Η ανεργία περιορίζεται στο 30% του πληθυσμού και ο μηνιαίος μισθός είναι 150 ευρώ
Γράφει ο
Μενέλος Καρυώτακης
Η αρχαία Ελληνική αποικία με το γεωγραφικό προσδιορισμό Ανατολική Ρωμιλία ανήκει σήμερα στο νότιο τμήμα του Βουλγαρικού κράτους με πρωτεύουσα την Φιλιππούπολη. Όπως την είχαν ονομάσει προς τιμήν του Βασιλιά της Μακεδονίας.
Ο Βασιλιάς Φίλιππος Β 360-336 π.χ. και πατέρας του μεγάλου Αλέξανδρου, ανέδειξε την Μακεδονία σε μεγάλη δύναμη εκείνης της εποχής και κατόρθωσε να ενώσει την Μητροπολιτική Ελλάδας με όλες τις Ελληνικές αποικίες.
Μεγάλη πρόοδο οικονομική και πολιτισμική γνωρίσαν τότε πολλές πόλεις της Ανατολικής Ρωμυλίας όπως: Η Απολλώνια (σημερινή Σωζόπολη) η Αγχίαλος με έντονη την Ελληνική παρουσία στο εμπόριο και τις τέχνες, Μεσηβρία η σημερινή NESEMPER.
Η Αγχίαλος διακρίνεται από την ποικιλία και την ποιότητα των κρασιών τα οποία εξάγονται σε όλη την Ευρώπη. Στην Αγχίαλο σήμερα ο Ελληνικός πολιτιστικός σύλλογος στεγάζεται σε πρώην ελληνικό παραδοσιακό οίκημα που τώρα ανήκει στο Βουλγαρικό δημόσιο το οποίο συμβολικά εισπράττει κάποιο ενοίκιο. Ο σύλλογος δεν έχει κάποια επιχορήγηση και τα έσοδά του είναι πενιχρά.
Άλλη σημαντική πόλη της Α. Ρωμυλίας με Ελληνική παρουσία ακόμη είναι η Μεσημβρία με 700.000 κατοίκους και αξιόλογη τουριστική υποδομή με πολύ μεγάλες και προσιτές οικονομικά ξενοδοχειακές μονάδες.
Εντυπωσιάζει η ωραιότατη διαδρομή στο άρτιο οδικό δίκτυο από Ξάνθη- Αλεξανδρούπολη- συνοριακό σταθμό Ορμένιου. Αν μάλιστα ο ταξιδιώτης έχει επιλέξει να ακολουθήσει την καταπράσινη ανατολική παραλιακή διαδρομή στις ήπιες πλαγιές της Στράντζας του εύξεινου Πόντου, Σωζόπολη- Πύργο σημερινό BOYRGAZ- Βάρνα- ALBENΑ και καταλήξει στην Ρουμανική Κωνστάτζα, θα θαυμάσει καταπράσινο περιβάλλον που καταλήγει στις ωραίες αμμουδιές της μαύρης θάλασσας.
Ρουμανική Κωνστάτζα πόλη των δυο εκατομμυρίων κατοίκων με το αξιόλογο εμπορικό λιμάνι. Γενικά στην Ρουμάνια υπήρχαν πολλές Ελληνικές οικογένειες οι οποίες σημαντικά συνέβαλαν στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.
Το παιδαγωγικό σύστημα σήμερα παραμένει σε πολύ καλό επίπεδο. Οι κάτοικοι της περιοχής δυσανασχετούν για τους διαχειριστές της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και μάλιστα τώρα που ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναφέραμε την γεωπολιτική σημασία και φυσική ομορφιά της περιοχής διότι η σημερινή οικονομική κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη από την δική μας στις γεωργικές και μικροαστικές περιφέρειες η ανεργία αγγίζει και το 60% του πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις όπου φυτοζωεί κάποια μικρομεσαία εξαγωγική βιομηχανία ντόπια η ξένη η ανεργία υπολογίζεται να περιορίζεται στο 30% του πληθυσμού και πρώτος μηνιαίος μισθός 150 ευρώ.
Κατά την γνώμη μας: Η σημερινή οικονομική δυσπραγία οφείλεται: Στην ασυναγώνιστη κυριαρχία της Κινεζοασιατικής Βιομηχανικής Παραγωγής, ότι σήμερα συμβαίνει παγκοσμίως και αφ ετέρου στην ακμάζουσα Διαφθορά.
Το ντόμινο της διαφθοράς που ενδημεί στην χώρα μας δημιουργώντας την κοινωνία ολίγων πλουσίων και των πολλών φτωχών με δημόσιο αδύναμο να φοροοεισπράξει λόγω ανεπάρκειας των φοροεισπρακτικων μηχανισμών. Γεγονός που δεν μας οδηγεί στο οδικό δρόμο για εξόδου από την οικονομική κρίση.