανάπτυξης και σαφώς θα έχουμε έναν συντελεστή αύξησης πολλαπλασιαστικό όσον αφορά στο θέμα ανάπτυξη.
Δεν έγιναν ιδιαίτερες προτάσεις στην κοινοποίηση που προκαλέσαμε τους συγκεκριμένους φορείς. Δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο για να το αναπτύξουν και αν υπάρχουν απόψεις να κατατεθούν στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.
XN: Οι Πολίτες για την Αλλαγή δυσαρεστήθηκαν γιατί δεν τους καλέσατε. Γιατί δεν έγινε αυτό;
Χ.Μ.: Η πρώτη προσέγγιση δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα, δηλαδή να μπούμε σε διαβούλευση αν και πώς θα πάμε στις χρήσεις γης, ή εξειδικευμένα πώς θα αναπτυχθεί το σχέδιο πόλεως, σε ποιες εκτάσεις και τα σχετικά. Αυτά θα τα ακολουθήσουμε εφόσον υπάρξει μια ταξινόμηση από πλευράς εγγράφων και γνωστοποιήσεων στη μελετητική ομάδα και θα το προσεγγίσουν το ζήτημα σε μελλοντική φάση στη Β1 και Β2 στις οποίες θα υπάρχει πολιτική παρουσία και θα υπάρχουν προτάσεις και θα είναι πιο διευρυμένο το σχήμα, το οποίο θα αποστείλουμε ως κοινοποιούμενο για να συμμετέχει στη διαβούλευση.
Αν και το γνωστοποιήσαμε μέσω της ιστοσελίδας ότι πρόκειται να γίνει αυτή η εκδήλωση.
Κάνουμε μια προσπάθεια ως δημοτική να βαδίσουμε προς την κατεύθυνση επιστημονικών, εμπεριστατωμένων μελετών. Εάν δεν υπάρχουν μελέτες και δεν έχουμε ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία ή δεν υπάρχει ωρίμανση μελετών, δεν θα μπορούμε ούτε προγράμματα να εντάξουμε και δεν θα υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη σε έναν τόπο.
Ο Δήμος Ξάνθης σε αυτό το επίπεδο πρωτοπορεί και έχει συνέπεια στο λόγο του όσον αφορά στην οικιστική ανάπτυξη και τις παράλληλες έννοιες, ούτως ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
ΧΝ: Μιλάμε για έναν σχεδιασμό που αφορά στα επόμενα 15- 20 χρόνια;
Χ.Μ.: Ο σχεδιασμός είναι μελλοντικός και αφορά 15- 20 χρόνια περίπου. Εμείς βλέπουμε το ζήτημα σφαιρικά. Δεν το αντιμετωπίζουμε μεμονωμένα. Υπάρχει ένα Γ.Π.Σ. για τον αστικό ιστό, την παλιά πόλη της Ξάνθης το οποίο θα συνδεθεί με το μελλοντικό Π.Κ.Σ. που ετοιμάζουμε το καποδιστριακό το οποίο θέλουμε να έχει συνέχεια με την συνεργασία και των άλλων δήμων.
Επίσης και το σημερινό ΠΚΣ θα τροποποιηθεί σε κάποιες παραμέτρους αν κριθεί απαραίτητο, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο που θα κάνουμε.
ΧΝ: Η επόμενη συνάντηση καθορίστηκε;
Χ.Μ.: Τώρα θα δούμε πότε θα γίνει η συλλογή όλων των στοιχείων από πλευράς υπηρεσίας. Υπολογίζουν γύρω στον Σεπτέμβριο αν όλα πάνε καλά.
Να τονίσω ότι επιθυμία του Δήμου είναι να έχουμε την συνεργασία όλων των φορέων και των υπηρεσιών, διότι από την εξέλιξη σε άλλες περιπτώσεις έχουμε δει ότι προκύπτουν υπηρεσιακά ζητήματα τα οποία παρεμποδίζουν τις μελλοντικές εξελίξεις ενός τόπου. Εμείς έχουμε καλέσει όλες τις υπηρεσίες να συνδράμουν στον τομέα ανάπτυξη, για συνεργασία και αν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.
Επίσης θα δοθεί cd στους φορείς για να ελέγξουν τις καταστάσεις εξειδικευμένα για να μπορούμε να συνεργαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Σχετικά Άρθρα